Kurban Bayramı hazırlıkları tamam

Kurban Bayramı’na günler kala, vatandaşları kurbanlık bulma telaşı sararken, Kadıköy Belediyesi de denetimlerini sürdürüyor

08 Eylül 2016 - 16:48

Kadıköy Belediyesi Kurban Bayramı yaklaşırken çalışmalarını yoğunlaştırdı. Kurban satış ve kesim noktaları belirlendi. Belediye ekipleri, satış ve kesim noktalarında denetim ve temizlik çalışmalarını sürdürüyor.
Diğer taraftan vatandaşlar da kurban pazarlarının yolunu tutmaya başladı. Kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 25 ile 30 artış söz konusu. Üreticiler, kurbanlık fiyatlarının, bakım ve yem giderlerine bağlı olarak arttığını ifade ediyor. Alıcılardan fiyatları yüksek bulanlar ise ağırlıkta. İstanbul’da Anadolu Yakası’nda canlı büyükbaş hayvanın kilogram fiyatı 18-20 TL, küçükbaş hayvanın kilogramı ise 18-19 TL’den satılıyor. Kadıköy’de büyükbaş hayvan fiyatları 6 bin ile 15 bin, küçükbaş hayvan fiyatı ise 600 ile bin 500 TL arasında değişiyor.
 
BAYRAMDA DENETİM SIKI
Kadıköy Belediyesi Kurban Bayramı süresince Zabıta ve Veteriner Müdürlüğü ekipleriyle kurban satış ve kesim noktalarında denetimlerini sürdürecek. Veteriner Müdürlüğü kurban satış noktasında günlük ilaçlama çalışmalarını rutin şekilde sürdürüyor. Diğer taraftan Temizlik İşleri Müdürlüğü atık toplama kamyonlarıyla temizlik çalışmalarını gerçekleştiriyor.

CEZASI VAR!
Belediyelerin gösterdiği yerlerin dışında kurban satışı yapmanın ve kurban kesmenin yasak olduğunun altını çizen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesi gereğince, park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açık, kurban satış ve kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlara 196 lira, konutlarda atıkları toprağa veren her konut ve bağımsız bölüm için bin 221 lira, kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren işletmelere ise 49 bin 95 lira idari para cezası uygulanacak.” açıklamasında bulundu.

KADIKÖY KURBAN SATIŞ YERİ
Merdivenköy Mahallesi Çocuk Esirgeme Kurumu arsası
 
KADIKÖY KURBAN KESİM YERLERİ
Meydan Oto Yıkama:
Eğitim Mah. Babacan Sok. No:1

Pakiş Oto Yıkama:
Fikirtepe Mahallesi Hızırbey Cad. No:82/A

Fikirtepe Eğitime Yardım Derneği:
Fikirtepe Mahallesi Caniçi Sokak No:14

Kürşat Otopark:
Hasanpaşa Mahallesi Uzunçayır Cad. No:16

Harput Oto Yıkama:
Hasanpaşa Mah. Kurbağalıdere Cad. No:123

Murat Kılıç:
Koşuyolu Mahallesi Dinleç Sokak No:3

Kılıç Oto Yıkama:
Koşuyolu Mah. Dr. Eyüp Aksoy Cad. No:39

Göztepe Semiha Şakir Huzurevi:
Merdivenköy Mah. Şair Arşi Cad. No:56

Şahkulu Sultan Külliyesi:
Merdivenköy Mah. Tekke Altı Sok. No:7

Enver Doğan:
Merdivenköy Mah. Merdivenköy Yolu Cad. No:2

Mehmet Öztürk:
Eğitim Mah. Bayraktar Cami Sok.

BUNLARA DİKKAT!
Kadıköy Belediyesi Veteriner Müdürlüğü vatandaşları kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken konularda uyardı. Veteriner İşleri Müdürü Teoman Aslan, ilk önce hayvanın kulak küpesinin olup olmadığının kontrol edilmesi, hayvanın yaşına ve kurbanlık şartlarını sağlayıp sağlamadığına bakılması gerektiğini ifade etti. Teoman Aslan, “Hayvanın kulak küpesi olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli. Dış görünüş itibariyle de kurbanlık hayvanın canlı ve diri görünmesi gerekir. Yüzünde salya, sümük gibi akıntı, vücutta bir şişlik ve yürümede aksama olmaması gerekir” dedi.
Kurbanlık kesim ve et işlemleri de uzmanlık gerektiriyor. Kurban kesildikten sonra etin bir süre bekletilmesi önemli. Kesilen etin sıcağı sıcağına üst üste konmasının etlerde yeşerme ve bakteri oluşumuna neden olduğunu belirten Aslan, etin bozulmasına karşı uyarıda bulundu.


 

ARŞİV