Marmara Üniversitesi öğrencileri Göztepe'de kalmak istiyor

Marmara Üniversitesi’nin Göztepe Kampüsünde yer alan bazı bölümler, Maltepe Başıbüyük yolunda yer alan Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’ne taşınıyor. Alınan karara tepki gösteren öğrenciler, “Kadıköy’den taşınmamız hayatın içinden bizi söküp alacak” diyor

19 Ağustos 2024 - 15:36

Marmara Üniversitesi Rektörlüğü, Göztepe yerleşkesindeki dört ve Kartal’daki fakültelerin Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’ne taşınacağını açıklamıştı. Göztepe yerleşkesinde yer alan Atatürk Eğitim Fakültesinin, İktisat Fakültesinin, İşletme Fakültesinin ve Siyasal Bilgiler Fakültesinin Maltepe Başıbüyük yolunda yer alan Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’ne taşınmasına tepki gösteren öğrenciler sosyal medya üzerinden, “Bu yıl fakültemizi şehirden çok uzak bir kampüse taşıyorlar, sırf Göztepe’yi ranta açabilmek uğruna. Zaten öğrenciler olarak barınma problemi yaşıyoruz. Buna ek olarak ulaşım problemi de yaşayacağız” paylaşımları yaptı.

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsünden taşınmak zorunda olan öğrencilerle görüştük. Öğrenciler, sosyal hayattan oldukça kopuk bir bölgeye yolladıkları için tepkililer.

“SOSYAL AÇIDAN KISITLANMIŞ HİSSEDİYORUZ”

İktisat bölümü 2.sınıf öğrencisi Barış Elçi, kampüsün taşınması konusunda şunları söyledi: “Kampüsün taşınması, her sene başında filizlenen ama daha sonra ertelenen bir konuydu. Göztepe kampüsümüz hem konum olarak hem de kampüs içindeki sosyal alanlar olarak bize mümkün olduğunca yeterli olanaklar sağlıyordu. Tabii ki 'daha iyi ' bir üniversite olabilmek için gerek kulüpler olarak, gerek bireysel olarak elimizden geleni yapıyorduk fakat bunları Göztepe'de kalarak, ana damarlarımızdan kopmadan yapmayı istiyorduk. Görece şehir merkezine uzak bir konumda, sosyal açıdan kısıtlanmış hissettirecek bir vaziyette ve 'külliye' sıfatıyla bunların yaşanıyor olması benim gibi çoğu öğrencinin de hoşuna gitmiyor.”

Sürecin nasıl işlediği ile alakalı öğrencilere bilgi verilmediği aktaran Elçi, “Şu anda bölümlerimizin taşınacağı ilan edilmiş durumda fakat diğer kampüse geçişin sadece birkaç ay önceden bildirilmesi biz öğrenciler için, özellikle ev ve taşınma konusunda mağduriyet yarattı. Kısacası sosyal açıdan dezavantajlı olduğu kadar maddi açıdan da öğrencileri mağdur eden bir süreç diyebilirim. Bundan sonra henüz bir kısmı tamamlandığı için kısmen şantiye havasında bir kampüs (Yetkililerin tabiriyle külliye) bizi bekliyor. Öğrenci nüfusuna göre aşırı sakin ve tatlı kalmayı başarmış sayılacak bir kampüsten böylesi bir yere geçmek konusunda şüphelerim var. Bununla birlikte şüphelerden ziyade bazı realiteler de var. Öğrenci evinde kalan arkadaşlarımın yolları ya aşırı uzayacak ya da yeni bir eve çıkmak için masraf yapacaklar. Benim gibi Avrupa yakasında oturan kişiler için ulaşım 2 kat daha zorlaşmış oldu. Ayrıca kampüsün de konumu itibariyle İstanbul’un merkezinden ve şehrin sosyal alanlarından çok uzağa çekilmiş oluyoruz. Biz öğrenciler için eğitim öğretim kadar temel olan bu sosyal yaşam konusu hiç düşünülmemiş gibi duruyor. Ya da özellikle düşünülmüş ve bu yüzden bu kadar uzaklaşmışız gibi hissettiriyor. Biz Göztepe'den taşınıyoruz fakat Göztepe kampüsünde bu sene eğitime devam edecek başka bölümler var. Bu durum bölünmüşlük hissiyatını arttırıyor. Fakat bu durumun bizi eskisinden daha fazla yüreklendireceğini ve öğrenci hareketlerinin daha aktif olacağını ümit ediyorum” dedi.

“OKUL YÖNETİMİ NE YAPTIĞINI BİLMİYOR”

İşletme bölümü 4.sınıf öğrencisi Fatih Özdemir, “Kampüsün taşınması kararından fakültede bulunan hiçbir öğrenci memnun değil. Buna ben de dahilim. Ben 2021 yılında okula girdim. Daha önce de Haydarpaşa, Nişantaşı gibi kampüslerimiz taşındı. Özellikle Nişantaşı kampüsümüzün tamamen rant uğruna taşındığı, üzerine lüks konutlar yapılmasından belli oluyor. Aynı şekilde Göztepe kampüsünün de rant uğruna peşkeş çekileceği gayet açık. Göztepe kampüsünün taşınacağı konusu yıllardır gündemde tutuluyor. Önce mühendislikler ve birkaç fakülte daha taşındı. 2023-2024 eğitim yılı içerisinde konuştuğumuzda hocalarımız da taşınmak istemediklerini belirtti. Öznesi olduğumuz okulumuz öğrencilere, akademisyenlere sormadan tamamen keyfi bir şekilde taşınmaya karar verdi. Ama hep bir muamma bırakıldı. Örneğin İktisat fakültesinden bir hocamız yaz başında sıra arkadaşlarımıza taşınmanın ertelendiğine dair bir e-posta attı. Fakat şu an benim de öğrenim gördüğüm işletme fakültesiyle beraber iktisat fakültesi de taşınıyor. Bu şekilde çelişkili durumlardan anlıyoruz ki okul yönetimi de ne yaptığını bilmiyor” ifadelerini kullandı.

Kampüsün taşınması konusunun birçok dezavantajları da beraberinde getirdiğini aktaran Özdemir, “İstanbul gibi bir şehirde gençliğin en yoğun olduğu Kadıköy’den, Maltepe’de dağ başında olan bir yere taşınmamız hayatın içinden bizi söküp alacak. Sosyalleşmek için zaten maddi koşullardan dolayı üç kere düşünen bizleri artık okul çıkışında dahi arkadaşlarımızla sosyalleşemeyecek duruma getirecek. Halihazırda taşınacak olduğumuz kampüste inşaat işlerinin bitmediği ve bundan kaynaklı problemlerin yaşandığını arkadaşlarımızdan duyuyoruz. Ayrıca gayet merkezi bir konumdan ulaşımın çok zor olduğu ve okulun ulaşımı sağlamak için kullandığı araçların saat ve taşıdığı öğrenci sayısı bakımdan yetersiz olduğunu biliyoruz. Bu kadar az fakülte olmasına rağmen bunları sağlayamayan okulun yeni fakülteler geldikten sonra nasıl bir yol haritası izleyeceği gerçekten merak konusu” şeklinde konuştu.


ARŞİV