Mahallenin festivali !f başlıyor

14. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, yılın en çok konuşulan filmlerini Türkiye’ye geliyor.

06 Şubat 2015 - 10:17
14. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, yılın en çok konuşulan filmlerini Türkiye’ye getiriyor; Hindistan'dan Kenya'ya 42 ülkeden 115 filmin gösterileceği !f İstanbul, Kadıköy’e uğramadan gitmiyor!
 
Bütün yıl hasretle beklediğimiz festivaller sıralamasında ilk sıraya oturmayı başaran !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, 12 Şubat’ta başlıyor. İstanbul’da Beyoğlu Cinemaximum Fitaş ve Cinemaximum Kanyon’un yanı sıra bu yıl da Caddebostan Cinemaximum Budak’da dünya festivallerinde gösterilmiş pek çok film 22 Şubat’a kadar sinema tutkunlarıyla buluşacak. 
 
!f Büyük Gözler’le açılıyor
Festivalin açılış filmi, “Beterböcek”, “Makas Eller”, “Ölü Gelin” gibi fantastik öyküleriyle tanıdığımız usta yönetmen Tim Burton’dan geliyor: “Big Eyes/Büyük Gözler”. Sanat tarihinin en sansasyonel olaylarından birine odaklanan film, 50’li yıllarda iri gözlü çocuk tablolarıyla meşhur olan Margaret Keane’in, eserlerini ve yeteneğini sahiplenmeye çalışan eşi Walter Keane’e karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor.
 
Yılın yıldızları ilk kez burada
Digiturk Galaları, Toronto’dan Venedik’e, Cannes’dan Sundance’e, dünyanın önemli festivallerinde büyük ilgi görmüş, yılın en çok beklenen filmlerini Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşturuyor. !f İstanbul ayrıca, ödül sezonunun öne çıkan yapımlarının da Türkiye galalarına ev sahipliği yapıyor.
Avustralya’nın en önde gelen yönetmenlerinden Tony Ayres’in hikâyesi ve anlatımıyla yılın en beklenmedik, en tekinsiz filmlerinden birine dönüşen kara filmi “Cut Snake/Kesik Yılan”; Ira Sachs’ın John Lithgow ve Alfred Molina’nın performanslarıyla çok konuşulan bağımsızı “Love is Strange/Aşk Başkadır”; Fransız yönetmen Mia’nın elektronik müzik akımının kurucularından Fransız DJ Paul'un 18 yıllık yükseliş ve düşüş hikâyesini anlattığı “Eden/Cennet”; David Zellner’ın Coen Kardeşler’in kült filmi “Fargo”nun sonundaki gömülü çantayı bulmak için kendini yollara vuran bir kadını anlattığı filmi “Kumiko, the Treasure Hunter/Kumiko, Hazine Avcısı”; filmlerden sadece birkaçı.
Bu bölümde ayrıca; yılın merakla beklenen filmlerinden “Birdman”, “Prenses Kaguya'nın Masalı”, “Sessizliğin Bakışı”, “Son Beş Yıl”, “Sevgili Beyaz Irk” ve “Gül Suyu” da Türkiye galasını yapacak filmler arasında...
Bölümün en heyecan uyandıran filmlerinden biri de hiç kuşkusuz, dünya galasını !f İstanbul’da yapacak olan “Çekmeceler”. İlk filmleri “Zenne”yle büyük ilgi gören M. Caner Alper ve Mehmet Binay’ın yeni filmleri “Çekmeceler”, otuzlarının başındaki genç bir kadının doğumgününde kanlar içinde hastaneye kaldırılmasının ardında yatan korkunç gerçekleri konu alıyor.
 
!f’ten “Süpriz Film”
Galaların merak uyandıran bir başka filmi ise, adı ve konusu açıklanmayan “Sürpriz Film”! Şoke edici ve ürkütücü olacağı garanti edilen filmin yurt dışındaki gösterimlerinde salonlar boşalmış, insanlar bayılmamak için yarısında kaçmış. Kurbanın kim olduğu sürekli değişen film, “Uzun yıllardır evdeki korku, perdeye bu kadar şoke edici bir şekilde yansıtılmamıştı; karakterleri gibi bu evden kaçmak isteyeceksiniz” sözleriyle tanıtılıyor.
 
Aşk & Başka Bi’ Dünya
!f İstanbul’un geçen yıl başlattığı ve dünyadan aktivist filmlerin yarıştığı Aşk & Başka Bi’ Dünya’da ABD, Danimarka, Fransa, Hindistan, İrlanda, Kanada, Kolombiya, Norveç, Polonya, Rusya, Suriye ve Ukrayna’dan toplam 8 film jüri önüne çıkacak.
Beyazperdede oyun alanları yaratarak seyirciyi oynamaya davet eden “Oyun”, bu yıl da oyuncul belgeselleri, kaçık bilimkurguları, kült adayı ilk filmler ve gerçeküstücü fantezileri bir araya getirerek !f’çilerin en çok ilgi gösterdiği bölümlerden birine dönüşüyor.
 
Sınırlar olmadan Türkiye hikâyeleri
!f İstanbul Türkiye sinemasının son bir yılını mercek altına alan ve alternatif sesleri bir araya getiren bölümü “Ev” bu yıl sınırları kaldırıyor ve hem buradan hem de komşu ülkelerden Türkiye’ye dair hikâyeleri anlatan filmleri buluşturuyor.
 
İstanbul’da bilet ücretleri
Bu yıl festival biletleri biletix’ten ve sinema gişelerinden satın alınabilecek. Hafta içi Gündüz Gösterimleri: 8 TL (19:00 seansı öncesi) / Tam: 17 TL (Hafta içi 19:00 seansı ve sonrası ile hafta sonu tüm gün) / Öğrenci: 14 TL (Hafta içi 19:00 seansı ve sonrası ile hafta sonu tüm gün) / 21:30 – 22:00 Seansları: 19 TL
Konser ve sergileri de içinde barındıran !fistanbul’un sayfamıza sığdıramadığımız ayrıntılı programına www.ifistanbul.com’dan ulaşabilirsiniz.

ARŞİV