Marmara Üniversitesi taşınıyor

Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden olan aynı zamanda Kadıköy’ün de simgelerinden kabul edilen Marmara Üniversitesi Maltepe’ye taşınacak.

10 Mayıs 2013 - 09:12
HABER MERKEZİ

Merkez kampüsü Göztepe’de bulunan ve İstanbul’un farklı ilçelerinde de farklı yerleşkeleri bulunan Marmara Üniversitesi Maltepe’ye taşınacak. Taşınmanın gerekçesi ise köklü üniversitenin yerleşkelerinin İstanbul’un farklı ilçelerinde dağınık halde olması. Uzun bir süreci kapsaması öngörülen taşınma ile tüm yerleşkelerin bir araya toplanmasının sağlanacağı düşünülüyor.
Marmara Üniversitesi’nin merkez kampüs olarak da bilinen Göztepe Kampüsü bilindiği gibi Kadıköy’de bulunuyor. Göztepe Kampüsü günlük ortalama 25 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Öğrenimini bu kampüste gören binlerce öğrenci büyük oranda Kadıköy’de ve özellikle kampüs yakınlarında ev tutuyor. Yine büyük bir bölümü de Avrupa ve Anadolu yakalarının farklı ilçelerinden Göztepe Kampüsüne geliyor. Bu da bölgedeki öğrenci ekonomisinin önemli oranda yüksek olduğunu gösteriyor. Kampüs civarında onlarca kırtasiye, kafeterya yer alırken, en büyük paya konaklama sahip. Öğrencilerin kampüse yakın bölgelerde ev tutmaları özellikle kayıt dönemlerinde kiraların da uçuk rakamlara yükselmesine neden oluyor. Taşınma gerçekleşirse bölgedeki öğrencilerin oluşturduğu ekonomi de düşecek belki de sıfırlanacak. Bu da konut kiralarını düşürecek gibi görünüyor. Diğer taraftan Göztepe’de 153 dönüm gibi büyük bir alana sahip Göztepe Yerleşkesinin yerinin taşınma işleminin ardından nasıl değerlendirileceği de merak konusu.

BİRÇOK İLÇEDE KAMPÜSÜ BULUNUYOR
Marmara Üniversitesi’nin İletişim ve Diş Hekimliği fakülteleri Nişantaşı Kampüsü’nde, Mühendislik, Mesleki Eğitim ve Fen-Edebiyat, yabancı dil ve bazı enstitüleri Göztepe Kampüsü’nde, İşletme ve İktisat Fakülteleri Bahçelievler Kampüsü’nde yer alırken, üniversitenin Bağlarbaşı ve Validebağ’da, Halkalı, Kartal ve Çatalca’da da arazileri bulunuyor. İsmi geçen yerlerin satışı sözkonusu. Ayrıca Marmara Üniversitesi’nin İstanbul’un silüetleri arasında yer alan Haydarpaşa Kampüsü ile Anadolu Hisarı’ndaki kampüsünü de unutmamak gerek. Anadoluhisarı ve tarihi Haydarpaşa Kampüsü ile ilgili henüz böyle bir gelişme yok. Marmara Üniversitesi’nin taşınmasıyla ilgili gelişme Üniversitenin 130. Kuruluş yıldönümü programında ilk defa gündeme gelmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında, Marmara Üniversitesi’nin yerleşkelerinin İstanbul’un farklı yerlerinde olduğunu ifade ederek, üniversitenin daha büyük bir alana ihtiyacı olduğunu belirtmişti. Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül de katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulunarak, 14 farklı kampüste yer alan üniversitenin 10 yıl içerisinde Maltepe’deki ortak kampüs alanına taşınacağını, alt yapı çalışmalarına başladıklarını ifade etti.Diğer taraftan Üniversitenin internet sitesinde yer alan bir haberde Maltepe’deki arazinin Marmara Üniversitesi’ne devri için protokol imzalandığı duyuruldu.
 
TAŞINMA İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER VAR
Atatürk Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Teknoloji Fakültesi gibi fakültelerin de aralarında yer aldığı Göztepe Kampüsü’nde yüksekokul ve enstitüler de bulunuyor. Bu konumuyla Göztepe Kampüsü, Üniversitenin merkez kampüsü konumunda. Dolayısıyla diğer kampüslere göre öğrenci sayısının yüksek olduğu kampüslerin başında geliyor. Marmara Üniversitesi’nin Maltepe’de ortak bir kampüste toplanması yönündeki gelişme öğrenciler tarafından da farklı açılardan değerlendiriliyor. Kadıköy gibi bir cazibe merkezinden uzaklaşmayı istemeyenler yoğunlukta olsa da tüm birimlerin bir arada toplanmasının işleri kolaylaştıracağını düşünerek gelişmeyi olumlu karşılayanlar da yok değil. Öğrencilerin bir bölümü tüm kampüslerin bir arada bulunmasının dağınık halde olmasından daha iyi olduğunu belirterek, ulaşım konusunda rahatlama yaşayacaklarını, öğrenci işlemlerinin de hızlı ilerleyeceğini ifade ediyorlar. Diğer taraftan Göztepe Kampüsü’nde öğrenim görüp, Kadıköy’den uzaklaşmak istemeyenler de yoğunlukta. Kadıköy’ün öğrenci kenti olduğunu, Avrupa ile Anadolu yakasının ortasında deniz ve kara ulaşımının kolaylığı dolayısıyla elverişli konuma sahip olduğunu belirten öğrenciler böylelikle iki yakadaki eğitim-öğretim, sosyal ve kültürel faaliyetleri rahat takip edebildiklerini söylüyorlar. Maltepe’ye taşınma gerçekleştiğinde ise öğrenciler için Kadıköy ve Avrupa yakasına ulaşımın eskisine göre daha da zorlaşacağını, yolun uzayacağını belirten öğrenciler arasında Avrupa yakasında ikamet edip, Maltepe’ye derse gelmenin güç olacağını vurgulayanlar da ağırlıkta.

BÖLGENİN CANLILIĞI KAYBOLUR
Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nü, Eğitim, Dumlupınar, Göztepe mahalleleri çevreliyor. Bu mahalleler öğrenciler tarafından konaklama için yoğunlukla tercih ediliyor. Eğitim Mahallesi Muhtarı Sebahattin Güven, Göztepe Kampüsünün taşınması halinde muhtarlığını yürüttüğü Eğitim Mahallesi’nde canlılığın da gideceğini söyledi. Kampüsteki öğrencilerin yaklaşık yüzde 80’inin Eğitim Mahallesi’nde ikamet ettiğini belirten Muhtar Güven, “Mahalle olarak büyük kaybımız olur. Mahallenin canlılığı gider. Burası merkezi bir mahalle. Ulaşımı kolay. Öğrencilerin tercih ettiği, sosyal donatılarla çevrilmiş güzel bir mahalle” dedi.  Öğrencilerin en yoğun olarak ikamet ettiği bir diğer mahalle ise Dumlupınar Mahallesi. Muhtar Ahmet Gediz de Marmara Üniversitesinin taşınması halinde genç nüfusun da gitmesiyle birlikte hareketliliğin gideceğini düşündüğünü söyledi. Ahmet Gediz, “Şimdi mahallemizde hareketlilik var. Taşınma olursa hareketlilik gider. Genç nüfus buraya maddi ve sosyal hareketlilik getiriyor. Burada öğrenci yurdu var. Dairelerin çoğunda öğrenciler kalıyor. Öğrenciler giderse buralar boşalır” dedi.
 

ARŞİV