Mahallenin ‘hastanesi' Rana Beşe

Kadıköy Belediyesi Rana Beşe Polikliniği, ücretsiz hizmetleri ve uzman doktorlarıyla mahallenin gözbebeği. Poliklinik adeta küçük bir hastane gibi…

26 Haziran 2015 - 10:16

Eylül BİROL
“Devlet polikliniklerinde kanunlar, nizamlar, kaideler ön plandadır. Özel polikliniklerde kazanç, para ön plandadır. Burası ise belediyenin polikliniği yani halkın polikliniği. Burada en önemli şey hasta memnuniyetidir. Yıllardan beri üstüne düştüğümüz şey bu.”
Rana Beşe Sağlık Polikliniği başhekimi Prof. Dr. Korkmaz Altuğ, dört yıldır belediyeye bağlı olarak hizmet veren polikliniğin politikasını böyle açıklıyor. Adını, Kadıköy’ün efsane doktoru Rana Beşe’den alan poliklinik adeta küçük bir hastane gibi Kadıköylülere hizmet vermeye devam ediyor.
Rana Beşe Sağlık Polikliniği, bünyesinde başta Kardiyoloji ve Diyabet bölümleri olmak üzere Kadın Doğum, Dâhiliye, Göz Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz, Cildiye, Ağız ve Diş Hastalıkları ve Psikolojik Danışmanlık hizmetleri ile toplam 9 bölüm barındırıyor.

AYRINTILI HİZMET
Özellikle kardiyoloji hizmeti alanında uzman olan kurumda, EKG, eforlu EKG, ritm holter, tansiyon holter gibi işlemler yapılıyor. Bölümde konusunda uzman bir hekim ve hemşireler bulunuyor. Kliniğin 5. katında ise Diyabet Polikliniği hizmet veriyor. Diyabetle ilgili de konusunda uzman doktor hastaları tedavi ediyor.
Rana Beşe’de ayrıca kemik yoğunluğu, mamografi ve röntgen cihazlarının bulunduğu Radyoloji Bölümü ve çevredeki doktorların dahi, güvenilir tetkikler ve uygun fiyatlarından kaynaklı yönlendirdiği bir Labaratuvar da mevcut.

KİMLER FAYDALANABİLİR?
Hastalar telefon numaralarından polikliniğe ulaşarak randevu alıyorlar. Onlara en uygun zamana randevu veriliyor. Öncelikli Kadıköy ilçe sınırları içinde yaşayanlar olmak üzere isteyen herkese hizmet veriliyor. Muayeneler ücretsiz. Labaratuar ve radyoloji işlemleri de cüzzi miktarlarda. Poliklinikte en ilgi çeken de piyasaya göre daha uygun fiyatta olan check-up paketleri. Kadın, erkek, çocuk, detay, diyabet check-upları mevcut.

KAÇ KİŞİ FAYDALANDI?
Poliklinikte sadece geçen yıl yaklaşık 30 bin hastaya hizmet verilmiş. 50 bin civarında da labaratuar işlemi yapılmış.
Rana Beşe Sağlık Polikliniği İdari Müdürü Zeynep Özen, sadece bulundukları mekanda hizmet vermediklerini, halka sağlık taraması yaptıklarını da ş anlatıyor: “Örneğin göz hastalıklarında randevulu olarak hastalarımıza hizmet verdiğimiz gibi belediyedeki yuvalarımızdan da çocuklarımız belirli periyodlarla gelip göz taraması yaptırabiliyorlar. Bunun yanında her ay bir gönüllü evine gidip gönüllülerimizin istemiş oldukları konularda eğitimler veriyoruz. Yine belediyenin Sosyal Yaşam Evi’ndeki ekibe ve oradaki 65 yaş üstündeki vatandaşlarımıza uzmanlarımız tarafından eğitimler veriliyor. Oradaki ekipler de belirli periyodlarla buraya gelerek kulak burun boğaz ve göz muayenesinden geçiyorlar. Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kapsamında huzurevlerine ziyaretlerimiz oluyor. Huzurevlerinde vatandaşların muayelerini yapıyoruz. Gerek gördüklerimizi araçlarla getirip daha detaylı hizmet veriyoruz”

SAĞLIK ŞENLİKLERİ
Özen kendilerine ulaşamayan hastalara da ulaştıklarını belirterek “Diğer birimlerle ortak olarak sağlık şenlikleri yapıyoruz belirli parklarda. Şeker, kolestrol ölçümü, vücut yağ analizi, diş taraması, tansiyon ölçümü yapılıyor. En son seçimlerden önce yaptık. Talep çok iyiydi. Gezici göz aracımızla göz taraması yapıyoruz. Park şenliklerini de artırmayı planlıyoruz. Oradaki hastalarımızı da gerekli polikliniğe yönlendiriyoruz.” diyor.

GEBE OKULU VAR
Eğitimler de verdiklerini belirten Zeynep Özen “Bunlardan en önemlisi Gebe Okulu programımız. 6 gün sürüyor. Öncelikli olarak Kadıköy çevresindeki anne adayları başvuruyor. Kadın doğum uzmanı, psikolog, diyetisyen, bebek hemşiresi tarafından eğitimler veriliyor. Bebeklerde ilkyardım, loğusalık dönemi psikolojisi, beslenme alışkanlıklarına dair bir program dâhilinde. Çok talep var ve süreç içersinde haftasonuna da yaymayı planlıyoruz. Babalar da bu etkinliğe katılmayı çok istiyor. Bunun yanında ilkyardım eğitimleri var. Maketimizle birlikte altı ve iki gün süren ilkyardım eğitimlerimiz oluyor.” diyerek eğitimlere devam edeceklerini açıklıyor.
Psikolog ve diyabet doktorlarıyla birlikte gerçekleştirilen Diyabet Okulu projesinden bahseden Özen “Her ayın ikinci haftası bir Gönüllü Evi’ne gidip orada psikologlarla bu sürecin nasıl geçeceğine dair bir çalışma yapıyoruz. Diyabet doktoru ise diyabetli hastaların sıkıntı ve çözümlerine yönelik bilgiler veriyor. Bunun yanında hemşire arkadaşımız da parmaktan şeker ölçümü yaparak o anki sonuçları değerlendiriyor ve gerek gördüğü hastaları polikliniğimize davet ediyor.” diyor.

Adres: Fahrettin Kerim Gökay Caddesi Patika Yol Sokak. No:16 Kuyubaşı Kadıköy / (0216) 418 88 30

ARŞİV