Lisenin yanına ticaret merkezi!

Ahmet Sani Gezici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi arazisine ticaret merkezi ve dini tesis yapılmasına karar verildi, Acıbadem sakinleri ise okul istiyor

25 Şubat 2016 - 16:29
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy Acıbadem Mahallesi’nde bulunan Ahmet Sani Gezici Lisesi geçtiğimiz yıllardan beri kamuoyunun gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Acıbadem Caddesi üzerinde bulunan yaklaşık 12 bin metrekarelik arazinin yarısında Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ahmet Sani Gezici Lisesi bulunuyordu. Ancak, okul 2014 yılında yıkıldı. Araziye ise Kadıköy Ahmet Sani Gezici  Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi inşa edildi. Ahmet Sani Gezici Lisesi de Fikirtepe’ye taşındı. Acıbadem sakinleri, bölgede sınavsız girilebilecek tek devlet okulu olması nedeniyle okulun yıkılmaması için uzun süre protesto eylemleri düzenleyip imza kampanyası başlatmıştı. Söz konusu olay üzerinden iki yıl geçmesine rağmen okulu bulunduğu arazi hakkındaki gelişmeler ve tartışmalar devam ediyor.

“DİNİ TESİS YAPILACAK”
Acıbadem sakinlerinin ve velilerinin yıkılmaması için uzun süre mücadele etmesine karşın yıkılarak imam hatip lisesine dönüştürülen Ahmet Sani Gezici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin bulunduğu arazinin imar planları değiştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı 1/1000 ve 1/ 5000’lik imar planlarına göre, lisenin bulunduğu araziye “Mesleki ve Teknik Öğretim Tesisleri Alanı” fonksiyonu verildi. Okulun yanında bulunan boş arazinin 2 bin 537 metrekarelik kısmının “Ticaret ve Konut Alanı”, yaklaşık bin 297 metrekarelik kısmının ise “İbadet alanı” olarak ayrılmasına onay verildi.

“İMZA TOPLADILAR”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı imar planına ise itirazlar sürüyor. “Acıbadem Ahmet Sani Gezici Lisesi Dayanışması” üyeleri okulun önünde imza standı açarak, vatandaşları projeye karşı çıkmaya çağırdı. İmar planı değişikliğine itiraz amacıyla kurulan bilgilendirme masasına Acıbademlilerin ilgisi yoğundu. İtiraz dilekçelerini veren mahalle sakinleri, ticaret alanları yerine eğitim alanlarının artırılmasını istediklerini belirttiler.

“OKULA İHTİYAÇ VAR”
Gazete Kadıköy’e konuşan mahalle sakinleri de söz konusu arazinin eğitim için kullanılmasını talep ediyor. Acıbadem’de yaşayan Şerife Arslan, “Benim çocuğum Ahmet Sani Gezici Lisesi’nde okudu. Çocuğumun okuduğu bu liseyi yıktıklarında, rant için yapıldığını söylemiştik. O zaman yetkililer, ‘hayır okul yapılacak’ diyorlardı. Şimdi okulun bulunduğu arazinin bir kısmının ticari amaçlı kullanılacağını öğrendik. Bir kere daha bizler haklı çıktık” diye konuştu.
Uzun yıllardır Acıbadem’de yaşayan Deniz Aktaş ise bölgede iki alışveriş merkezinin bulunduğunu hatırlatarak, “Bu alana alışveriş merkezi yapılmasını istemiyoruz. Cadde üzerinde de çok sayıda iş yeri var. Sürekli kapanan yerler görüyoruz. Esnafın işi daha da zorlaşacak” şeklinde konuştu.
Mahalle sakinlerinden ve aynı zamanda öğretmen olan Muharrem Söker, konuyla ilgili görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “Burası mevcut planlamada eğitim alanı olarak tahsis edilmiş. Acıbadem’in İmam Hatip Lisesi dışında meslek lisesi bulunmuyor. Anadolu Lisesi de yok. Böyle bir açık varken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu alanı eğitim için kullanması gerekir.”

“SADECE BİR LİSE VAR”
Çocuklarının eğitimi konusunda sorun yaşadıklarını ifade eden Aylin Tokyay, Acıbadem’de karma eğitim veren lise olmadığı için velilerin seçme haklarının olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Acıbadem’de geçen yıla kadar iki lise vardı. İmam Hatip Lisesi ve klasik eğitim veren bir karma lise. Yeni yapılan Kız İmam Hatip Lisesi ise mahalledeki tek lise olarak kaldı. Bu durum velileri zor duruma soktu. Eskiden her iki okulda karma eğitim veriliyordu ve bu tüm velilere seçme hakkı sağlıyordu. Veliler, çocuklarını ya imam hatibe ya da düz liseye gönderiyordu. Güçlendirilmesi yapılan okullar yıkıldı ve imam hatip okulu tüm araziye yerleştirildi. Düz lise öğrencileri ise Fikirtepe’ye ötelendi. Bu öğrenciler kendilerini cezalandırılmış hissettiler ve pek çok sıkıntı yaşadılar.” Neslihan Okyay ise “Bu araziye yeniden okul yapılmasını istiyoruz.” dedi.

BELEDİYE DE İTİRAZ ETTİ
Acıbadem Osmaniye Mahallesi’ndeki uygulama imar planı değişliklerinin şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu belirten Kadıköy Belediyesi, imar planın Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne ve bölge plan şartlarına uygun olmadığına aynı zamanda projenin yoğunluğu arttıracağına dikkat çekerek, imar planına itiraz etti.

KONU MECLiS’E TAŞINDI
CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Ahmet Sani Gezici Lisesi arazisi için verilen imar değişikliği planını Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı tarafından yanıtlanması istemiyle verilen soru önergesinde, Adıgüzel “Acıbadem'de normal eğitim veren bir lise ve ortaokul ihtiyacı hem öğrenciler hem de veliler tarafından sıklıkla dile getirilmesine rağmen, semtin en merkezi yerinde eğitim alanı olarak vakfedilmiş bir arazi, eğitim için değil de AVM olarak mı değerlendirilecektir?” diye sordu. “Tamamı eğitim için vakfedilen bir arazinin 1/3’lük kısmı için hangi gerekçelerle imar planı değişikliğine gidilmiştir?” diyen Adıgüzel, söz konusu arazinin eğitimden kopartılarak, ticaret ve konut alanına dönüştürüleceğine yönelik iddiaları sordu.
 

ARŞİV