Mahalleli bando kurdu

Bando kuran Fenerbahçe Mahalle sakinleri, 29 Ekim’de Kadıköylüye bayram coşkusu yaşatmak için provalarını sürdürüyor

21 Ekim 2020 - 16:06

Bundan yaklaşık 6 ay önce biraraya gelerek “Fenerbahçe Mahalle Bandosu”nu kuran mahalle sakini müzikseverler, yaklaşmakta olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na hazırlanıyor.

Biz de Fenerbahçe Mahallesi Muhtarı Tuba Aldeniz’le konuştuk.  “Fenerbahçe Mahalle Bandosu; bir fikrin, bir projenin, bir idealin aynı anda iki ayrı zihinde yeşerebileceğinin en güzel ve en somut kanıtı” diyen Aldeniz’in seçim vaatlerinden biri bayramları mahallede coşkulu bir şekilde kutlamaktı. Zira, mahallede yaşayanların tamamının Kadıköy Belediyesi tarafından organize edilen Bağdat Caddesi yürüyüşlerine, fener alaylarına katılamayabildiğini vurgulayan Aldeniz, ‘Bayrama gidemiyorsak, bayramı bulunduğumuz yere getiririz’ fikrinin böylelikle ortaya çıktığını anlattı.

“Ben ulusal bayramlarda törenleri takip etme geleneğine sahip bir ailede büyüdüm. Uzakta olan aile bireylerinin bile, birbirini telefonla arayıp bayram tebriğinde bulunduğu bir ailede yetişince bu kutlamalar hayati bir anlam taşıyor. İşte tam da bu noktada, mahalle bandosu kurma fikri, kutlama etkinliklerine katacağı coşku ile daha bir anlam kazandı.” diyen muhtar Aldeniz’in anlattıklarına göre tam da bu esnada mahallenin bir başka yerinde, çok benzer düşünceler eşliğinde bir mahalle bandosu fikri, hayata geçmek için hazırlanmaktaymış. Bu fikrin babası ise Fenerbahçe Mahallesi’nin 40 yıllık sakini, gönlünü vurmalı çalgılara kaptırmış, aslen ODTÜ’lü bir mimar olan Hasan Sübaşı’ymış. 15 yılı aşkın süredir perküsyon yapan ve son beş senedir de öncelikle dezavantajlı gruplara, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında eğitim veren Sübaşı, yıllardır çeşitli perküsyon ve samba grupları ile birlikte milli bayramlarda Bağdat Caddesi’nde yapılan kutlamalara katılıyormuş. Lakin geçen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına yasak getirilip pandemi tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağı konulunca benzer uygulamaların 19 Mayıs için de olacabileceği endişesiyle ‘bir yere gidemiyorsak olduğumuz yerdekilerle birlikte kutlarız’ düşüncesi yeşermiş zihninde. İşte Hasan Sübaşı ve muhtar Tuba Aldeniz’in birbirinden habersiz kurdukları hayal, biraraya gelmeleriyle gerçek olmuş ve böylelikle Fenerbahçe Mahalle Bandosu kurulmuş. 

KOMŞULAR BANDODA BULUŞTU

Mahalledeki iki komşu apartman sakinlerinden kurulan sekiz kişilik ilk grubu eğitmen şef Hasan Sübaşı dört hafta çalıştırdıktan sonra, ilk performansını 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında mahallede gerçekleştirmiş. Yaklaşmakta olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için de Fenerbahçe Mahallesi Gönüllülerinin de katılımı ve lojistik destekleri ile, daha geniş ve güçlü bir kadro oluşturarak provaları sürdürüyorlar. Sübaşı ve perküsyona birlikte başladığı arkadaşı, eğitmen yardımcısı Oya Tüzün’ün şefliğindeki bando, 10 kadın ve 6 erkek olmak üzere 16 kişiden oluşuyor. Muhtar Tuba Aldeniz de surdo (davul ailesinden, samba/latin kökenli vurmalı çalgı) çalıyor. 

YORULANA DEK PROVA

Bando, provalarını her Çarşamba akşamı Fenerbahçe Gönüllü Evi’nde yapıyor. Tuba Aldeniz şöyle anlatıyor: “Cumhuriyet, Ulusal Bayramlar, Atatürk yani kısaca bizi biz yapan değerler söz konusu olduğunda her türlü destek için her zaman yanımızda olan Fenerbahçe Gönüllü Evi bizlere prova yapmamız için de kapılarını açtı. Bu vesileyle Fenerbahçe Gönüllü Evi Başkanı Nilgün Akdağ şahsında tüm yönetim kuruluna teşekkür ederim. Her Çarşamba saat 20.00’de başlıyoruz. Yorulana kadar... Bu arada çok da hoş tepkiler alıyoruz. Fenerbahçe burnunda, parkta gezintiye çıkanlar, o esnada Faruk Ilgaz Tesislerinde oturanlar arasında sesimizi duyup bizi merak eden, kapımızı çalarak bizi tebrik eden çok sayıda kişiyle de karşılaşıyoruz.” Peki bu bandonun repertuvarında neler var? Aldeniz yanıt veriyor; “Genelde klasik samba ritimleri çalmakla birlikte Kadıköy Belediyesi'nin gezici kutlama araçlarında çalınan tüm marşlara da tüm coşkumuzla eşlik ediyoruz.”


 
 29 EKİM’E COŞKULU HAZIRLIK

Fenerbahçe Mahalle Muhtarı Tuba Aldeniz, yaklaşmakta olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için planlarını da şöyle açıklıyor: “Öncelikle Bağdat Caddesi’nde kutlama iznimiz olursa orada, yoksa mahallemiz içinde Orduevi önünde veya muhtarlık binamız önündeki parkta Cumhuriyetimizin kuruluşunu tüm coşkumuzla kutlayacağız.  Kutlamaların yasaklanması durumunda mahallemiz sınırları içinde veya evlerimizin bahçelerinde yapacağımız kutlamaların engellenebileceğini düşünmüyoruz. Ayrıca, ulusal tarihimizin en önemli bayramının 97. yıl kutlamaları esnasında böyle bir niyeti ve oluşumu engellemek isteyebilecek birilerinin olabileceğini sanmıyoruz.”


 
FENERBAHÇE MAHALLE BANDOSU ÜYELERİ: Hasan Sübaşı (repinik), Oya Tüzün (tamborim-rokar), Tuğba Aldeniz (surdo), Günnur Polat(cowbell), Semih Polat (surdo), Sonay Demirer (caixa), Aynur Giyim (rokar), Baykal Göller  (surdo) Emine Saraçoğlu (a-go-go), Kamil Saraçoğlu (rokar), Koray Keskinel (caixa), Meliha Kürklü (surdo), Zuhal Öğüt (surdo), Ferdan Uğur (a-go-go), Birsen Malkoç (caixa), Mustafa Değirmenci(surdo)


ARŞİV