Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi (GSM), yeni eğitim döneminde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinin çalışmalarına ev sahipliği yapacak.
Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü, 15 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6639 sayılı Kanunla, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne adıyla hizmet vermek üzere tahsis edilmişti. Kararla birlikte Haydarpaşa Kampüsündeki bazı bölümlerin üniversitenin Göztepe ve Başıbüyük kampüsüne taşınması için çalışmalar başlamıştı. Göztepe ve Başıbüyük'teki yerleşkeye yapılan inşaat bittiğinde fakülteler yeni yerlerine taşınacaktı. Fakat Haydarpaşa Kampüsünde restorasyona başlaması ve geçtiğimiz temmuz ayında yaşanan fırtınayla alanın eğitim yapılamaz bir hale gelmesi müzik bölümü öğrencilerinin Haydarpaşa’dan erken ayrılmasına neden oldu. Eğitim yapacak yer sıkıntısı çeken öğrencilere Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi (GSM) kapılarını açtı. Müzik bölümünün 60 öğrencisi eğitimlerine Gençlik Sanat Merkezi’nde devam ediyor.
EĞİTİMLER TARİHİ BİNADA SÜRÜYOR
Öğrencilerin yeni eğitim mekanının Gençlik Sanat Merkezi (GSM) olma sürecini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve aynı fakültede Müzik Bölüm Başkan Vekili olan Prof. Dr. İnci Deniz Ilgın şöyle anlattı: “Temmuz sonu itibariyle bölüm olarak birlikte yeni bir yer arayışına girdik. 60 öğrenciye bir şekilde belki yer sunabilirdik ama 18 adet de kuyruklu piyanomuz var. Bu süreçte dekan yardımcım Doç Dr. Erkut Eryarar ile ne yapabiliriz diye bir toplantı yaptık. Erkut hocam GSM'yi ortaklaşa kullanma önerisini dile getirdi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'nun da projeyi onaylamasının ardından rektörümüzle konuştuk. Rektörümüzün de proje sıcak yaklaşmasının ardından taşınma işlemlerine başladık.”
“MEKAN DEĞİŞTİ EĞİTİM DEVAM EDİYOR”
Akademik eğitimin bire bir olarak GSM'de devam edeceğini belirten Ilgın, “Eğitimlerimiz geçtiğimiz hafta resmi olarak başladı. Merkezi, 08.30 - 14.00 saatleri arası biz kullanıyoruz. 14.00'ten sonra ise GSM'nin kendi kursları başlıyor. Öğrencilerimiz burayı çok sevdiklerini ve burada kalmak istediklerini söylüyor. Onların burayı sevmiş olması çok önemli. İşleyişi Haydarpaşa yerleşkesinde olduğu gibi aynı şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Elbette ön göremediğimiz bazı detaylarla karşılaşıyoruz örneğin otomasyon sisteminde öğrencilerin ders alacağı dersliklerin isimleri Haydarpaşa Kampüsü'ne göre düzenlenmiş durumda, bu ufak gibi görünen konu oldukça detaylı bir düzenleme çalışması gerektiriyor zaman içinde her şeyin yerine oturacağına eminiz." dedi.
“ÇÖZÜM ÜRETİLDİĞİ İÇİN MUTLUYUZ”
Eğitime devam edildiği için mutlu olduğunu belirten Ilgın, “Kadıköy Belediyesinin teklifimize sıcak bakarak bize sunmuş olduğu bu olanaktan dolayı çok mutluyuz. Kadıköy Belediyesi, sanat ve tasarım eğitimini her zaman destekleyen bir yerel yönetim. GSM örneğinde de, yerel yönetim olarak kendi ilçesi sınırlarında olan bir fakültenin ihtiyacına çok hızlı ve yapıcı bir yaklaşımla yanıt vermesi ve çözüm üretmesi önemli bir örnek model oluşturdu. Bu bağlamda bir kez daha Sayın Başkan Aykurt Nuhoğlu’na ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Prof. Dr. Simten Gündeş’e fakültem adına şükranlarımı sunuyorum. 2015 yılında Fakültemiz ve Kadıköy Belediyesi arasında başlattığımız işbirliği protokolü de çok önemsediğimiz bir proje olarak örnek oluşturdu. Bu proje ile öğrencilerimizin Kadıköy’ü tanıtan illüstrasyonları Kadıköy Belediyesinin 2016 masa takviminde kullanıldı. Bunun yanı sıra heykelleri ilçe de görünür oldu. Böylece, öğrenciler, belediyenin desteğiyle eğitim aldıkları ilçenin yerel yönetiminin tanıtımına katkı sağlamış oldular." diye konuştu.
