Ülkenin garları Haydarpaşa'yı yalnız bırakmadı

Trensiz, yolcusuz bırakılan tarihi Haydarpaşa Garı, bugünlerde bir sergiye ev sahipliği yapıyor.Sergilenen eserler ise garları yok edenlere bir mesaj niteliğinde.

28 Kasım 2014 - 10:29
Trensiz, yolcusuz bırakılan tarihi Haydarpaşa Garı, bugünlerde bir sergiye ev sahipliği yapıyor.  Sergilenen eserler ise garları yok edenlere bir mesaj niteliğinde.

Aysel KILIÇ

Haydarpaşa Garı, uzun zamandır yasta. Ne uzaktan çığıran korna sesi var, ne de trenlere el sallayan yolcular… Trenlerin kalkmadığı Gar’da, sessiz bir hüzün hâkim.  Bugünlerde bu hüzne bir sergi eşlik ediyor. Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki tren garları maketleri Haydarpaşa Garı’nda sergileniyor.
Heykeltraş Bilter Anı, Türkiye’deki tren garlarını gezdi, fotoğrafladı ve ardından maketini yaptı. Anı, Haydarpaşa Garı’nı ise kabartma tekniğiyle resmetmiş. “Kabartmayı kardeşim yaptı ama ben de Haydarpaşa’nın maketini yapıyorum. Buradaki gözlemlerimin ardından makete son halini vereceğim” diyen Anı, yaptığı çalışmadan büyük bir keyif aldığını söylüyor. Anı neden böyle bir çalışma yaptığını ise şöyle ifade ediyor: “Türkiye, tarihi yönden çok zengin, çok geniş kültürel mirasa sahip.  Ama bu miras yok olmayla karşı karşıya.   Tren garları ilk yapıldığı gibi korunsaydı bugün o güzellikleri görmek mümkün olacaktı. Ama korunmadı. Mesela, Aydın Tren Garı artık eskisi gibi değil. Ben ilk halinin fotoğrafını buldum ve maketimde ilk halini yansıttım.”
 
“HAYDARPAŞA GARI KORUNMALI”
Anı, Haydarpaşa Garı’na ilişkin ise, “Bu tarih yok edilirse çok üzülürüm. Bu yapıyı böylece korumalı ve yaşatmalı.  Haydarpaşa bizim için önemli, bu nedenle sanatımla buradayım” diyor.  Bilter Anı, demiryolları ulaşımının önemine de değindi. Raylar üzerinde yer alan lastikli tekerlek resmini  göstererek: “Artık demiryolları da yok oluyor. Bu resim her şeyi anlatıyor.”
Heykeltraş Bilter Anı’nın maketlerinin dışında, farklı sanatçılara ait resimleri de sergide görmek mümkün. Kara bir tren yada tren raylarında yürüyen genç kadının resmi bizi geçmişe götürmeye yetiyor. Haydarpaşa Garı’nda 25 Kasım’da açılan sergiyi 5 Aralık’a kadar gezmek mümkün. Sergi buradan İzmir Alsancak Garı’na, ardından Ankara’ya götürülecek.

 

 


ARŞİV