Liseli gençlerden örnek proje

Fenerbahçe Anadolu Lisesi öğrencileri, trafik kazaları ile gündeme gelen Bağdat Caddesi’nde farkındalık etkinliği düzenledi

14 Nisan 2016 - 14:15
Erhan DEMİRTAŞ
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, “Sizin Fikriniz Sizin Projeniz” adıyla yeni bir farkındalık projesini başlattı. Yol güvenliği ve ulaşım sorunlarının çözümü için başlatılan projeye Fenerbahçe Anadolu Lisesi öğrencileri de katıldı. Fizik öğretmeni Uğur Karataş’ın danışmanlığında yürütülen proje üç farklı alanda başladı. Öğrenciler, “Trafik kilitse anahtar sizsiniz”, “Önce siz” ve “Trafik candır” sloganlarıyla Bağdat Caddesi’nde etkinlikler düzenledi.

YAŞLI VE ENGELLİLERE YARDIM
Fenerbahçe Anadolu Lisesi 10. Sınıf öğrencilerinden Seçil Küçük, Uğur Çetinkaya, Cihan Yavuz, Burak Demirci, Eda Karabulut, Efsanur Gençoğlu, Aybars Arslan ve Cemil Toydemir 12 Nisan Salı günü Bağdat Caddesi’nde farkındalık etkinliği gerçekleştirdi. Öğrenciler üzerlerinde “Trafik canavarı olmayalım. Trafik candır” yazılı tişörtleri giydi. Öğrenciler ayrıca hem yayaların hem de sürücülerin dikkatini çekebilmek için üzerinde trafik canavarı görselinin olduğu dövizleri taşıdı. Yayalar için yeşil ışık yandığında “Önce siz” grubu öğrencileri, yaşlı ve engelli vatandaşlara yardım ederek onların yolun karşısına geçmelerine yardım etti. “Trafik candır” grubu da sürücülere su dağıtarak kurallara uymalarını rica etti. “Trafik kilitse anahtar sizsiniz” grubu öğrencileri ise ellerindeki anahtar görseli ile sürücülere trafik sorunu ile başa çıkma yollarını anlattı.
“DUYARLI OLMALIYIZ”
Trafik ile ilgili sosyal sorumluluk çalışmalarının daha da artırılması gerektiğini düşünen öğrencilerden Aybars Arslan, Eda Karabulut ve Cihan Yavuz projenin nasıl yürüdüğünü gazetemize anlattı. Trafik derslerinde öğretmenlerin çok özverili olduğunu ve öğrencilerin trafik kazaları konusunda bu dersler sayesinde bilgilendiğini ifade eden Aybars Arslan, “Trafik kazaları büyük bir sorun ve derslerin tek başına yeterli olmadığını düşünüyorum. Bu tarz sosyal sorumluluk projeleri artırılırsa insanlar daha çok bilinç sahibi olur” dedi. Sürücülerden yeteri kadar olumlu yanıt alamadıklarını belirten Arslan, tüm sürücülerin trafik kurallarına uyması gerektiği mesajını verdi.
“Önce siz” grubunda çalışma yürüten Eda Karabulut da yaşlı ve engelli vatandaşların trafikte çok büyük sorunlar yaşadığını belirterek, “Bizim amacımız trafikte diğer yayalardan daha fazla sorun yaşayan engelli ve yaşlı vatandaşlara dikkat çekmek. Yaptığımız etkinliklerin dikkat çektiğini düşünüyorum. Birçok insan merak edip soru soruyor biz de projeyi onlara anlatıyoruz” dedi. Karabulut,  Bağdat Caddesi’nde çok fazla trafik kazasının yaşandığını bu nedenle proje için Cadde’nin seçildiğini söyledi. 
“Trafik candır” grubuna dahil olan Cihan Yavuz da “Bizim amacımız da trafik kazalarının en aza indirilmesi ve can kayıplarının yaşanmaması için farkındalık yaratmak. Ben bütün öğrencilerin trafik sorunu konusunda sorumluluk alması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu sorunu ilerde en yoğun yaşayacaklar bizleriz. Bu nedenle daha duyarlı olmak zorundayız” dedi.

ARŞİV