Kuşdili'nde yeni karar; üstü yeşil, altı otopark!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköylülerin 7 bini aşkın dilekçeyle itiraz ettiği AVM projesi yerine Kuşdili’ni “üstü yeşil alan,altı otopark” olarak düzenleyecek.

19 Temmuz 2013 - 12:10
Gökçe UYGUN
Kadıköy’ün imara açılmamış son büyük alanlarından Kuşdili Çayırı’na (eski Salı Pazarı alanı) ilişkin yeni bir karar çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı Toplantısı’nın 4. birleşimi İBB’nin Saraçhane’deki binasında yapıldı. Toplantıda Kuşdili’nin üstü yeşil alan alt kısmının otopark olarak yapılmasını sağlayacak plan değişik teklifini içeren rapor oylamaya sunuldu. Rapor oylanmadan önce CHP grubu raporda muhalefet şerhi olduğunu belirterek, Kuşdili Çayırı’nın otopark olmadan sadece yeşil alan olarak oylanması aykırı teklifini Meclis'e sundu. CHP’nin bu teklifi Meclis’'te oy çokluğuyla ret edildi. Daha sonra Kuşdili’nin üstü yeşil alan alt kısmının otopark olarak yapılmasına ilişkin oylanan rapora, AKP’li Meclis üyeleri “evet”, CHP’li Grup üyeleri ise “hayır” oyu verdi. Rapor, oy çokluğuyla Meclis’ten geçti.
 
KUŞDİLİ’NİN ALTININ YARISI OTOPARK OLACAK 
Oylama sırasında AKP’liler ile CHP’liler arasında teklif tartışıldı. İBB Meclisi AKP Grup Başkan Vekili Ergün Turan, Kuşdili’ne yapılacak yeşil alanın basına da konu olduğunu ve bölgenin vatandaşlar için önemli olduğunu anımsatarak, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 senesinde yaptığı planlar çerçevesinde Kuşdili Çayırı’nda otopark ve ticaret fonksiyonu da içeren bir yapı vardı. Daha sonra Bakanlık bu plana müdahil oldu ve imar anlamında birtakım iyileştirmeler yaptı. Daha sonra vatandaşların da bölgede değişik talepleri oldu. Kamuoyunda da bu ciddi anlamda tartışıldı. En son Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu konuda görüşlerini belirttikten sonra, buranın yeşil alan olarak kalması planlandı” açıklamasını yaptı. Kuşdili Çayırı'nın üstünün yeşil alan olarak tasarlanacağını ve alt kısmının yüzde 50’lik bölümüne otopark yapılacağını anlatan Turan, “Burada yapılmak istenen şey, bu alanın üst bölgesinin yeşil alan olarak kullanılmasına yöneliktir. Şu an otopark olarak kullanılan bir alan. Burası da ciddi manada otopark ihtiyacı olan bir yer. Ancak otoparklar yüzde yüz alanlara yapılmaz. Ona göre peyzaj düzenleniyor. Toplam alan yaklaşık 40-47 bin metrekarelik bir yer Kuşdili Çayırı. Bunun altındaki otopark yüzde 50’yi geçmeyecek. Burası Kurbağalıdere kenarı olduğu için de çok katlı yapılar yapılamaz. Zemin müsait olmadığı için bir veya iki katlı bir otopark yapılabilir, 800-1000 araçlık bir yer olabilir. Alanda ayrıca birçok yetişkin ağaç da yetişebilecek. Biz hem bu bölgedeki halkımızın otopark ihtiyacının karşılanması hem de vatandaşların beklentisi doğrultusunda üstünün yeşil alan olarak karşılanması hususunda belediye başkanımızın da talebiyle bu plan gerçekleşecek. O bölgede yerin 1.5 metre altında bir otopark ihtiyacı olduğu için yeraltına otopark yapılacak” dedi.
 
CHP: ‘TAMAMEN YEŞİL OLSUN’
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan da, taleplerinin Kuşdili Çayırı’nın tamamen yeşil alan olarak kalması hususunda olduğunu vurgulayarak, geçmişte yeşil alanı, pazarı ve tarihi sit alanı olan Kuşdili çayırının yapılaşmaya açılması için hazırlanan planı eleştirdi. Kayhan, “30 yıldır bu bölgede siyaset yapıyorum. Bölgeyi iyi biliyorum. Tüm kurumların ve vatandaşların talebi Kuşdili Çayırı'nın tamamen yeşil alan olarak kalmasıdır. Ne amaçla olursa olsun hiçbir yapılaşmanın olmaması isteniyor. Bu nedenle aykırı önergemizin oylanmasını talep ettik. Buranın hiçbir yapılaşmaya açılmadan yeşil alan olarak kullanılmasını talep ediyoruz. Bu bölge tamamen yeşil alan olarak Kadıköy halkına sunulmalıdır. Ayrıca burası SİT alanıdır. O nedenle arkeolojik çalışmalar yapılmadan böyle bir karar alınmasını doğru bulmuyoruz" diye konuştu.
 
