Kuşdili projesine kısmi iptal

Kuşdili Çayırı'na AVM projesi, Kadıköylülerin 7 bin'i aşkın itiraz dilekçesiyle kısmen iptal edildi. Yeni plana göre AVM'nin inşaat alanı küçülecek.

24 Mayıs 2013 - 11:09

Kadıköylülerin 7 bin 369 itiraz dilekçesiyle itiraz ettiği Tarihi Kuşdili Çayırı’na (eski Salı Pazarı) AVM Projesi’ni Çevre ve Şehircilik Bakanlığı itirazları haklı bularak projede bazı değişiklikler yaptı. Yapılan değişikliklerle daha önce 1.8 olan emsal oranını 0,5’e indirildi. Daha önce bodrum katları ile birlikte toplam 150 bn metrekarelik inşaat alanı ile yapılmak istenen AVM’nin Kadıköylülerin itirazları üzerine yapılan incelemesinde bodrumlar emsalden çıkarılarak ve emsal oranı 0,5’e indirilerek, 150 bin metrekarelik inşaat alanını değişiklik üzerine 20 bin metrekareye indirildi. Ancak projede özellikle Kadıköy halkının ve çarşı esnafının itiraz ettiği, Açık ve Kapalı Sabit Pazar, Katlı Otopark, Seyir Kulesi, Lokanta, Pastane, Cafe, Sinema, Tiyatro, Kültür ve Eğlence Merkezi, Yönetim Merkezi, Çarşı alanı gibi fonksiyonlar da bir değişiklik yapılmadı. Yeni plan, İl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda 15 Haziran’a kadar tekrar itirazlar için askıya alındı.
 
YENİ PLANA DA İTİRAZ
Projeye Kadıköylülerin yaptığı itirazların dikkate alınmasından memnun olduğunu ancak, kısmı değişikliklerin yeterli olmadığını savunan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kuşdili Çayırının Kadıköylülere yeşil alan olarak kazandırılmasını istedi. Başkan Öztürk şunları söyledi: “Tarihi Kuşdili Çayırımıza AVM kararı tam bir faciaydı. Başta Kadıköylüler olmak üzere özellikle Çarşı esnafının bu projeye itirazı vardı. Kadıköylünün böyle bir talebi yoktu. 7369 kişi bizzat itiraz dilekçeleri yazarak bu projeye itiraz etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu itirazları değerlendirmesi , olaya bakışı bizim için mutluluk veren bir durum. Sayın Bayraktar’a itirazları dikkate aldığı için teşekkür ediyorum. Ancak, projede kısmi iptaller var. Ne yazık ki AVM yapma kararından vazgeçilmemiş, sadece inşaat alanı küçültülmüş. Bu bizim için yeterli değil. Tamamen bu alanın yeşil alan olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Kadıköylülerin nefes alacak yeşil alana ihtiyacı var. Yeni plan tekrar askıda yine itiraz edeceğiz.”

ARŞİV