Lüks rezidansa ceza!

Kadıköy Belediyesi, İstanbul’un en çok tartışılan projelerinden biri olan Özgürlük Parkı arkasındaki Four Winds Residans’ına, yaklaşık 2 milyon TL’lik ceza kesti

27 Ağustos 2015 - 12:26
İstanbul’da en çok tartışılan projelerden biri olan Four Winds Residence (4 Havalı Rezidans)   projesinde ortak alan olarak ayrılması gereken 10 bin 760 metrekarelik inşaat alanının bağımsız bölümlere eklendiği tespit edildi. Danıştay, ihalenin hukuk dışı olduğunu belirterek projenin devlete ait olan bölümünün ihalesini durdurdu.  Kadıköy Belediyesi imara aykırı bu yapılaşma için yaklaşık 2 milyon liralık bir ceza kesti.

DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU
İstanbul’un en değerli arazileri arasında yer alan 44 dönümlük Meteoroloji Bölge Müdürlüğü arazisi üzerinde Taşyapı tarafından kat karşılığı inşa edilen projede Maliye Hazinesi’ne ait 341 bağımsız bölümün yanı sıra projenin hemen yanında yer alan 8 bin 661 metrekarelik arsa da 2014 yılında satışa başlandı. Sosyokültürel tesis alanı olanı olarak belirlenen alanın imara açılmasına itiraz eden Kadıköy Belediyesi de halkın kullanımına açılması gerektiğini belirterek dava açtı. Kadıköy Belediyesi’nin itirazını değerlendiren Danıştay 13. Dairesi ihale ilanının yürütmesinin durdurulduğuna dikkat çekerek, “Bu ilan dikkate alınarak yapılan ihalede hukuki isabet bulunmamaktadır” dedi ve ihalenin yürütmesini de durdurdu.

“HALKIN ORTAK KULLANIM ALANI”
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, 8 bin 661 metrekare büyüklüğündeki arazinin halkın kullanıma açılması gerektiğini belirtti. Kamu arazisine özel kullanım için inşaat yaptırmalarının mümkün olmadığını belirten Nuhoğlu “Ben görevde olduğum sürece halkın ortak kullanım alanlarının özel hale getirilmesine izin vermeyeceğim” dedi.
İmar planında kamusal alan olarak gösterilen yerlere özel mülk yapılamayacağını belirten Nuhoğlu şöyle devam etti: “İmar planlarında kamusal kullanım için ayrılan bu alanda, sadece özel mülkiyete konu olacak şekilde inşaat yapılamaz. Ve tüm kurumların hukuka uygun hareket etmesi gerekir. Kanuna göre, bu projeden elde edilen gelirin yüzde 30’nun Kadıköy Belediyesi’ne verilmesi gerekir. Ama bize yapılmış bir ödeme de yok. Biz hem Maliye’nin hem de firmanın yasal yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz. “

“BETON DEĞİL OKSİJEN BIRAKIN”
Bu meselenin peşini bırakmayacaklarını ifade eden Nuhoğlu söz konusu arazi üzerine kütüphane, sergi salonu, müze, sinema, tiyatro, çocuk yuvası, kadın sığınma evi gibi halkın ortak kullanıp fayda sağlayacağı sosyokültürel tesis yapılabileceğini söyledi. “İstanbul’da halkın kullanabileceği yeşil alanlar gittikçe azalıyor. İklim değişti, doğanın dengesi bozuldu. Bunca bina çocuklara miras kalsın diye yapılıyor ama çocuklarımıza bırakacağımız bir miras aslında yok. Çocuklarımıza beton binalar yerine onların soluk alabilecekleri, yaşam standartlarını yükseltebilecekleri sosyal alanlar bırakmalıyız. Çocuklarımıza beton bina bıraksak ne olur. Onlara oksijen bırakmıyoruz.” diyen Nuhoğlu bu alanı halkın kullanımına uygun bir hale getirmek için ellerinden gelen tüm çabayı göstereceklerini ve hukuki tüm yollara başvuracaklarını söyledi.

İZİN BELGESİ YOK
Kadıköy Belediyesi tarafından yapılan denetimle ilgili görüşlerini aldığımız Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Günalp ise şunları söyledi: Yapım sözleşmesinde “Yüklenici bağımsız bölümleri bitirip yapı kullanma iznini almadan, binayı oturuma hazır hale getirmeden satış yapılamaz” denilmesine rağmen satış yapılmış. Ayrıca inşaatın kanun ve yönetmeliğe uygun olarak yapıldığına dair bir geçici kabul de yapılmamış. Yani binaların teknik şartnamede belirtilen koşullara uygun ve güvenli olduğuna dair idare tarafından verilen bir belge yok.  Bunun yanı sıra belediyemiz tarafından verilen yapı kullanma izin belgesi de yok”

NE OLMUŞTU?
İstanbul’un en değerli arazilerinden biri olan Bağdat Caddesi’ndeki Meteoroloji Bölge Müdürlüğü arazisi 2013 sonunda ihale edildi. İlk ihaleyi 530 milyon TL vererek Taşyapı kazandı, ardından Özelleştirme İdaresi işlemi iptal etti. Bundan bir yıl önce, yüzde 60’a karşılık gelen 341 dairelik ikinci satış ihalesini Birleşik İnşaat 577 milyon TL teklifle kazandı.
44 bin 783 metrekarelik araziye 44 katlı 4 blok inşa edildi. Blokların yüksekliği 150 metreyi geçiyor.
Projede 87 ile 655 metrekare arasında farklılık gösteren 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 lüks daire bulunuyor. İstanbul’un en değerli arazileri arasında yer alan projenin değerinin şimdilerde 1 milyar lirayı bulduğu belirtiliyor.



 

ARŞİV