15. Uluslararası Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali, Tarihi Haydarpaşa Garı’nda başladı. 13 Eylül’e kadar sürecek festivalin son gününde “Yaşayan Marmara” fotoğraf yarışması düzenlenecek
Erhan DEMİRTAŞ
İstanbul’un en önemli mimari anıtlarından biri olan Haydarpaşa Garı bu kez sualtı dünyasına yolculuk etmek isteyenleri bir araya getiriyor. Türk Balıkadamlar Kulübü tarafından düzenlenen ve 4 Eylül’de açılışı gerçekleştirilen 15. Uluslararası Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali bu yıl, hayatını sualtı fotoğrafçılığına ve doğa sporlarına adayan Kemal Gökhan Türe’ye ithaf edildi. Kadıköy Belediyesi’nin ana sponsorluğunu yaptığı, Haydarpaşa’nın peronlarını dolduran ve sualtının büyüleyici yaşamından kesitler sunan festivalin açılış gecesinde, Kadıköy Belediyesi’ne festivale sunduğu katkılar sebebiyle ödül verildi. Kadıköy Belediyesi’ne verilen ödül Kültür Müdürü Simten Gündeş’e takdim edildi.
EŞKİYAN VE KARAKAŞ’A ÖDÜL
Marmara Denizi’nde yaşanan çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla 22 yıl önce balıkadamlar tarafından deniz dibinde bulunan atıkların toplanmasıyla başlayıp aynı amaçla çekilen fotoğraf ve videoların yer aldığı bir yarışmaya dönüşen bu çevre hareketi, son 15 yıldır dünyanın en önemli sualtı görüntüleme uzmanlarının takip ettiği bir festival konumuna ulaştı. Çevreye ve denizlere duyarlı çalışmalar yapan, girişimlerde bulunan ve gündeme getiren kişilerin sarf ettikleri emeği onurlandırmak amacıyla 2013 yılından bu yana verilen “Denizlere Dost” çevre ödülü ise bu yıl Adalar bölgesinde yaptığı bireysel deniz temizliği çalışmalarıyla tanınan çevre gönüllüsü Serço Eşkiyan ile yine yaptığı çevre ve deniz haberleriyle bu alanda yaşanan sorunlara kamuoyunda dikkat çeken önemli çalışmalara imza atan gazeteci Gökhan Karakaş’a verildi.
“YAŞAYAN MARMARA”
13 Eylül Pazar gününe kadar devam edecek festival kapsamında, seminerler, atölyeler ve belgesel gösterimleri yapılacak. Önceden çekilen eserlerin yer aldığı bir “Uluslararası” yarışma ile Marmara Denizi’nde günü birlik dalışlarda çekilen görüntülerin yarışacağı “Yaşayan Marmara” sualtı görüntü yarışmalarında dereceye girenler için festivalin son günü ödül töreni düzenlenecek. Her iki yarışmada jürinin yanı sıra festival facebook sayfasından yapılan halk oylamasıyla yarışmaya katılan tüm eserler arasında en çok etkileşim alan fotoğraf ise halk jürisi ödülü almış olacak.
NEDEN MARMARA?
