Mantının adresi Hammur Ev Ürünleri Lezzet Merkezi…

‘Ben böyle mantı yemedim!..’ Gidenlerin Hammur’dan ayrılırken söyledikleri ilk cümle…

09 Mart 2011 - 11:13

Ispanaklısını mı istersiniz domateslisini mi? Kepek unlusu da var, acılısı da… Hele Çerkez Mantısı yok mu tadından yenmiyor… Kısacası mantının özgün çeşitleriyle Hammur Ev Ürünleri Lezzet Merkezi, ev tadında ve sıcaklığında anne eli değmiş yiyecekleriyle İstanbulluların uğrak yeri haline gelmiş. Sadece İstanbul mu? Kıymet Hanım’ın lezzetli mantılarının namı Kadıköy’ü, İstanbul’u aşmış.
Damak tadınıza göre ister peynirlisi ister patateslisiyle Abhaz peynirli Çerkez mantısını eminim hiç bu kadar keyifle yememişsinizdir. Kafkas halklarının diliyle ‘Azıbra otlu’ Çerkez Mantısı; dağ kekiğini andıran tadıyla muhteşem bir yemek. Vejetaryenler tarafından da sevilerek yenilen azıbra otu, Çerkez mantısına ayrı bir tat veriyor.


İKİ GÖNÜL BİR OLUNCA MANTI DA GÜZEL OLUYOR!
Hammur Ev Ürünleri Lezzet Merkezi’nin geniş müşteri kitlesine ulaşmasının özünde, Ertuğrul-Kıymet Atahan Çifti’nin 36 yıllık örnek aşkı ve yaptıkları işe bağlılıkları yatıyor. Aslında onların hayat hikâyesi hepimizin çıkarması gereken derslerle dolu. Ertuğrul Bey 2001 krizi ile iflas yaşamış. Toparlanmışlar el ele vererek. Evlatlarını düşünmüşler, ayakta kalmaya çalışmışlar. Ertuğrul Bey çalışkanlığı ve dürüstlüğüyle tekrar iş yaşamında ilerleyerek, Türkiye’nin büyük firmalarından birinin en büyük şubesini açmayı başarmış. Ancak şanssızlıklar bir türlü yakasını bırakmamış ve ekmek teknesini bir yangında kaybetmiş. Bu kayıp, biri kız iki çocuk sahibi ailenin tüm fertlerini derinden etkilemiş. Ama tüm sıkıntılara, bunalımlara rağmen çocuklarını iyi yetiştirip, örnek insanlar olmaları için Ertuğrul-Kıymet Atahan Çifti daha sıkı sarılmışlar birbirlerine.
“36 yıllık evliliğimizde varlığı da gördük yokluğu da… Dünyayı da dolaştık. Ama hiçbir zaman bu sıkıntılar sevgimizi, bağlılığımızı azaltmadı. Hep birbirimize sıkı sıkı sarıldık. Şimdi en küçük sıkıntıda sonlanan evlilikleri gördükçe üzülüyoruz” diyorlar.

İSTANBUL’UN EN LEZZETLİ MANTILARI BİZDE…
Merdivenköy Ressam Salih Ermez Caddesi’nde Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Kültür Merkezi’ne çok yakın olan Gözcübaba Apartmanı’ndaki küçük ama sevgi dolu Hammur Ev Ürünleri Lezzet Merkezi olarak oldukça iddialı olduklarını söyleyen Ertuğrul-Kıymet Atahan çifti, “Bizim ürünlerimizde sevgi var, aşk var, anne eli var, ev sıcaklığı var, bağlılık var, özen var, güler yüz var. İşte bizim sırrımız bu. Tabii mantılarımızda bize özgü özel sırlarımız var. Müşterilerimiz İstanbul’un bir ucundan da olsa geliyorlar. Semtimizde çocukların dedesi, anneannesiyiz büyüklerin de amcası teyzesiyiz. Yemek bahane, önemli olan bir hoş seda bırakmaksa işte biz bunu yapıyoruz. İnsanlar günümüz şartlarında güler yüz, tatlı dil arıyorlar” diyorlar.
Mahallenin küçükleri dükkânı panayır yerine çeviriyorlar zaman zaman. Küçük torun Neva gibi semtin çocukları da doğum günlerini “Hammur”da kutluyorlar. Kısacası Hammur çocukların gözde mekânı.
Ertuğrul Bey, “İstanbul’un en lezzetli mantısı bizde” diye iddialı konuşuyor. Sadece mantı mı anne eli değmiş kurabiyeler, pastalar, böreklerin de hakkını yememek lazım. Önüme Kıymet Ana’nın elleriyle özenerek hazırladığı bir tabak mantıyı getiriyor. Mis gibi kokuyor özel sosuyla. Ertuğrul Bey, “Bir tabak yetmez. Yi yavrum yi!” diyor hani şu reklamlardaki ton ton teyze misali. Bir tabak daha götürüyorum Niğde gazozu eşliğinde. Hayat dersimizi alıp karnımızı da mis gibi mantıyla doyurduktan sonra ayrılık vakti geliyor. Vedalaşıyorum ve kapıdan çıkıyorum. Ağzımdan şu cümle dökülüveriyor: “Ben böyle mantı yemedim!..”


Mustafa SÜRMELİ


ARŞİV