Lüfer bayramınız kutlu olsun!

Doğaya zarar vermeden beslenmek, doğal yiyecekler tüketmek gibi konulara dikkat çekmek amacıyla kurulan Fikir Sahibi Damaklar grubu, “İstanbul'un Lüfer Bayramı”nın bu yıl ikincisiini düzenliyor.

12 Ekim 2012 - 09:13

Gökçe UYGUN

 
Doğaya zarar vermeden beslenmek, doğal yiyecekler tüketmek gibi konulara dikkat çekmek amacıyla kurulan Fikir Sahibi Damaklar grubu, geçen yıl yaptıkları “İstanbul'un Lüfer Bayramı”nın bu yıl ikincisini düzenliyor.
Gelecek nesillerin de lüfer yiyebilmesi, lüfer soyunun devamının sağlanması için yürütülen “İstanbul Lüfer’e Hasret Kalmasın” kampanyasının bayrama dönüşmüş hali, 19-21 Ekim tarihleri arasında kutlanacak.
İstanbul Lüfer Bayramı kapsamında konunun teorik boyutu yapılacak konferanslarda ele alınırken, öte yandan da work-shoplar, film gösterimleri, danslar ile bayram kutlanacak. Etkinlikler kapsamında 20 Ekim Cumartesi sabahı Haliç'te “İstanbul'un En Baba Lüferi” olta avı yarışması düzenlenecek. Amatör ve profesyonel tüm balıkçılara açık olan yarışmanın birincisine “fish finder” (balık bulucu) armağan edilecek. Aynı gün Salt Beyoğlu'nda “Anne bak! Lüfer!” başlığıyla yapılacak atölyede ise çocuklar, lüferin boylarını, hayatını, göç yollarını ve kültürümüzdeki yerini eğlenclei bir şekilde öğrenecek. Miss Çilek adıyla tanınan İpek Kuşçu'nun yöneteceği atölye, 05-15 yaş grubuna yönelik olmakla beraber her yaştan katılımcıya açık.
 
KADIKÖY'DE ‘LÜFER BEKÇİLERİNE DEFTER’
Avrupa yakasında yoğunlaşan Lüfer Bayramı'nın paralel etkinlikler de Anadolu yakasında olacak.
Kadıköy'deki Sinek Sekiz Yayınevi'nde 21 Ekim Pazar günü, gün boyunca el yapımı defter atölyesi olacak. İrem Çağıl’la birlikte “lüfer için bir defter”de neler olmalı, o defter nasıl hazırlanmalı konuşarak geçecek bir gün ve lüferin defteri olarak taşınacak birer el yapımı defter... 17 Ekim Perşembe günü Ataşehir’deki Yeditepe Üniversitesi'nde de “İstanbul ve Balığı” ele alınacak. 15:00-19:00 saatleri arasındaki panelde, aşçılığı bir meslek olarak seçen Yeditepe Üniversitesi öğrencileri ile İstanbul ve balığının var olma, var kalma koşulları, bu denklemde yeme içme müesseseleri ve bu müesseselerde görev alan aşçıların sorumlulukları tartışılacak. 15-21 Ekim Lüfer Haftası boyunca da çeşitli kurumlar, okullar kendi etkinliklerini gerçekleştirecekler. Kadıköy’deki Saint Joseph Lisesi bu yılın Lüfer Bayramı’nda oluşturacakları birer biyoloji, coğrafya ve güzel sanatlar zümreleri ile lüferi bir yıl boyunca çalışma kararı aldı! “Gelecek için bugünden” adlı, bu bir yıllık çalışmanın neticeleri gelecek yıl Ekim ayının 3. haftasında görülebilecek. Okan Koleji öğrencileri ile Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri beraber mutfak uygulaması gerçekleştirerek, çocuklarla balık seklinde kurabiyeler pişirecek. Amaç; el becerilerini geliştirirken çocuklara lüferin defne yaprağından kofanaya yolculuğunu boy boy anlatmak, çocukların yaratacakları balıkların boylarına bakarak ad vermelerini sağlamak..

ARŞİV