CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, mart ayına ilişkin Basın Özgürlüğü Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Çakırözer, mart ayı boyunca gazetecilere yönelik hak ihlallerinin arttığını belirterek, “Tek adam yönetimi ve onun sopasına dönüşen kurumlar, İmamoğlu’na yapılan hukuksuzluğa ve seçme haklarını elinden alınmasına karşı meydanları dolduran milyonların haykırışının duyulmasını engellemek için gazetecileri, televizyon kanallarını ve sosyal medyayı hedef aldı. Boynunda kamerası, ellerinde mikrofonu olan onlarca gazetecinin haber takibi engellendi. Haber yapamasınlar diye cezaevine gönderildi. Kanallara karartmaya giden cezalar verildi. Bir kişinin iktidarını korumak uğruna tamamen hukuksuz, Anayasa’yı yok sayan kararlarla milyonların haber alma hakkı yine engellendi. Bu baskılar karşısında halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğü mücadelemiz kararlılıkla sürecek” dedi.
Basın Özgürlüğü Raporu’nda Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptali ve gözaltına alınma kararı sonrasında başlayan kitlesel protestoları takip eden gazetecilere yönelik engelleme, gözaltı ve tutuklamalara dikkat çekildi. Ayrıca, protestoları yayınlayan televizyon kanallarına Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından ağır yaptırımlar uygulandığı belirtildi.
Mart ayı boyunca yaşanan hak ihlalleri şöyle:
PROTESTOLARI TAKİP EDEN GAZETECİLERE MÜDAHALE
Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından Türkiye genelinde başlayan protestolarda gazetecilere yönelik baskılar arttı. İstanbul Saraçhane’deki protestolarda Anadolu Ajansı Muhabiri Hakan Akgün, AFP foto muhabiri Yasin Akgül, Reuters Muhabiri Dilara Şenkaya, Bianet Muhabiri Ali Dinç, İlke TV Muhabiri Eylül Deniz Yaşar, Özgür Gelecek Muhabiri Yusuf Çelik ve serbest gazeteciler Kemal Aslan ve Rojda Altıntaş’ın da aralarında bulunduğu en az 14 gazeteci darp edildi.
İstanbul ve İzmir’de 14 gazeteci çeşitli zamanlarda ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Aralarında NOW TV muhabiri Ali Onur Tosun, AFP muhabiri Yasin Akgül, gazeteci Zeynep Kuray ve Evrensel muhabiri Nisa Sude Demirel’in de olduğu birçok gazeteci gözaltına alındı. Gözaltına alınan 8 gazeteci önce serbest bırakıldı, ardından yeniden tutuklandı ve 2 gün sonra tahliye edildi.
ULUSLARARASI BASINA DA ENGELLEMELER
Eskişehir’deki üniversitelerdeki protestoları takip eden gazeteciler kampüslere alınmazken, uluslararası basın kuruluşlarının haber yapması engellendi. İngiliz BBC muhabiri Mark Lowen protestoları takip ettiği sırada gözaltına alınarak sınır dışı edildi.
RTÜK’TEN YAYIN YAPAN KANALLARA CEZA
RTÜK, Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan eylemleri canlı yayınlayan kanallara cezalar yağdırdı. İlk haftada NOW TV, Tele 1, Halk TV ve SZC TV’ye yüzde 3 idari para cezası kesilirken, Sözcü ve Halk TV’ye üç kez program durdurma cezası verildi. Son olarak RTÜK, SZC TV, Halk TV, Tele 1 ve NOW TV’ye toplam 7 ayrı ceza verdi.
GAZETE DUVAR YAYIN HAYATINA SON VERDİ
Ekonomik sıkıntılar nedeniyle 2016 yılında kurulan Gazete Duvar, yayın hayatını sonlandırdı. Raporda, gazetenin kapanmasında Google’ın ‘Keşfet’ ve ‘Haberler’ araçlarından gelen trafik akışındaki kayıpların etkili olduğu belirtildi.
SOSYAL MEDYAYA KISITLAMALAR GETİRİLDİ
Protestoların yayılmasını engellemek için sosyal medyaya da erişim kısıtlamaları getirildi. Ekrem İmamoğlu ve diğer gözaltılarla ilgili haberlerin yayıldığı günlerde X, YouTube, Instagram, Facebook, TikTok, Telegram ve Signal platformlarına erişim sorunları yaşandı. 190 X hesabına erişim engeli getirilirken, boykot kampanyalarının duyurulduğu bazı web siteleri de erişime kapatıldı.