Marmara Üniversitesi Müzik Bölümü kapatıldı!

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü yer sorunu gerekçe gösterilerek YÖK tarafından 25 Mayıs’ta kapatıldı. Bölüme artık öğrenci alınmayacak. Karardan dolayı öğrenciler mağdur, hocalar üzgün...

31 Mayıs 2018 - 11:04

1955 yılından beri açık olan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin müzik bölümü yer olmadığı gerekçesiyle YÖK’ün aldığı kararla kapatıldı. Bugüne kadar üç yer değiştiren müzik bölümü öğrencileri derslerini bu sene Kadıköy Belediyesi Gençlik ve Sanat Merkezi’nde sürdürüyordu. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Emre İkizler’e, Eğitim-Sen Şube Başkanı Görkem Doğan’a ve derslerin devam etmesi için öğrencilere yer tahsis eden Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na karar hakkındaki görüşlerini sorduk.

Konuyla ilgili öğrencilerin ihtiyacı neyse yapılacağını söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Geçtiğimiz yıl Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi’ni Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerine derslerini yapmaları için tahsis ettik. Yine isterlerse, okullarında derslerini yapamazlarsa bu desteği vermeye devam edeceğiz.” dedi.

Bölümün yer yok diye kapatılmasının doğru olmadığını söyleyen Nuhoğlu şöyle devam etti: “Yer yok diye öğrenci alınmaması diye bir şeyi düşünmek bile istemiyorum. Mutlaka yer bulunacaktır. Ben de bulmak zorundayım, üniversite de bulmak zorunda, YÖK de bulmak zorunda. Çocukların yer bulamadığı için okuyamayacağını düşünmek, tartışmak bile yanlış.”

“BİZ YER YOK DEDİK, YÖK KOMPLE KAPATTI”

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Emre İkizler de kapatma kararına dair fakülte adına açıklamalarda bulundu. Karara dair kendilerinin bölüm olarak yetkisinin olmadığını özellikle belirten Prof. Emre İkizler kararın alınma sürecini şöyle anlattı: “Üniversitemizdeki müzik bölümü kurulu, yaklaşık 2-3 ay kadar önce toplanıp bir karar aldılar. Bu karar da bir sonraki sene yer olmaması sebebiyle öğrenci alınamayacak olmasına dairdi. Fakülte grubunda da Marmara Üniversitesi senatosunda da kabul edildi YÖK’e gitti. YÖK de bölümü komple kapatma kararı aldı.”

Karardan dolayı çok üzüldüklerini ve yapacak hiçbir şeylerinin olmadığını belirten İkizler, “Biz ve üniversitesi senatosu yer olmamasından şikâyet ettik ancak YÖK çözümü, bölümü komple kapatmakta buldu. Gerçekten üzgünüz. Ancak bu karar şu anda bölümde okuyan, Kadıköy  Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi’nde eğitim gören öğrencileri etkilemeyecek. Bölümün hepten kapanması bu öğrencilerin mezun olmasına bağlı. Bir 3-4 yıl devam edecek yani. Araştırma görevlileri ise başka bölümlerde görevlerine devam edecekler.” diye konuştu.

“YÖK BU FAKÜLTELERE UZAK DURUYOR”

Eğitim Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Görkem Doğan ise kararın alınmasını şöyle değerlendirdi: “Bildiğim kadarıyla üniversitede gerçek bir fiziksel sorun var. Marmara Üniversitesi’nin de sorunu çözmek noktasında yavaş kaldığı, öğrencileri mağdur ettiği açık. Şunu da vurgulamak lazım; YÖK bazı bölümlere kendi ideolojik pozisyonu doğrultusunda uzak duruyor. Fiziksel şartlar ve rektörlüğün beceriksizliği daha önemli bir etken ama YÖK kesinlikle güzel sanatlar fakültelerine veya benzeri yapılara hak ettiği değeri vermiyor.”

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki öğrenciler sosyal medyada #müziğedokunma hashtagiyle kampanya başlatırken hocalar da karardan dolayı üzgünler.

ÜÇ KEZ YER DEĞİŞTİRDİ

Müzik bölümü açıldığı zamandan bu yana üç kere yer değiştirdi. Önce Acıbadem Kampüsü’nde Güzel Sanatlar Fakültesi’nin binasında yer alırken daha sonra Haydarpaşa Kampüsü’ne yollandı. Müzik bölümü oradan da fiziksel yetersizlikler gerekçe gösterilerek çıkarıldıktan sonra, Kadıköy Belediyesi’nin tahsis ettiği Gençlik Sanat Merkezi’nde faaliyetlerini sürdürmeye çalıştı. Öğrenciler ve hocalar, 1955 yılında kurulmuş Türkiye’nin en eski fakültelerinden biri olan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin müzik bölümünün kapatılmasının tarihi bir hata olduğu görüşünde birleşiyorlar.


ARŞİV