“BİRLİKTE VAR OLUYORUZ”
MÜGSF’nin katılımı ile Merkezde dinamizm ve karşılıklı etkileşimin artacağını getiren Ilgın, “söz ettiğim gibi GSM'ye piyanolarımızı getirdik. GSM'nin öğrencileri bizim piyanolarımızdan yararlanabilecekler. Bizim öğrencilerimiz de GSM’ye ait piyanolarla çalışma yapabilecekler. Belirttiğim gibi, öğrencilerin birbirinin sınırını ihlal etmeden birlikte var olduğu ve paylaşımın ön planda olduğu bir etkileşimin olacağını hayal ediyoruz. GSM'ye gelen öğrencilerle bizim öğrencilerimizin yaşları birbirine yakın. Her iki grup arasında diyalog ve etkileşim ile ortak çalışma olasılıkları da doğabilecek. Şu an bile müzik sesleri yükseliyor. Müzik evrensel bir olgu, aynı zamanda iyileştirici ve birleştirici. GSM’ye yeni başlayan bir öğrenci MÜGSF öğrencilerinin çalışmalarını duyup, etkilenebilir ve kendisine ilham alabilir. Buradan taşındıktan sonra da öğrencilerimizin ders sonrasında buraya gelmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Okul sonrası çalışmalarını bu sıcak ortamda sürdürmeyi isteyeceklerdir.” şeklinde konuştu." dedi.
“BURADAN MEMNUNUZ”
Marmara Üniversitesi Müzik Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hyun Sook Tekin ise yeni çalışma mekanlarından memnun olduğunu söyleyerek, “Hepimiz buradan memnunuz. Eğitimlerimizin Haydarpaşa'da olduğu gibi bire bir devam etmesine büyük özen gösteriyoruz. GSM'de piyano, keman, viyola, viyolonsel, kontrbas, flüt, obua, korno ve kompozisyon derslerini öğrencilerimizi veriyoruz. Taşınmamız ötürü moralim biraz bozuktu fakat GSM'yi gördükten sonra moral bozukluğum geçti.” dedi.
ÖĞRENCİLER NE DÜŞÜNÜYOR?
GSM'de çalışmalarını sürdüren müzik bölümü öğrencilerine yeni çalışma mekanlarıyla ilgili duygu ve düşüncelerini sorduk...
◆ Berra Meşe / 4. sınıf: Haydarpaşa'da bütün üniversiteyle birlikteydik. Oradan ayrılmak biraz üzdü ama buraya gelmekten de mutluyuz. Tarihi ve eski bir bina olması da sanat okunan bölümler için hoş olduğunu düşünüyorum. Sadece bizim bölümümüze ayrılmış derslikler var. Adapte olma konusunda bir sıkıntı çekildiğini düşünmüyorum.
◆ Eylül Su Çuha / 2. sınıf: İlk başta zordu. Nereye gideceğimizi ne yapacağımızı bilmiyorduk. Fakat gelip gördükten sonra burayı çok sevdik ve memnunuz. Biz gerçekten ortada kalan bir bölümüz. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Bir bölümün pat diye siz artık burada değilsiniz, yeni yeriniz de belli değil denilmesini istemiyoruz. Üniversite için Antalya'dan geliyorum. Haydarpaşa Kampüsü'ne göre kendimi ayarlayıp apart tuttum. Eğer GSM ayarlanamamış olsaydı ya da karşı tarafta bir yer olsaydı çok zor olacaktı.
◆ Şevval Elaltuntaş / 2. sınıf: Burayı daha evvelden ilanlarda görmüştüm tüm ama nerededir, nasıl çalışmalar yapar hakkında bilgim yoktu. Taşınma vesilesiyle buradan haberdar oldum. Burayı sevdik ama elbette biz de bir yere kesin olarak ait olmak istiyoruz. Üniversitemizin kampüsünde kendimize ait bir yeri arıyoruz
KADIKÖY BELEDİYESİ GENÇLİK SANAT MERKEZİ
Kadıköy Belediyesi, Acıbadem’de bulunan bir asırlık tarihi köşkü aslına uygun restore ederek Gençlik Sanat Merkezi’ne dönüştürmüştü. Geçtiğimiz yılın ekim ayında açılışını yapan Gençlik Sanat Merkezi, bir yıllık eğitim dönemini geride bıraktı.
Kadıköy Gençlik Sanat Merkezi’nde 6 derslik, Çalgı Bakım ve Onarım Atölyesi, Sergi Salonu, 90 izleyici kapasiteli performans salonu, müzik dinleme ve film izleme odası, konferans alanları bulunuyor.
Pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü açık olan Gençlik Sanat Merkezi’nde müzik, yaratıcı drama ve dans dersleri veriliyor.
Gençlik Sanat Merkezi Dersleri:
Müzik Dersleri ( Birebir Dersler) :Klasik Türk Müziği, Keman, Bağlama,Vurmalı çalgılar( grup dersi) ,Ney, Viyola, Viyolonsel, Piyano, Ses eğitimi, Akordeon, Gitar, Yan flüt, Klasik kemençe
Dans Dersleri (Grup Dersleri): Latin Amerikan Dansları( Salsa, Bachata, Cha Cha, Merenge)
Salon Dansları ( Slow, Rumba, Vals, Tango) ,Ege Dansları ( Sirtaki, Zeybek)
Yaratıcı Drama Dersleri( Grup Dersleri)
Adres Acıbadem Mahallesi, Nazif Bey Sokak, No: 17 Kadıköy / İstanbul
Telefon 0549 794 53 68 - 0530 153 16 07