Madımak'ta hayatını kaybedenler Kadıköy’de anıldı

2 Temmuz Sivas Katliamı’nın 31’inci yılında yaşamını yitirenler Caddebostan Kültür Merkezi’nde anıldı

03 Temmuz 2024 - 11:06

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) 31 yıl önce 2 Temmuz 1993 yılında Sivas Madımak Oteli'nde yakılarak hayatını kaybedenler için “Nasıl Çıkar Karanlıklar Aydınlığa” başlıklı anma programı düzenlendi. Programda, katliamda öldürülen Nesimi Çimen’in oğlu Mazlum Çimen, Hilmi Yarayıcı ve Özgür Kıyat türkülerini söyledi. 

“UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ”

Madımak’ı anma etkinliği için Sivas’a giden Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı’ın konuşmasını Başkan Yardımcısı Emre Fırıncı aktardı. Kösedağı’ın iletilen konuşmasında şu sözlere yer verildi: “Onlar sadece Madımak’ın içinde olan aydınlarımızı, değerlerimizi, ozanlarımızı katletmediler. O gün vicdanı, merhameti, insana ait erdemleri, kardeşliği, birlikte yaşama kültürümüzü, kurduğumuz aile dostluk arkadaş bağlarını kutuplaştırarak yok etmek istediler aynı zamanda. Canımızdan, ruhumuzdan, özümüzden eksildik. 2 Temmuz bir utanç günü olarak tarihin asla tozlanmayacak sayfalarında yerini aldı. Biz unutmayacağız, unutturmayacağız. İnadına kardeşçe, inadına özgürce, inadına insanca yaşamak için hâkim kılmak istedikleri bu karanlığa asla izin vermeyeceğiz”. 

Mesut Kösedağı’nın mesajının ardından konuşan Hilmi Yarayıcı, “Orada katledilen yazarlar, aydınlar, sanatçılar, ressamlar, müzisyenler. Zaman aşımına uğrattılar ve bugünlere kadar geldik. Bugünü yaşatanları asla unutmayacağız. Daha önemlisi kaybettiğimiz bütün canları hiç unutmayacağız. Hepsinin anısına saygıyla eğiliyorum” şeklinde konuştu. Hilmi Yarayıcı’ya kızı Mahu Yarayıcı da üç parçada eşlik etti. 

Özgür Kıyat ise yaptığı konuşmada bu ülkenin gençlerinin ölüm istemediğini vurgulayarak şöyle konuştu: “Katliamın üzerinden 31 sene geçmiş. Bu ülkenin gençleri, ekmek almaya giderken öldürülen çocukları seyreden hükümetleri istemiyor. Bu ülkenin gençleri insanlar diri diri yakılırken, bunlara göz yuman hükumetleri istemiyor. Dileriz ki değişim çok yakındadır” 

ZAMAN AŞIMI VE TAKİPSİZLİK 

Madımak’ın üzerinden 31 yıl geçtiğini ve zaman aşımı ile takipsizlik kararının verildiğini söyleyen Nesimi Çimen’in oğlu Mazlum Çimen, “İnanılmaz gündem enflasyonu yaşayan bir ülkeyiz. Bir olayı algılamaya, onu kavramaya çalışırken başka bir gündem onun peşinden geliyor. Gündemleri karıştırıyoruz ve gündemde kalmak zorlaşıyor” şeklinde konuştu. 31 yıllık süreçte yaşanan her şeyin olumsuz geliştiğinin altını çizen Çimen, “Sivas Katliam’ı yaşandıktan sonra şöyle bir slogan vardı ‘Sivas’ın hesabı sorulacak’. Yedi sene sonra ise slogan ‘Sivas’ı unutma unutturma’ oldu. O zaman ‘sanıyorum bu iş olumsuzluğa doğru gidiyor’ demiştim. Çünkü icap verme ihtiyacından dolayı böyle bir slogan doğmuş, boyut ve enerji değişmiş” dedi. Çimen, “Yaşıyorsak hala umut var demektir. Bir sabah bunların hesabı sorulacaktır” şeklinde konuştu. 

 

ARŞİV