BAŞKAN ÖZTÜRK: ‘OTOPARK ALANI FAZLA..’ 
Karara ilişkin görüşlerini açıklayan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de “Kuşdili kurtuldu mu?” sorumuza “Sürprizlerin çok olduğu, demokrasinin tam işlemediği, bireysel ihtiyaçların toplumunkilerin çok önünde tutulduğu bir ülkede, bunu söylemek zor. Ancak Kadıköylülerin bu konuya verdikleri önem ve bu sayede gelinmiş bulunan nokta gözönüne alındığında bundan geriye dönüleceğini zannetmiyorum” yorumunu yaptı. Öztürk, şöyle devam etti: “Burası yeşildi, Kadıköylülerindi. Sonra uzun bir macera başladı. Büyükşehir avm planladı, onu mahkeme iptal etti, Danıştay onayladı. Tam bu iş bitmiş derken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeni plan yaptırıldı, Bakanlık burayı AVM alanına aldı. Kadıköylüler de 7 bini aşkın bireysel başvuru ile itiraz etti ki bu çok ciddi bir rakam. Belki de planlama tarihinde bir ilk olabilir. Şimdi gelinen aşamanın iyi tarafı bakanlığın konuyu iyi anlamış ve irdelemiş olması. Her ne kadar başta plan yapmış olsalar da Kadıköylülerin itirazları dikkate aldılar. Büyükşehir de ‘Artık nasıl olsa AVM olamayacak’ diyerek, üstü komple yeşil alan, altı otopark diye önerdi.”
CHP’nin plana muhalefet şerhi düşmesini anladığını, çünkü kendisinin de yüzde 50 olan otopark alanını fazla bulduğunu anlatan Öztürk, “Ancak ben bir kent yöneticisi olarak otopark ihtiyacını da gözönünde tutmak durumundayım. Kadıköy’ün bu bölge dışındaki tüm genel plan notlarında, 10 bin metrekareyi aşan yeşil alanların altında otopark yapımına izin veriliyor. Dolayısıyla genel kriterin burada da geçerli olması gerek. Umudum, avan (ön) proje safhasında Büyükşehir’in bu yüzde 50’yi 25’e indirerek düzenlemesi...” diye konuştu. Başkan Öztürk, Tasarım Atölyesi Kadıköy'ün (TAK) Kurbağalıdere Vadisi’ne yönelik bir fikir yarışması olduğunu anımsatarak, buradan Kuşdili için farklı, güzel ve özenli peyzaj projeleri çıkacağına olan inancını dile getirdi. Öztürk, “Biz de bu projeleri hem Kadıköylüler hem Büyükşehir Belediyesi ile paylaşacağız. Amaç; tüm toplumun faydalandığı bir Kuşdili'ni tasarlamak ve hep birlikte hizmete sunmak...” ifadesini kullandı.
 
 
KOMİSYON RAPORU
Mecliste oylanan komisyon raporuna göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kadıköy Belediyesi arasında yıllardır tartışma konusu olan Kuşdili Çayırı’na, AVM projesi yapılmayacak. Bölgede yapılacak plan değişikliğine göre eski pazar alanının tamamı yeşil alan olarak tasarlanacak ve bölgenin altına da 2 katlı otopark yapılacak. Zeminaltı otopark alanı park alanının yüzde 50’lik kısmında yapılacak. Onaylanan komisyon raporunun komisyon görüşünde de, “Kadıköy İlçesi, Kurbağalıdere Deresi Ana Koluna Ait Dere Islah Projesi doğrultusunda onanan 1/5000 – 1/1000 ölçekli planlarda değişiklik   yapılmasına ilişkin teklif incelenmiş olduğu belirtilerek, “Kamu yararı taşıdığından ve bölgenin yeşil alan ihtiyacının karşılanmasına yönelik olduğundan “Zeminaltı otopark alanı park alanının yüzde 50’lik kısmında yapılacak. Teklif onaylanmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulmasına komisyonca uygun görülmüştür” ifadelerine yer verildi. CHP’li Komisyon Üyeleri, “Söz konusu alanın 3. Derece Doğal Sit Alanı olması ve alanda Arkeolojik kazı yapılması gerektiğinden, zemin altına oto park yapılması kararına katılmıyoruz” notunun düşüldüğü muhalefet şerhi yer aldı.

ARŞİV