Marina özelleşiyor, belediye dava açıyor

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, 30 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirilecek. Limanı kendi bütçesinden inşa eden Kadıköy Belediyesi ise alacak davası açacak.

05 Mart 2014 - 10:28
Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye ait olan İstanbul Kadıköy ilçesindeki Fenerbahçe – Kalamış Yat Limanı’nı, 30 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirmeye açıyor. Doküman bedeli 20 bin lira, geçici teminat bedeli 10 milyon dolar olarak belirlenen ihalede, teklifler 12 Mayıs 2014 saat 17.00′ye kadar elden teslim edilecek.“Pazarlık usulü” ile gerçekleştirilecek ihale, komisyonca gerekli görüldüğü takdirde pazarlık görüşmelerine devam edilen teklif sahiplerinin katılımıyla yapılacak açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek. İhaleye gerçek kişiler, tüzel kişiler veya ortak girişim grupları katılabilecek. Özel yatırım fonları ise, ihaleye içinde en az bir gerçek veya tüzel kişinin bulunduğu ortak girişim grubunda üye olarak katılabilecek.

Belediye dava açacak
Kadıköy Belediyesi ise 1980’li yıllarda yaptığı bu liman için 100 milyon liralık alacak davası açmaya hazırlanıyor. Sözkonusu 2 yat limanı, 1984-1988 yılları arasında Kadıköy Belediyesi bütçesiyle yapılmıştı. 1988’de işletmesi ihalesi TEKART tarafından alınan, daha sonra bu şirket satılarak Koç Holding’e dahil edilen marinaları, bugüne dek SETUR işletiyordu. Bu süreçte Kadıköy Belediyesi’nin Maliye Bakanlığı ile yeni bir ihalenin yapılabilmesi için birlikte hareket edilmesi yönündeki talepleri kabul görmedi. Belediye kendi yaptığı marinanın işletmesi noktasında dışlandı. Özelleştirme Yüksek Kurulu, sözkonusu alan için imar planı hazırladı.3 Mayıs 2013’te hazırlanan plan ile 341 bin metrekare olan alan, iskele de dahil edilerek 436 bin metrekareye çıkarıldı. Belediyenin plana itirazı de ÖYK tarafından geçen ay reddedildi. Belediye, masraflarını kendi bütçesinden karşıladığı limanların maliyeti olan 100 milyon liranın da ödenmesini istemişti. Ancak ÖYK, ‘’Bizde bir alacağınız yok. Anlaşmayı Maliye Bakanlığı’yla yapmışsınız’’ diyerek ödeme de yapmamıştı. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan ihale kararının ardından da belediye alacak davası açmak için harekete geçti.

ARŞİV