Kadıköy’de açılan “Dokunulabilir Matematik” sergisi, çocuklara ve yetişkinlere eğlenceli matematik deneyimi vadediyor
Gökçe UYGUN
Puzzle yapmayı sever misiniz? Çocuğunuzla birlikte bir köprü inşa etmek ister misiniz? Ya şarkı bestelemek? Bilye yarışı izlediniz mi hiç?
Tüm bu soruların ortak yanı; matematik… Hani o pek çok öğrencinin ve dahi kimi yetişkinlerin korkulu rüyası olan matematik. Oysa matematiğin hiç de korkulacak bir şey olmadığını gösteren bir sergi var bugünlerde Kadıköy’de; “Dokunulabilir Matematik”.
Matematikle ilgili önyargıları kırmayı hedefleyen Goethe-Institut İstanbul’un düzenlediği interaktif sergi, Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi’nin en üst iki katında 30 Kasım’a dek açık olacak.
“MATEMATİK HER YERDE”
Peki, matematik aslında nasıl bir bilim ve bu sergide neler var? Goethe-Institut İstanbul’un Eğitim İşbirliği Bölümü Müdürü Nurten Doğan yanıtlıyor: “Matematik bilimlerin en soyutu olarak bilinir. Bunu soyutluktan çıkarıp somut bir bilim olarak kavranmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Başta öğrenciler olmak üzere 7’den 70’e herkesin matematikten zevk alabileceğini göstermek istiyoruz. Çünkü matematik kesinlikle korkulacak bir şey değil. Günlük hayatımızın içinde; sabah aynaya bakınca gördüğümüz yansıma ve simetri, işe/okula giderken geçtiğimiz köprüler…” diyor.
Doğan, bu sergide, öğrencilere kağıt üzerinde değil elle tutulur, gözle görülür matematiği sunduklarını vurgulayarak, “Üstelik yanlış yapmak, başaramam, kırık not kaygısı olmadan…Öğrenciler, deneyler sayesinde matematikle oyunlara dayalı bir ilişki kurma şansı buluyorlar. Sergi dolaysız şekilde şaşırmaya ve düşünmeye teşvik ediyor. İnsan kendisine ‘Bu neden böyle?’ diye soruyor, hemen akabinde kendine ilk cevapları veriyor ve böylece olguların ardındaki mantığı buluyor. Sergi elle, akıl ve kalp ile anlamaya ve okullardaki matematik dersleri için de yeni ilhamlar vermeye yönelik” diye konuşuyor.
DÜNYAYI GEZEN DENEYLER
Serginin geçen sefer Avrupa yakasında açıldığını, bu kez de Anadolu yakasına geçmek istediklerini söyleyen Nurten Doğan, “Sergimizde, en az 60 öğrenci için, 90 dakikalık okul randevularımız oluyor. Onun dışında, 14.00-17.00 saatleri arasında da tüm ziyaretçilere açık” bilgisini veriyor. Doğan, sergiyi dünyadaki ilk uygulamalı matematik müzesi olan Almanya’daki Mathematikum işbirliğiyle açtıklarını belirterek, “Bu serginin orjinali 160 parçasıyla bu müzede. Biz Goethe-Institut olarak, 2012 yılında bu kurumdan dünya turuna çıkarabileceğimiz bu 20 parçalık özel versiyonu rica ettik. Sergi ilk olarak Rusya’da açıldı. 2013’ten beri dünyayı geziyor, Türkiye’de İzmir ve Ankara’da açmıştık, şimdi İstanbul’dayız. Buradan da Bosna’ya geçeceğiz” açıklamasını yapıyor.