Kuşdili'nde AVM kararına itirazlar çığ gibi

Kuşdili’nde AVM istemeyen Kadıköylüler, 7 bini aşkın dilekçe ile tavrını koydu.

21 Şubat 2013 - 13:51
Gökçe UYGUN
 
Tarihi Kuşdili Çayırı’na alışveriş merkezi yapılmasına ilişkin Kadıköylü’nün itirazı çığ gibi büyüdü. Kararın duyulmasını ardından Kadıköy Belediyesi’ne gelen binlerce vatandaş, çayıra AVM yapılmaması için itiraz dilekçesi verdi. Dilekçe verenler arasında Kadıköy Tarihi Çarşısı Kültür ve Dayanışma Derneği de vardı. Dernek Başkanı Ali Geçgel, Kuşdili'ne yapılacak bir AVM’nin tüm bölge esnafını olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Kadıköy’de yaratacağı yoğun trafik de cabası... Biz yeşil alandan yanayız” dedi. Plana itiraz süresinin dolduğu 15 Şubat Cuma akşamı itibariyle dilekçeler 7 bin 369’a ulaştı. Kadıköylüler, Kuşdili çayırının doğal sit alanı olduğuna dikkat çekerek, geçmişten bu yana yüklendiği yeşil alan fonksiyonunun devam ettirilmesini istiyor.
 
KADIKÖYLÜ ‘YEŞİL’ DEDİ
Öte yandan Kadıköy Belediyesi’nin sosyal medya üzerinden yaptığı ankette de ilk sonuçlara ulaşıldı. Buna göre “Tarihi Kuşdili Çayırı (Eski Salı Pazarı) arazisine İBB Meclisince kabul edilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan Alışveriş Merkezi Projesi şu an itiraz için askıda. Sizce Kuşdili Çayırı'na ne yapılmalı?” sorusuna verilen yanıtlar şöyle;
·       Yeraltı Otoparkıyla, yeşil alan olarak tekrar düzenlensin. (6660 Kişi) / Yüzde 85
·       AVM olsun. (456 Kişi) / Yüzde 6
·       Mevcut durum korunsun. (757 Kişi) /Yüzde 9
 
İNTERNETTE KAMPANYA
Kuşdili’ne AVM kararına sanal dünyadan da ses yükseliyor. Change.org.tr’de “AVM yerine yeşil alan istiyoruz” başlıklı bir kampanya yürütülüyor. İstanbul İl Çevre Müdürü Ahmet Ayyıldız’n muhatap olduğu kampanyada imzacılar, “Daha fazla yeşil alan yapılıp insanlara temiz hava sağlamak yerine AVM’ler inşa ediliyor. Böylece hem esnafın işleri kötü yönde etkileniyor hem de insanlar kapalı bir alana sıkışıp kalarak temiz havadan mahrum kalıyor. Biz böyle bir İstanbul’da, böyle bir Kadıköy’de yaşamak istemiyoruz. Yeşil alan talep ediyoruz” diyor.
 
