Kurbağalıdere'ye yeni formül

İBB, Kurbağalıdere için yeni bir projeyi hayata geçirecek. Dere yatağının bir bölümünün 30 metre genişletileceği proje ile sel baskınlarının önüne geçilmeye çalışılacak

31 Aralık 2015 - 10:54
Erhan DEMİRTAŞ
Uzun yıllardır hem Kadıköylüleri hem de İstanbulluları mağdur eden Kurbağalıdere, sağanak yağışlardan sonra birçok defa taşkına sebep oldu. Geçtiğimiz eylül ayında meydana gelen sağanak yağıştan sonra da taşan Kurbağalıdere, Hasanpaşa Mahallesi ve Yoğurtçu Parkı’nın kenarındaki çok sayıda ev ve dükkânın zarar görmesine neden olmuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu sorunların bir daha yaşanmaması için Kurbağalıdere için teknik bir proje hazırladı. İBB’nin hazırladı proje ile Kurbağalıdere’nin bir kısmı 30 metre kaydırılacak. 
Islah çalışması süren Kurbağalıdere’nin yaklaşık 500 metrelik kısmı için hazırlanan imar planı değişikliği askıya çıktı. Hasanpaşa ve Eğitim mahallelerinin bir kısmını kapsayan proje ile, dere yatağı şu anda otopark olarak kullanılan alana doğru yaklaşık 30 metre kaydırılacak. Bazı noktalarda ise dere yatağı genişletilecek.

“DOĞAL SİT ALANI”
Kurbağalıdere’nin geçtiği arazi İstanbul 2 Numaralı Koruma Kurulu tarafından 1994 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı ve Kentsel Sit Alanı olarak ilan edilmişti. Sit alanı olduğu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan Kurbağalıdere Hasanpaşa 1. Derece Doğal Sit Alanına ilişkin 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planları, İstanbul 5 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararlarına göre hazırlandı. Söz konusu plana göre; dere yatağının genişletilmesi ile birlikte derenin şu anda geçtiği yatak doldurularak yeşil alan olarak düzenlenecek. Tescilli yapıların olduğu zemin üstüne hiçbir yapı yapılmayacak. Zemin altına ise 50 metrekareyi geçmeyecek şekilde tuvalet gibi birimler yapılacak. 

“TAŞKINLAR ENGELLENİR”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı projeyi değerlendiren Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Şengün, dere yatağının genişletilmesi ve kaydırılmasının teknik bir müdahale olduğunu belirterek, “Kurbağalıdere’nin geçtiği bazı bölümler çok keskin ve sert. Dere yatağındaki bazı kesitler dar olduğu için su seviyesi ciddi oranda artabiliyor. Sağanak yağışlardan sonra Kurbağalıdere’nin taşması bu kesitlerin dar olmasından kaynaklanıyor” diye konuştu.
Dere yatağının genişletilmesi ile taşkınların önüne geçilebileceğini ifade eden Şengün, “Derenin geçtiği Hasanpaşa Mahallesi sürekli sel riski ile karşı karşıya. Bu proje ile hem İETT Garajı’nın olduğu bölge hem de Fahrettin Gökay Caddesi üzerindeki sel baskını riskinin belirli oranda ortadan kalkacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu. 

ARŞİV