Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sayfasından yer alan karara göre geçtiğimiz mayıs ayında Kuşdili Çayırı’nı da kapsayan yeni bir plan askıya çıkmıştı. Yeni planda onama sınırı içindeki park ve dinlenme alanında, çocuk oyun alanı, açık spor alanı, rekreasyon alanı, sergi alanı, botanik bahçesi ve süs havuzu gibi kullanım alanlarının yer alacağı belirtildi. Park ve dinlenme alanının yüzde 50’lik kısmında ağaç ve bitki yaşamının sürdürülebileceği minimum 1.50 metrelik toprak derinliği bırakılmak kaydıyla kamuya hizmet edecek nitelikte zemin altı katlı otopark yapılacak.
“MAHKEMENİN KARARI DİKKATE ALINMADI”
Kadıköy Belediyesi yeni imar planıyla birlikte yapı yoğunluğunun artacağına dikkat çekerek plan notlarına itiraz etti. Kadıköy Belediyesi’nin itirazında daha önce yürürlükte olan 09.05.2013 onaylı 1/5000 ölçekli ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım-Uygulama İmar Planlarını iptal eden ve taşınmazın yapı yoğunluğu yerine çayır özelliği koşullarında yeşil alan olması gerektiğine karar veren İstanbul 1. İdare Mahkemesi'nin 30.09.2015 gün ve E:2014/1183 K:2015/1824 sayılı kararının dikkate alınmadığı da vurgulandı.
Doğal Sit Alanının yaklaşık 5855 metrekarelik kısmını kapsayan “Belediye Hizmet Alanı(İtfaiye Alanı)”nın mevcuttaki kullanımının tek kat ve inşaat alanının yaklaşık 1832 metrekare olduğu belirtilirken, plan değişikliği ile yapılanma koşullarına göre ek olarak yaklaşık 8783 metrekare inşaat alanının oluşacağı ifade edildi. Kadıköy Belediyesi yapı yoğunluğunun azaltılarak, taban alanı ve kat yüksekliği sınırı getirilmesini önerdi.
Yapılması planlanan zemin altı katlı otoparkın yapılaşma koşullarının belirlenmediği bu nedenle trafik yoğunluğunu da hesaplanmasının mümkün olmayacağı da vurgulandı. “Alanda yapılacak otopark projesinin bütüncül bir ulaşım planlama sureci içerisinde değerlendirilmesi gerektiği, şeklindeki diğer itirazlarımıza ilişkin değerlendirme yapılmadığı görülmektedir.” denildi.
“SAĞLIĞA, ULAŞIMA VE ÇEVREYE ZARAR”
Kuşdili Çayırı’nı da kapsayan alanın, mahkeme kararına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “yeraltı katlı otopark” olarak düzenlemesine Kadıköylüler tepki gösterdi. Kadıköy Kent Dayanışması, Validebağ Savunması, Kadıköy Kent Konseyi Çevre ve Altyapı Grubu ve Kuşdili Platformu tarafından düzenlenen basın açıklamasında projenin iptal edilmesi talep edildi.
Kadıköylüler ise yaptıkları basın açıklamasında projenin hayata geçmesi halinde; arkeolojik kalıntılara zarar verileceği, yoğun yapılaşmayla birlikte sağlık sorunlarının artacağı ve çayırın deprem toplanma alanı olarak kalması gerektiği ifade edildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“İSKİ bu projeye ilişkin verdiği raporda Kurbağalıdere’nin defalarca tanık olunduğu gibi taşma riski taşıdığına dikkat çekmektedir. Şiddetli bir yağmurun önüne kattığı her şeyi yıkarak afete neden olacağı gerçeği ortadayken, bizler derenin yanı başında yerin 36 metre altına inilerek yapılacak çok katlı otoparkın su baskınıyla toplu mezara dönüşmesi endişesini taşıyoruz.
Kadıköy’de hava kirliliğinin boyutu şu an limitlerin çok üstündedir. Bölgemizdeki hava kirliliği ölçüm cihazları alarm vermektedir. Bu projeyle binlerce aracın daha kent merkezine gelmesi egzoz gazlarını çok daha fazla arttıracaktır. Dolayısıyla akciğer hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, astım ve benzeri ciddi hastalıklar önlenemeyecek boyutlara ulaşacaktır.
İstanbul’da şiddetli bir depremin her an olabileceğine dikkat çekilirken Kuşdili Çayırı Kadıköy halkının binalardan uzak durarak toplanabileceği, afette koordine olabileceği tek toplanma alanıdır.
Başta İTÜ’nün verdiği raporlarda da belirtildiği gibi, bilimsel olarak kent merkezindeki otopark sayısının çoğalması, araç yoğunluğunun daha da artması demektir. Kısaca daha çok otopark, daha çok trafik yoğunluğunu getirecektir. Kuşdili Çayırı’nın bir köşesinde faaliyet gösteren itfaiye binasından çıkan araçlar Kadıköy’ün bugünkü trafiğinde bile yangınlara yetişmekte zorluklar yaşarken, bu proje gerçekleştiğinde nasıl yetişecektir?
Tarihi Kuşdili Çayırı’nın altı, antik Khalkedon kentinin 8 bin yıl öncesine ait sırlarını taşımaktadır. Arkeoloji Derneği, doğal SİT alanı olan Kuşdili Çayırı’nın aynı zamanda arkeolojik SİT alanı olması yönündeki raporlarını ilgili kamu kuruluşlarına iletmiştir. Buranın “Arkeo Park” olması öneriliyor. Danıştay kararında Kuşdili Çayırı’nın yapılaşmaya açılamayacağı ve yeniden ağaçlandırılması gerektiği vurgulanıyor.
Saydığımız tüm bu nedenler göz önünde bulundurularak yerin altında ve üstünde yapılaşmanın önünü açabilecek her türlü plan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İBB tarafından iptal edilmelidir.”