Kuşdili Platformu'ndan Kurbağalıdere için eylem

Kuşdili Çayırı’nda Kurbağalıdere’nin doğal yatağının İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından onaylı imar planına aykırı olarak değiştirildiği öne sürüldü.

12 Mart 2014 - 11:57

Kadıköy’de eski Salı Pazarı olarak bilinen Kuşdili Çayırı’nda Kurbağalıdere’nin doğal yatağının İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından onaylı imar planına aykırı olarak değiştirildiği öne sürüldü. Üçüncü derece doğal SİT alanı olan Kuşdili Çayırı’nda yapılan dere ıslah çalışması Kuşdili Platformu’ndan tepki aldı.
İBB yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunan Kuşdili Platformu, 7 Mart Cuma akşamı dere yatağında yapılan çalışmayı mühürleme eylemi yaptı.
Altıyol Boğa’da buluşan grup “Ne AVM ne otopark, Kuşdili yeşil kalacak”, “Dereler doğal yatağında akmalı” yazılı pankartlar ve “Büyükşehir elini Kuşdili’nden çek”, “Diren Hevsel Kadıköy seninle”, “Sermaye defol Kuşdili bizim”, “Kadıköy bizim Kuşdili bizim” dövizleriyle Kuşdili’ne doğru yürüyüş yaptı.
Kurbağalıdere şantiye alanına giren grup burada bir basın açıklaması yaptı.
 
“BU İNŞAAT KAÇAK”
Şantiye alanında Kuşdili Platformu ve Caferağa Dayanışması adına açıklama yapan Gülsüm Gökalp, Kuşdili Platformu olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimlerine giderek uygulanan projeyi ve meclis kararlarını istediklerini ancak verilmediğini söyledi.
Gökalp, SİT alanında Kurbağalıdere’nin yatağının değiştirilmesi için yapılan inşaatın da kaçak olduğunu kaydetti.
İstanbul Büyüşehir Belediyesi’nin suç işlediğini söyleyen Gökalp, savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını, ancak henüz yanıt alamadıklarını belirtti. Gökalp, Kuşdili’nin yok edilmesine sessiz kalmayacaklarını belirtti.
Açıklamanın ardından grup şantiye kapısını temsili olarak mühürledi.
 
KUŞDİLİ EYLEMLERİ GERİ ADIM ATTIRMIŞTI
2007’den bu yana AVM projesiyle gündeme gelen Kuşdili Çayırı için AVM ve 150 bin metrekarelik inşaat alanı içeren imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ocak 2013’te onaylanmış, Kadıköylülerin tepkisini çekmişti. Mayıs 2013’te Bakanlık planda kısmi değişiklikler yaptı, ancak AVM alanını korudu. Meslek odalarının ve Kadıköylülerin itirazları üzerine İBB Temmuz 2013’te AVM içermeyen ancak alanın yarısının altına otopark öngören yeni bir imar planı hazırladı. Ancak, bu plan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından henüz onaylanmadı.
Dere yatağı ile ilgili Kurbağalıdere’nin ıslah çalışmasını içeren 14 Mayıs 2013’te İBB tarafından hazırlanan plan hâlâ yürürlükte. Şantiye alanına İBB Altyapı Hizmetler Müdürlüğü tarafından asılan projeye göre dere yatağı doğal yatağından çıkarılarak, eski Salı Pazarı alanın ortasından geçen yola kadar kavislendirilecek.

ARŞİV