Lions'tan Devlet Tiyatroları'nın en iyilerine ödül

Lions Devlet Tiyatroları Tiyatro Ödülleri Töreni’nde geceye damgasını vuran; tiyatroların özelleştirilmesine karşı verilen mesajlar oldu.

23 Mayıs 2012 - 14:50
Lions Devlet Tiyatroları Tiyatro Ödülleri Töreni’nde geceye damgasını vuran; tiyatroların özelleştirilmesine karşı verilen mesajlar oldu. Yıllardır Devlet Tiyatroları’na emek veren tiyatrocular, “Umarız bu komedi tek perde sürer” dedi.
 
Uluslararası Lions, MD 118 Çoğul Yönetim Çevresi Konfederasyonu organizasyonunda düzenlenen, “Lions Devlet Tiyatroları Tiyatro Ödülleri Töreni”, 15 Mayıs Salı akşamı Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapıldı. Çok sayıda sanatçı, Lion ve konukların katıldığı kokteylin ardından ödül törenine geçildi.
Gecede bir konuşma yapan Türkiye Lions Kulüpleri Konsey Başkanı Yaşar Ateşoğlu, her yıl sanatın desteklenmesi ve toplumsal beğenilerin gelişmesi için tiyatro ve opera ödülleri verdiklerini hatırlatarak şunları söyledi:
“Bu yıl tiyatro ödüllerinde Devlet Tiyatroları’nın oyunlarının değerlendirilmesi kararlaştırılmıştı, sanki geleceği görmüşüz. Tiyatro, insanlık tarihi kadar eski. Tüm sanat dalları toplumun beğenilerini geliştirmek, toplumu daha iyiye taşımak, geleceği oluşturmak için görev yapar. Tiyatro bu anlamda en işlevsel olanıdır. Yaşamdan yola çıkar sorar, sorgular, düşünür, düşündürtür, hep insanlık için toplum için daha iyiyi amaçlar. Ülkemizde Devlet Tiyatroları 63 yıldır bu görevini aralıksız sürdürmektedir. Toplumsal gelişmeyi sağlamak devletin temel görevidir. İşte bu nedenle Devlet Tiyatrolarının, Opera ve Balenin var olmasını, gelişmesini ve topluma hizmet vermesini sağlamak da devletin temel görevidir. Tüm sanatçılara, başrol oyuncusundan ses ve ışıkçısına kadar tiyatroya emek veren herkese teşekkür ediyorum. Tiyatroya sahip çıkan salonları boş bırakmayan, katılan destekleyen, alkışlayan tiyatro izleyicisine teşekkür ediyorum” dedi.
 
