Liseliler, 4+4+4 ve sınav sistemini protesto etti

Yüzlerce liseli, 4+4+4 yeni eğitim sistemiyle can almaya devam eden sınav sistemine karşı Kadıköy’de miting düzenledi. ‘Yarış atı değil, öğrenciyiz’ diyen gençler, ‘Gençlik uyuma geleceğe sahip çık’ diye haykırdı.

14 Haziran 2012 - 14:00

 Liseliler, 10 Haziran Pazar günü, Tepe Nautilus önünde toplanarak alkışlar ve sloganlarla Kadıköy meydanına yürüdü. Yürüyüş sırasında sınav sistemi yüzünden hayatlarına son veren arkadaşlarının fotoğrafları ile sembolik tabutlar taşıyan ve beyaz kefenler giyen liseliler ellerindeki ekmek ve zeytinlerle liselerdeki kantin dayatmalarını da protesto etti.

Dev-Lis, Lisesli Öğrenci Birliği, Devrimci Öğrenci Birliği, DLB, DGH, DÖG, LAF, Liseli Kıvılcım, Direnişçi Liseliler, İlerici Liseliler, Mayısta Yaşam Kooperatifi, Liseliler Meydana İnisiyatifi'nin gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından Kadıköy Meydanı'na gelindiğinde liseli öğrenciler adına Türkçe açıklamayı Kudret Taşçı, Kürtçe açıklamayı ise Bıra Dengtaf Özbadem yaptı.

 

4+4+4 İLE DAHA DA GERİYE

Açıklamada, “Üniversiteye girmemiz için okula gitmemiz ve fazladan çalışmamız yetmiyor, bir de özel derslere ve dershaneye gitmek zorunda kalıyoruz. Bu da, ‘dershaneye gitmek için parası olmayan üniversiteye giremez’ denklemini çıkarıyor karşımıza. 81 ilde üniversite açan hükümet, öğrencilerin üniversiteye girmesini sağlamak yerine emekçi çocuklarına üniversite kapılarını en baştan kapatıyor” ifadelerine yer verildi. Şu andaki eğitim sisteminin tüm öğrencilerin niteliksiz bir eğitim almasına yol açtığına, ezberci, bilimsellikten olabildiğince uzak bir sistem olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Fatih Projesi ve 4+4+4 gibi planlarının eğitimi nitelikten ve bilimsellikten daha da yoksun bir hale getireceği belirtildi.

 

600'DEN FAZLA ÖĞRENCİ TUTUKLU

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Sistem, eğitimi verecek olan öğretmenlerin atamasını yapmak ve onları nitelikli bir şekilde eğitmek yerine formasyon haklarını ellerinden almayı tercih ediyor. MEB, öğretmenler ve öğrenciler yerine eğitim araçlarının teknolojik ilerlemesiyle daha fazla ilgileniyor. YÖK'e ve genç işsizliğe karşı mücadele eden üniversiteli gençler, hükümeti ve düzeni eleştiren gazeteciler, kadınlar, hakkını arayan liseliler, yani taleplerini haykıran tüm kesimler tutuklanarak susturulmaya çalışılıyor. 600'den fazla üniversite ve lise öğrencisi, sınavları ve YÖK'ü protesto ettiği için, devrimcilerin anmalarına katılmak gibi faaliyetler yüzünden tutuklanıyor. Bu tutuklamaların sebebi ise basit: Mücadele eden gençlerden korkuyorlar. Dindar nesil yetiştireceğiz, tinerci çocuklar mı yetiştirelim? demişlerdi. Bu sözleri söyleyenlere sesleniyoruz: Sokaktaki tinerci çocukları sokağa atan da sensin, onları hor gören de. Onların sokakta olmasına neden olan senin de temsilcisi olduğun ve paradan başka bir şeyin önemsenmediği düzendir.”

 

SİSTEMİ DEĞİŞTİRECEK RUHUMUZ VAR

Açıklamanın ardından, öğrencisi olduğu Bayrampaşa İsmail Erez Endüstri Meslek Lisesi'nde kantin dayatmasına karşı Dayanışma Masası kurduğu için okuldan atılan Abdülmelik Yalçın, “Şimdi 14-15-16-17 yaşındayız. Daha önce bizim yerimize kararlar verildi. Bütün bunları umursamamış olabiliriz. Ancak böyle devam edersek umursamak için geç kalacağız. Çünkü bu yaşlarda bazı şeyleri değiştirebiliriz. Çünkü bu sistemi değiştirecek ruhumuz var” dedi.

Miting, Grup Emeğe Ezgi ve Grup Yankı'nın söylediği marşlarla sona erdi.

Haber ve Fotoğraflar: Semra ÇELEBİ


ARŞİV