Marmaray açıldı ama....

Açılışının aceleye getirilmesi nedeniyle güvenlik sorunu yaşanabileceği endişesi dile getirilen Marmaray, törenle hizmete girdi. Ancak hizmete girdiği ilk gün bir dizi arıza yaşandı.

31 Ekim 2013 - 11:42
Açılışının aceleye getirilmesi nedeniyle güvenlik sorunu yaşanabileceği endişesi dile getirilen Marmaray, törenle hizmete girdi. Ancak hizmete girdiği ilk gün bir dizi arıza yaşandı. Yaşanan arızalar akıllara Marmaray’ın güvenliği ile ilgili soru işaretlerini arttırdı.
  
Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla bazı eksikliklerine rağmen açılışı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na yetiştirilen Marmaray, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanı sıra 8 ülkeden 9 bakanın katılımıyla, Üsküdar’da düzenlenen törenle hizmete açıldı. Ancak görkemli bir törenle açılan Marmaray’ın ilk sefer günü sorunlu geçti. Marmaray’ın vatandaşlara açıldığı 30 Ekim günü önce sabah elektrik kesintisi yaşandı. Yolcular boğazın altından yürüyerek Marmaray’ı geçmek zorunda kaldı. Öğle saatlerinde tüm seferler durduruldu. Gerekçesi ise  aşırı yoğunluk olarak açıklandı…Sonra Marmaray’ın Sirkeci İstasyonu’nda durmadığı bildirildi. Marmaray'da “Değerli yolcularımız daha iyi hizmet verebilmek için trenlerimiz bir süre Sirkeci istasyonunda durmayacaktır” anonsu yapıldıArdından Anadolu-Avrupa yakası arasındaki seferler kapı arızası nedeniyle durduruldu. Üsküdar'dan Yenikapı İstasyonuna bir süre sefer yapılamadı.
 
TCDD’DEN AÇIKLAMA
Arızalarla ilgili olarak TCDD’den yapılan açıklamada, Marmaray’da sabah kısa süreli elektrik kesintisi yaşandığı ancak seferlerin aksamadığı bildirilirken acil durum butonuna basan vatandaşların da aksamalara yol açtığııklandı.
Açıklamanın ardından Marmaray’da, olağanüstü ilgi ve yolcu yoğunluğunun yaşandığı belirtilerek, “Trene ilk defa binen yolcuların ‘acil durum’ butonlarına basmaları sonucu tren durmaları yaşanmıştır. Bu durum trenlerin zamanında duruş kalkışlarında aksamalara sebep olmuştur. Bu tür ve benzer konularda defalarca simülasyonları yapılan acil durum senaryoları uygulanmıştır. Marmaray personeli, her türlü duruma karşı eğitimli olup, uygulanan senaryolarda herhangi bir güvenlik riski bulunmamaktadır”denildi.



GAZETECİLERE YASAK
Marmaray Üsküdar istasyonunda yaşanan arıza sonrasında güvenlik görevlileri habercilerin istasyona girişine engel oldu.
Görevliler çekimlerini sürdüren haber ekiplerine hitaben “Emir geldi. İstasyonlarda artık çekim yapılmıyor” dedi... 

 
GAZETE KADIKÖY DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Geçtiğimiz hafta yayınlanan sayımızda Gazete Kadıköy olarak Marmaray ile ilgili olarak yetkililerin endişelerini dile getirmiştik. 
Haberimizde öne çıkan noktalar özetle şunlardı:
-Dünyadaki örneklerinde uzun süre test sürüşleri yapılan tüplü geçiş sistemi Türkiye’de bir ilk olmasına rağmen henüz 2 aydır test sürüşü yapılıyor. Vagonlar Boğaz’ın altındaki tüplerden gidip geliyor. Ancak bu noktada da vagonlardan birinin tünelin içinde arızalanması durumunda nasıl bir senaryonun işleyeceği belirsiz. Tüp geçidin Kuzey Anadolu Fay Hattı’na 16 km. mesafede olması ve önümüzdeki 30 yıl içinde 7,5 ve yukarı şiddette deprem olma olasılığının yüzde 65 olması da riski arttıran faktörler.
-Sistemin bütünsel kumandasından sorumlu olacak olan Otomatik Tren Kumanda (ATC) sisteminin projede bu haliyle bulunmuyor. Dolayısıyla “trenler nerede nasıl hangi hızda ilerlemekte bilinemeyecek, dolayısıyla acil bir durumun varlığı gerek görsel gerek işitsel olarak anında izlenemeyecek.
-Özellikle tüp tünel içinde olmak üzere Anadolu yakasında 3, Avrupa yakasında ise yaklaşık 11 km olmak üzere toplam 14 km uzunluğundaki tünelde bir trenin arızalanması tam bir felaket olabilir. Acil durumlar için Söğütlüçeşme ile Zeytinburnu banliyö istasyonlarında konuşlandırılacak Acil Durum Kurtarma Lokomotiflerinin de gelmediği belirtiliyor.

ARŞİV