Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2025 yılı Proje Okulları Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, bazı öğretmenlerin görev süresi devam etmesine rağmen kadro dışı bırakılması tepkileri artırdı.
20 BİN ÖĞRETMEN KADRO DIŞI KALDI
Eğitim sendikalarının verdiği bilgilere göre proje okullarında kadro dışı bırakılan öğretmen sayısı yaklaşık 20 bin. Bu durum, birçok okulda öğrencilerin tepkisine neden oldu. İstanbul’daki Kadıköy Anadolu, Beşiktaş Atatürk Anadolu, Kartal Anadolu ve Sakıp Sabancı Anadolu liseleri ile Elazığ’daki Mehmet Koloğlu Anadolu Lisesi’nde öğrenciler protesto gösterileri düzenledi.
İstanbul başta olmak üzere 30’u aşkın proje okulda yapılan atamalarda, görev yeri değiştirilen öğretmenlerin büyük bir bölümünün geçmişte iş bırakma ve boykot eylemlerine katıldığı belirtiliyor.
“SİYASİ SADAKAT, MESLEKİ LİYAKATİN YERİNE GEÇTİ”
Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada, proje okullarına yapılan atamaların nesnel kriterlere dayanmadığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “Bakanlık, kıdem, hizmet puanı ya da mesleki yeterlilik gibi objektif göstergelere bakmaksızın istediği öğretmeni proje okuluna atayabiliyor. Bu keyfi uygulama, eğitimin niteliğini doğrudan etkilemektedir.”
Sendika, uzun süredir proje okullarındaki atamaların siyasi sadakat temelinde yapıldığını, mülakat süreçlerinin denetime kapalı olduğunu ve yandaş sendikalara mensup kişilere ayrıcalık tanındığını vurguladı.
EĞİTİM KURUMLARI SİYASİ KADROLAŞMANIN ARACI MI?
Açıklamada, “2025 yılı atamaları da bu tabloyu değiştirmemiştir. Yüzlerce nitelikli ve deneyimli öğretmen, ‘Bakanlık takdiri’ gerekçesiyle proje okullarına atanamamıştır,” denilerek şu çağrı yapıldı:
“Eğitim kurumlarını siyasal iktidarın arka bahçesine dönüştürmeyi hedefleyen bu atama politikasından derhal vazgeçilmelidir. Atamalar liyakate, şeffaflığa ve nesnel kriterlere dayandırılmalıdır.”
MAĞDURİYETLERİ TESPİT FORMU
Eğitim Sen ayrıca proje okulu statüsünün keyfiyetten çıkarılması, bağımsız komisyonlarca belirlenmesi ve öğretmen atamalarında mesleki deneyim, hizmet süresi gibi ölçütlerin esas alınması gerektiğini vurguladı. Sendika, bu haksız uygulamalara karşı hukuki mücadelenin sürdürüleceğini duyurdu.
Sendika, proje okullarındaki haksız atama ve görevden almalara karşı çevrim içi bir başvuru formu yayımlayarak mağduriyet yaşayan eğitim emekçilerini süreci belgelemeye davet etti. Öğretmenler, bu form aracılığıyla yaşadıkları hak kayıplarını belgeleyebilecek. Başvuru formuna https://egitimsen.org.tr/ adresinden ulaşılabilir.