Festival komitesinden Yrd. Doç. Dr. Devrim Baran, festivalin neden Marmara temalı olduğunu cevapladı. Baran, Marmara Denizi’nin dünyada eşi benzeri olmayan bir yapıya sahip olduğunu söyleyerek, “Marmara Denizi, doğanın sonsuz cömertliğinin ve güzelliklerin başında gelmektedir. Böylesi bir doğa harikasını yeterince koruduğumuz, yeterince özen gösterdiğimiz söylenemez. Kuşkusuz bunun temel nedenini toplumumuzdaki çevre, ekoloji, ekosistem ve küresel kirlilik hakkında yeterli bilgi ve donanım eksikliği oluşturmaktadır” dedi. Marmara’da yaşayan çok sayıda canlının yok olmaya başladığına dikkat çeken Baran, Marmara Denizi çevresindeki hızlı ve çarpık kentsel gelişmelerin sonucunda denizin dengesinin bozulduğunu ifade etti. Festivalin düzenlenmesindeki temel amacın, Marmara Denizi’ndeki kirliliğe ve değişime dikkat çekmek olduğunu söyleyen Baran, festivalin düzenlenmesindeki diğer amaçları şöyle sıraladı: “Kirlenmekte olan denizlerimizde, yok olma tehlikesi içeren sualtı canlılarına dikkat çekerek, yaşam haklarının korunmasına yönelik toplum bilincini geliştirmek, ülkemizi çevreleyen denizlerimizin altında büyüleyici bir yaşamın varlığını, renkliliğini, çeitliliğini göstererek, her kesime deniz sevgisini aşılamak.” Festival kapsamında çocuklara yönelik sosyal sorumluluk projelerinin gerçekleştirildiğini belirten Baran, festivalin bir başka amacının da, çocukların doğa ve çevre konusunda bilinçlendirilmesi olduğunu dile getirdi.
SEMİNER, PANEL, YARIŞMA…
13 Eylül Pazar gününe kadar sürecek festivalin programı şöyle:
12 Eylül Cumartesi
11:00-11:20: Film Gösterimi-‘Vapurlar’ Mehmet Güreli
11:40-11:50: Belgesel Film Gösterimi ‘Balıkçı Serço’ Yön: Caner Özdemir ve Çağatay Topçu
11:50- 12:20: Sunum- ‘Marmara’da Bireysel Çevre Koruma Faaliyetleri’ Serço Ekşiyan
12:30-13:00: Konferans ‘Marmara Denizi’nin Sorunları’ Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek
13:30-14:15: Konferans ‘Marmara Denizi’nin Ekolojik Durumu’ Doç. Dr. Ergün Taşkın
14:30- 15:00: Sunumve Fotoğraf Gösterisi ‘ Sıradışı Bir Dünyaya Doğru’ Yavuz Pilevneli
15:10-15:40: Konferans ‘ Marmara Denizi ve Adalarında Mercan Toplulukları’ Dr. Nur Eda Topçu
15:50-16:15: Sunum ‘Sualtı Videoları’ Lütfü Tanrıöver
16:30-17:00: Konferans- ‘Topkapı Sarayı ve Ayasofya’da Arkeolojik Dalış’ Çiğdem Aygün
17:00-17:20: Multimedya gösterimi ‘ İstanbul’un Son Dalyancıları’ İsa Şimşek
17:30-18:15: Ustaya Saygı/Anma Programı ‘Jacques Cousteau ve Sualtı Belgeselciliği’ Prof. Dr. Peyami Çelikcan
18:30: Ustaya Saygı/ Mustafa Kapkın’ı Anma Moderatör: Tahir Ün
19:10-19:50: Sunum-Mahmut Suner ‘Denizin Tuzu 50. Yıl’
13 Eylül Pazar
11:00- 11:40 Sunum-Kıyılarımızdaki Cankurtaranlık Sistemi’ Adnan Büyük
11:50-12:30- Sunum ‘İstanbul Üniversitesi Yenikapı Batıkları Projesi’ Namık Kılıç
12:40-13-10: Sunum- ‘Derin Senfoni’- Şükrü Değer Erken
13:45-14:45: Ustaya Saygı/ Kemal Gökhan Türe’yi Anma/ Cem Orkun Kıraç-Prof.Dr. Ahmet Yalçıner
15:00-15:45: Sunum-Dünyada ve Türkiye’deki Yapay Resif Uygulamaları- Prof. Dr. Altan Lök
16:00-16:45: Sunum ‘ Avrasya Tüneli Dalışları’ Prof. Dr. Akın Savaş Toklu
17:00-17:45: Sunum- Türkiye’de Sualtı Fotoğraf Yarışmaları’- Asım Dumlu
19:30- Festival Kapanış ve Ödül Töreni