‘ALKIŞLARINIZ ÖZERKLİĞE YOL OLSUN’
Konuşmanın ardından, halkın oylarıyla belirlenen en iyilere ödülleri verildi. Ödül gecesine devlet ve şehir tiyatrolarının özelleştirilmeye çalışılmasına karşı verilen mesajlar damgasını vurdu. “Anita’nın Aşkı ya da Antigone New York’ta” oyunundaki performansıyla Yılın En Başarılı Yardımcı Erkek Tiyatro Oyuncusu ödülünü alan Şamil Kafkas, yaptığı konuşmayla uzun süre alkışlandı. Devlet ve Şehit Tiyatroları’nın özelleştirilmek istendiğine dikkat çeken Kafkas, “Ustalarımız bize seyirci karşısında eğilmeyi öğretti ama büyüklerimiz bizi parmakla gösterip hakaret ettiğinde ne yapacağımızı öğretmedi” dedi. 12 yıl Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nda bilerek ve isteyerek çalıştığını ve çok güzel oyunlar çıkarttıklarını söyleyen Kafkas, “Umarım bu komedi tek perde sürer” diyerek konuşmasını bitirdi. Yılın En Başarılı Tiyatro Yönetmeni ödülüne değer görülen Yücel Erten ise geceye katılamazken bir mesaj yolladı. Erten de mesajında Devlet Tiyatroları oyunlarını onurlandıran Lion’lara ve her zaman yanlarında olan seyircilere teşekkür ederek “Alkışlarınız özerk sanat kurumlarına ulaşmak için yol olsun” dedi. “Michelangelo” oyunuyla Yılın En Başarılı Oyun Yazarı ödülüne değer görülen genç tiyatrocu Irmak Bahçeci ise ödülünü “Tüm kahrımı ve nazımı çeken sevgili anneme” diyerek aldı. Bahçeci de tiyatro üzerindeki baskıları eleştirerek “Hür düşünceyi ve sanatı engellemeye çalışanları tarih hatırlamaz” diye konuştu. “Sidikli Kasabası Müzikali” ile Yılın En Başarılı Prodüksiyonu ödülünü alan Oğuz Utku Güneş de tüm ekibi sahneye davet ederek ödülü tüm ekibi adına aldığını ve Devlet Tiyatroları’na vereceğini söyledi. Güneş, “Biz çok genç bir ekibiz. Özel bir tiyatroyla, çok yüksek bilet fiyatlarıyla, haftada 2 gün de oynayabilirdik ama bunu tercih etmedik. 3 saatlik bu müzikalin halka ulaşmasını istedik. Devlet Tiyatroları’nın kadrolu çalışanları değiliz, sözleşmeliyiz. Yine de haftada 7 akşam, tamamen dolu salonlara oynadığımız için çok mutluyuz. Devlet ve Şehir Tiyatroları’nın özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Gecenin ikinci bölümünde, sanat danışmanlığını Sedat Öztoprak’ın yaptığı, şef Paola Villa yönetiminde Kadıköy Belediyesi Çok Sesli Korosu bir konser verdi. Ses sanatçısı Yaşar Özel’in finaldeki solo konseri ise gecenin sürprizi oldu.
 
SEYİRCİ MİCHELANGELO’YU SEVDİ
Lions Devlet Tiyatroları Ödülleri 12 dalda başarılı bulunan oyunlara ve oyunculara verildi. Seyircinin tercihi “Michelangelo” ve “Sezuan’ın İyi İnsanı”ndan yana oldu. İşte ödül alan oyunlar ve oyuncular:
-Yılın En Başarılı Kadın Tiyatro Oyuncusu: Zeynep Ekin Öner (Sezuan’ın İyi İnsanı)
-Yılın En Başarılı Erkek Tiyatro Oyuncusu: Atilla Şendil (Michelangelo)
-Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Tiyatro Oyuncusu: Deniz Elmas (Aşkın Sıradanlığı)
-Yılın En Başarılı Yardımcı Erkek Tiyatro Oyuncusu: Şamil Kafkas (Anita’nın Aşkı Ya Da Antigone New York’ta)
-Yılın En Başarılı Tiyatro Yönetmeni: Yücel Erten (Sezuan’ın İyi İnsanı)
-Yılın En Başarılı Tiyatro Sahne Tasarımcısı: Behlüldane Tor (Michelangelo) VeAli Cem Köroğlu (Yanık)
-Yılın En Başarılı Tiyatro Kostüm Tasarımı: Nalân Alaylı( “At”, “Opera Komik” Ve “Sezuan’ın İyi İnsanı”) Ve Mihriban Oran (Sidikli Kasabası Müzikali)
-Yılın En Başarılı Tiyatro Müziği: Çağrı Beklen (Michelangelo)
-Yılın En Başarılı Tiyatro Koreografisi: Cihan Yöntem (Michelangelo)
-Yılın En Başarılı Tiyatro Işık Tasarımı: Önder Arık(Antigone)
-Yılın En Başarılı Oyun Yazarı: Irmak Bahçeci (Michelangelo)
-Yılın En Başarılı Prodüksiyonu: Sidikli Kasabası Müzikali - Oğuz Utku Güneş
 
Semra ÇELEBİ

ARŞİV