“Yolların Kesiştiği Nokta; Engelsiz Moda” konulu panel ve sonrasında düzenlenen defilede davetliler, öğrenciler ve engelli bireyler bir araya geldi.
“Yolların Kesiştiği Nokta; Engelsiz Moda” konulu panel ve sonrasında düzenlenen defilede davetliler, öğrenciler ve engelli bireyler bir araya geldi.
Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü ve Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği (BEDD), engelli bireylerin sosyal hayata adapte olmaları, sosyal hayatın içerisinde yer alabilmeleri amacıyla yeni bir proje gerçekleştirdi.
Panele, Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Öksüz, BEDD Genel Başkanı Kemal Demirel, BEDD Hukuk Müşaviri Avukat Ö.Ünal Atila, BEDD Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Esra Savaşan, moda tasarımcısı Gülin Özen ve M.Ü. T.B.M.Y. O Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç.Dr. Nuriye İşgören katıldı. Panelin ardından gerçekleşen defilede; Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü öğrencilerinden oluşan amatör tasarımcıların, topluma hizmet çalışmaları kapsamında, engelli bireylerin katkıları ile hazırladıkları kıyafetler sergilendi.
Tasarım Bölümü olarak sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmalar yapmayı ilke edindiklerini beliren M.Ü. T.B.M.Y. O Tasarım Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. İşgören, BEDD ile birlikte gerçekleştirilen etkinliğin amacının bedensel engelli vatandaşların yaşadıkları güçlüklere dikkat çekmek olduğunu belirtti.
Panelde konuşan BEDD Genel Başkanı Kemal Demirel de engellilerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekerek, “9 milyon olduk. Dernek olarak çalışmalarımızda yılda 8 bin engelli ve ailesine destek veriyoruz” dedi.
Psikolog Esra Savaşan ise paneldeki konuşmasında engelli tanımının üzerinde durdu. Savaşan, "BEDD ile tanışıklığım 7-8 ay öncesine dayanıyor. “Özel gereksinimli birey”dir engelli tanımı. Çürük, sakat, özürlü, engelli vb. kelimeler rencide edici kavramlar. Engelli yok, günlük yaşamda engelli ortamlar çoğunlukta. Bu nedenle birey olarak farklılıklarımız var. Farklılıklarımızı kabul ederek yaşamayı öğrenmeyi bilmeliyiz çünkü hiç birimiz mükemmel değiliz. Mesele biz bu engellerin karşısında ne yapmalıyız, engeller yok olduğunda olumlu tutum geliştirildiğinde çok şeyler gerçekleştirilebilir” diye konuştu.