“Ölmek de batmak da istemiyoruz”

İş yerlerini kapatmak zorunda kalan Kadıköy esnafı, devletin tedbir alırken esnafı da düşünmesi gerektiğini belirtirken, kira ödemelerinin durdurulmasını ve salgın boyunca alınan vergilerin silinmesini talep ediyor

24 Kasım 2020 - 12:18

Korona virüsü tedbirleri kapsamında yeme-içme sektöründe hizmet veren işletmelerin kapatılması ve getirilen kısıtlamalar Kadıköy esnafı tarafından protesto edildi. Kadıköy Esnaf Dayanışma İnisiyatifi’nin 23 Kasım Pazartesi akşamı Süreyya Operası önünde düzenlediği eyleme çok sayıda işletme sahibi ve çalışanı katıldı. “Ölmek de batmak da istemiyoruz. Hayatı değil salgını durduralım” diyen esnaf adına şu açıklama yapıldı:

“2020 yılının ilk ayları itibariyle başlayan pandemi sürecinin ikinci dalgası yakıcı bir biçimde kendini hissettiriyor. Vaka ve ölüm rakamlarındaki artışa karşı önlem alınması elbette kaçınılmaz oldu. Fakat tedbir olarak ilan edilen yeni kurallar büyük bir kesimin işsiz kalacağı bir süreç yaratıyor. Tedbir alınmalı fakat tedbir alırken etkilenecek kesimlerin ekonomik koşulları göz önünde bulundurulmalı. Bunca yıl vergisini ödemiş esnafın hayatta kalması imkansızlaştı, çalışanlar yoksulluğa ve açlığa itildi. Bizim derdimiz alınan tedbirler ya da kapatma kararları değil, derdimiz yüz binlerce insanın çalıştığı, bir o kadar da ailesi olan bir bütünün ‘biz kapattık oldu’ anlayışıyla açlığa terk edilmesidir.Devlet bize bir yol göstermelidir. Yapılan nakdi ücret destekleri çalışanlara yetmiyor. Bizlere verilen destek ise bırakın 1 ayı, 15 günlük kapalı dükkan giderlerini bile karşılamıyor. Neredeyse 1 yıla yaklaşan bu süreçte dayanma gücümüz artık kalmadı. Tedbir alınmaz ise işsizler ordusunun büyümesi kaçınılmaz olacaktır.”

Eylemde esnafın talepleri şöyle sıralandı:

●           Kira ödemeleri durdurulmalı. Sadece dükkan değil nakdi ücret desteği alan herkesin ev kirası ödemeleri de durdurulmalı.

●           Stopaj vergileri iptal edilmeli.

●           Pandemi dönemi boyunca ortaya çıkan bütün vergiler silinmeli.

●           Elektrik, su, doğalgaz gibi faturalardaki vergiler kaldırılmalı.

●           Esnafa sıfır faiz ile bir yıl ödemesiz gider karşılama kredisi verilmeli.


ARŞİV