‘Mahallemiz satılık değil!'

Bir turizm şirketinin Yeldeğirmeni’ne ‘paralı gezi’ düzenlemek istemesi tepkilere neden oldu.

11 Aralık 2014 - 14:31
Bir turizm şirketinin Yeldeğirmeni’ne ‘paralı gezi’ düzenlemek istemesi tepkilere neden oldu

Aysel KILIÇ

Tarihi dokusuyla ilgi odağı olan Yeldeğirmeni semti, son zamanlarda sermayenin hedefinde. Bir dönem ‘kentsel dönüşüm’ kapsamına alınmak istenen mahalle, şimdilerdeyse turizm şirketlerinin gündeminde.  Bir turizm şirketi, semte "sanatsal tur" kapsamında, kişi başına 100 TL bedelle, ziyaretler düzenlenmek istedi.  Günler öncesinden tur bilgisini duyuran şirkete, mahalleliden tepkiler yağdı. Yoğun tepkiler nedeniyle 6 Aralık Cumartesi günü planlanan gezi turu yapılamadı.  Gazete Kadıköy’ün ulaştığı şirket yetkilileri, “Katılım olmayınca turu iptal etmek zorunda kaldık” açıklamasında bulundu.

“DAYANIŞMA”DAN TEPKİ

‘Turistik’ geziye ilk tepki, Gezi Direnişi’nin ardından oluşan Yeldeğirmeni Dayanışması’ndan gelmişti. Mahallelerinin ‘satılık’ olmadığı vurgulanan Dayanışma açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:“ Biz, soylulaşmış bir mahalle değil, tüm komşularımızla dayanışma içerisinde yaşadığımız, huzurlu bir mahalle istiyoruz. Mahallelerimiz, sokaklarımız, kentimiz bir laboratuvar değildir.

“BURASI SULTANAHMET DEĞİL”
‘Turistik’ geziye mahalleliden de tepki geldi. Gazete Kadıköy’e konuşan Ayşe Gül, “Bizim mahallemiz diğer yerlerden o kadar farklı ki. Burası Beyoğlu ya da Sultanahmet değil. Mahallemize paralı geziler düzenlemenin altında iyi niyet aramak çok zor.”
Mahalle sakinlerinden ve aynı zamanda Yeldeğirmeni Dayanışması’ndan Kadim Fırat ise şunlar söyledi: “Geçen yıl Yeldeğirmeni Tarih Gezisi yaptık. Dayanışmanın yaptığı tüm faaliyetler ücretsiz.  Yüzlerce insanın karşılık beklemeden ve severek inşaa ettiği bir yeri paralı gezinin odağı haline getirmek hiç anlamlı değil.”
 
 

 


ARŞİV