Kuşdili'ne AVM değil yeşil alan!

Kuşdili'ne AVM kararına isyan eden Kadıköylüler, ‘AVM değil yeşil alan’ istiyor. Kadıköy Belediyesi de vatandaşları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin facia gibi kararına itiraz etmeye çağırıyor. İtiraz için son gün 15 Şubat!

07 Şubat 2013 - 12:49

 
Gökçe UYGUN
Geçen hafta manşetten duyurmuştuk; Tarihi Kuşdili Çayırı'na (eski Salı Pazarı) AVM yapılacaktı!
Gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi gerekse de başka kurumların, yaşayan halkına danışmadan ve bilgi vermeden ‘hizmet(!)’ vermeye çalıştığı Kadıköy’de, Göztepe Parkı’na cami, Haydarpaşa Garı'nın otel olması ve Atatürk Anıtı'nın kaldırılması gibi olaylara bir yenisi daha eklenmiş oldu böylece... Kadıköylüler haberi ilk olarak gazetemiz aracılığıyla öğrendi. Basılı gazetemizi takip eden Kadıköylüler hariç, www.gazetekadikoy.com.tr adresinde de yer alan haberimizi de 3 bini aşkın kişi tıkladı. Bu karar Kadıköylülerde adeta infial yarattı. Zamanında pikniklerin yapıldığı, eğlencelerin düzenlendiği, aynı zamanda da doğal SİT alanı olan bu alanın betonlaşmaması, AVM yapılmaması için harekete geçen Kadıköylüler, tepkilerini önce sanal dünyada gösterdiler. Kadıköy Belediyesi'nin sosyal medya hesapları üzerinden yorumlarını yapan, eleştirilerini ileten Kadıköylülerin görüşlerinden bazıları şöyle;
-Namık Berktay: Yeniden düzenlenerek yapılacak yeşil alan, “çayır”ı yeniden yansıtsın; tarihi ve kültürel doku ile uyum arz etsin. “Gelişim” demek, mevcut olan her şeyi yıkıp bitirmek demek değildir. Bırakın, Kadıköy “Kadıköy” kalsın, AVM’ler de size (:onlara) kalsın, sizin (:onların) olsun...
-Sibel Akturan: İçimiz dışımız avm oldu. Parka, bahçeye ihtiyacımız var, en yakın parka arabayla gitmek zorundayız. AVM’lerin yeri halkı değil belli bir kesim düşünülerek seçiliyor.
-Karabekir Ferhan Ayasbeyoğlu: Mevcut yol yer altına alınıp bütün alanın altı katlı otopark olsun. Üst bölüm konser alanı ve açık spor yapılabilecek alana dönüştürülsün.
-Nazan Tacer: Salı Pazarı trafik sıkışıklığı yaratıyor diye kaldırılmadı mı? AVM yapılması, 1 gün değil her gün trafik sıkışıklığına sebep olur. O bölgede AVM’ye gerek de yok. Yeşil alan olarak düzenlensin ama lütfen betonu az yeşili, toprağı, ağacı çok bir alan olsun, altında otopark olabilir.
-Zeynep Nur: İçinde küçük bir gölü olan, yemyeşil çimenlerin üstünde çocukların koşabileceği, yaşlıların oturup dinlenebileceği, gençlerin elele dolaşıp gezeceği, cıvıltıları ile dolaşan kuşların olduğu bir Kadıköy parkı olsa...
-Ferhan Atabarut: Bu kadar büyük bir estetik ve doğadan yoksun bir alan yaratan İBB’yi Kadıköylüler hiç affetmeyecek!
-Aslı Uzun: Yeter artık yani her yer AVM'den geçilmiyor. Biz Kadıköylüler AVM sevmiyoruz, anlamıyorlar galiba. Alışveriş için Bağdat Caddemiz ve Bahariye Caddemiz var zaten.
-Onur Koray: 3 adım ötede Nautilus var, kime yetmiyor? Ayrıca orası Salı Pazarı olduğu zamanlarda neden olduğu trafiği çabuk unuttular herhalde. Sadece Salı günü bile çekilmezdi, her gün kilit olacak trafik.
-Beryl Sekban İlkin: Kadıköyümüze AVM falan istemiyoruz! Önce Salı Pazarımızı kaldırdılar şimdi de küçük esnafı mı? İstemiyoruz, eksik kalsın AVM.
 