KUŞDİLİ’NDE NELER OLUYOR?
Konuyla ilgili bir basın açıklaması yayınlayan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Kadıköy İlçe Yürütmesi de “Kadıköy’ün orta yeri, eski Salı Pazarı olarak da bilinen Kuşdili Çayırı tepeden inme bir kararla yapılaşmaya açılıyor. Hazırlanan AVM projesi ile ilçemizin sayılı acil toplanma ve açık alanlarından birisi daha yok edilmek isteniyor” görüşü bildirdi. “Kadıköy'ün sosyal tarihinde önemli yeri olan Kuşdili ve çevresi, orada yaşayanların, iş yerlerinin ve her gün oradan geçen vatandaşların söz hakkıyla, tarihi, doğal ve yaşamsal doku tahrip edilmeden insan odaklı bir anlayışla düzenlenemez mi?” diye sorulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “Kentsel dönüşüm adı altında şehirlerin tek tipleştirildiği, finans merkezlerine dönüştürüldüğü, kültürel ve tarihi değerlerin yok edildiği, insanların evlerinden ve mahallelerinden uzaklaştırıldığı dayatmacı politikalara karşı bu defa farklı bir iş yapmaya ne dersiniz? Halkın katılımını temel alan, insanların doğal parçası olduğu, yeşil alanların korunarak geliştirildiği, komşuluk ilişkilerine değer verilen, sokak hayvanlarının gözetildiği yaşanabilir bir Kadıköy’ü neden hep birlikte oluşturmayalım? Bunu eğitim düzeyi tüm ilçeler içinde en yüksek olan Kadıköy'de yapamazsak nerede yapacağız? Büyükşehir Belediyesi’nin Kadıköylülere sormadan almış olduğu bu dayatmacı karardan vazgeçmesini talep ediyoruz. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak Kuşdili ile ilgili yasal sürecin sonuna dek takipçisi olacağız. Daha yaşanabilir bir Kadıköy için gelişecek sivil hareketlere destek sunmaya hazır ve bilgi paylaşımına açık olduğumuzu tüm kamuoyuna duyururuz.”
 
KADIKÖYLÜ NE DİYOR?
-Ertan Arabacı: O sahanın tarihi değeri var. Oraya AVM yapılması İstanbul’a ve Kadıköy’de yaşayanlara ihanettir. Şiddetle karşı çıkmalıyız. Bu şehir burada yaşayanlarındır. Bir kaç kendini bilmez rant heveslisine teslim edilmeyecek kadar da mukaddestir. Ağzı sulanarak oradan rant elde etmek isteyenlerin de hevesi kursağında kalacaktır.
-Dilek Esen: Göztepe Parkı mahvediliyor, hiç değilse benzeri bir yeşil yaşam alanı yapılabilir buraya
-Mustafa Nuri Şener: Kuşdili, Fikirtepe gibi, Pendik gibi, Yarımburgaz gibi İstanbul'un Prehistorik (Tarih öncesi) ilk yerleşimlerinden birisi... Ne otopark olmalı, ne AVM, ne üstüne kurulan gökdelenli yerleşim... Kuşdili'nin gerçek sahibi tarihe ve tarihsel geçmişine bırakın orada yaşatalım...
-Maysel Ece Akagündüz: Mevcut haliyle korunsun yeter bu kadar avm! Tarihimize sahip çıkalım...
-Mahfuze Yıldırım Barut: Elimizi uzatsak AVM'ye çarpacak! Yeşil alan olsun da millet nefes alsın.
-Vildan Yıldız: Herkesin yeşillikler içinde yürüyebileceği, nefes alabileceği ağaçlık, çiçeklerle dolu dinlence yeri olmalı. Satıcıların hiçbirinin oraya giremeyeceği medeni bir dinlence yeri. Ağaçlık yerlere hasret kaldık. Trafikten bunaldık. Arabalar için de yer altına otopark yapılabilir.
-Rabia Serteli: Halkın kullanımı için, fiyatı uygun bir kapalı yüzme havuzu yapılsın. Yüzme sporu diğer tüm spor aktivitelerinden daha yararlıdır. Kadıköy halkı bunu neden düşünmez.
-Deniz Derya: Nefes alacak alanlara acilen ihtiyaç var. Yeşil alan olsun sıkıldık beton yığınlarından. Şehircilik ilkesinin en birincil koşulu halkın nefesini betonla kesmemektir.
'Bir kıyımız mı kaldı bu şehirde onu da batır hadi
Çiçeğimizi yol, rüzgârımızı bur, suyumuzu acıt
Gökyüzümüz mü hani nerede? Sahi nerde bizim gökyüzümüz
hani lokman bulutlarımızda güvercin lekelerimiz?
Gözümüzü körelt hadi içimiz börtsün ellerimizi yırt'' (Metin Eloğlu)


ARŞİV