AVM’YE ‘ÜNLÜ’ TEPKİ
AVM projesine ünlü isimlerden de tepki geldi:
-Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu (psikiyatrist, akademisyen, siyasetçi): Kuşdili Çayırı da AVM oluyor... İstanbul yağmalanıyor... Çocuklarımıza İstanbul'u bırakmayacaksak ne bırakacağız?
-Sevim Gözay (sunucu, gazeteci): Gerçek değil desin biri lütfen.. İBB Kadıköy Kuşdili'ne AVM onayı mı verdi?
-Melike Karakartal (Hürriyet yazarı): Kuşdili çayırı yeşil alan olarak değerlendirilmeli.
 
İTİRAZ İÇİN 15 ŞUBAT SON GÜN!
Kadıköy Belediyesi, kurumsal olarak AVM kararına karşı itiraz hakkını kullanmasının yanısıra Kadıköylüler için de itiraz dilekçesi hazırladı. Kuşdili Çayırına AVM yapılmasına karşı çıkan Kadıköylüler, 15 Şubat’a kadar Kadıköy Belediyesi’ne bizzat gelerek dilekçeleri doldurabiliyor ya da http://www.kadikoy.bel.tr/AltSayfa.aspx?pid=1039 adresinden dilekçeyi alıp imzalayarak, Belediye’ye getirebiliyorlar.
 
BELEDİYENİN ANKETİ
Öte yandan belediye anket de yapıyor. Kadıköy Belediyesi Facebook sayfasında bir de anket düzenliyor. Sayfada, “Tarihi Kuşdili Çayırı (Eski Salı Pazarı) arazisine İBB Meclisince kabul edilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan Alışveriş Merkezi Projesi şu an itiraz için askıda. Sizce Kuşdili Çayırı’na ne yapılmalı?” diye soruluyor. Seçenekler ve gazetemiz baskıya girene dek verilen cevapların sayısı da şöyle;
-Yer altı otoparkıyla, yeşil alan olarak yeniden düzenlensin. (3 bine yakın kişi)
-AVM olsun (100'e yakın kişi)
-Mevcut durumu korunsun. (300'e yakın kişi)
 
DURUM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
Eski Salı Pazarı arazisine İBB tarafından planlanıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan AVM projesinin duyulmasının ardından, Kadıköylü siyasetçi ve STK’lar da harekete geçti. Bu kapsamda 5 Şubat Salı günü bir durum değerlendirmesi yapıldı. CHP Kadıköy İlçe Örgütü, Kuşdili Çayırı Gönüllüleri ve duyarlı Kadıköylülerin katıldığı bu ilk toplantıda Kadıköy Belediyesi yetkilileri, katılanlara proje hakkında bilgilendirdi. İtiraz sürecinin konuşulduğu toplantıda, Kuşdili, Tarihi Kadıköy Çarşı ve Bahariye başta olmak üzere esnafın bilgilendirilmesi ve sürece dahil edilmesi de ele alındı. Bir sonraki toplantı, 14 Şubat Perşembe günü saat 14.00’te Kadıköy Belediyesi Brifing Salonu'nda düzenlenecek.
 
ŞEHİRCİLİK İLKELERİ NE DİYOR?
Daha önce Danıştay kararına göre plan iptali olan bir alanda, yeni plan yapılırken bir önceki planın iptal gerekçelerine uyulması gerekiyor. Ancak Kuşdili olayında, planın 2008’deki iptal gerekçeleri dikkate alınmadan iptal olan plana benzer yoğunlukta yapılaşmanın getirildiği yeni bir plan sözkonusu... Belediye ve vatandaşlar bu planda verilen yapı yoğunluğunun iptal edilerek parsellerin tamamının kamu yararı doğrultusunda ve doğal sit özelliği nedeniyle “Yeşil Alana” alınması için itiraz ediyor.


ARŞİV