Medya özgür mü?

Genç gazetecileri İstanbul’da biraya getiren basın özgürlüğü temalı çalıştayda, özgür bir basının, yaşana bir demokrasini yapı taşı olduğu vurgulandı.

02 Ekim 2014 - 12:20

GÖKÇE UYGUN
Fotoğraflar: Minas Vasiliadis/Mehmet Mahmutoğlu
Avrupa Liberal Forumu ve Friedrich Naumann Vakfı, genç gazetecilere yönelik "Özgür Medya: Demokrasinin Vazgeçilmez Unsuru" başlıklı  çalıştay düzenledi. 23- 26 Eylül tarihleri arasında Heybeliada’da gerçekleştirilen çalıştaya, aralarında Gazete Kadıköy’ün de olduğu, Türkiye’nin farklı şehirlerinden ulusal ve yerel basın çalışanları katıldı.
Özgürlük İçin Friedrich Naumann Vakfı Türkiye Ofisi Daimi Temsilcisi Dr.Hans-Georg Fleck’in açılış konuşmasıyla başlayan çalıştayda, usta gazeteci Ragıp Duran Türk basın özgürlüğünün geçmişi ve bugününü özetledi. Türkiye’de yıllardır gazetecilik yapan ABD’li gazeteci Adrew Finkel de tanıklıklarını anlatırken, Türkiye Gazeteciler Sendikası eski başkanlarından Ercan İpekçi, basında sendikalaşmanın önemini vurguladı. Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Yasemin İnceoğlu, gazeteciliğin siyasi ve sosyal sorumluluklarını anlatırken, aynı üniversiteden Prof. Dr. Ceren Sözeri de’’Türk medyasının mülkiyet yapısı: özgür medya için bir sorun mu?’’ sorusuna yanıt aradı.  Avrupa Parlamentosu Eski Üyesi, AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Hollanda’nın en büyük gazetesi De Telegraaf’ın Baş Editörü Kamran Ullah, Baş Editör, Hakan Kara, Cumhuriyet Gazetesi Haber Direktörü Hakan Kara,  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hukuk Danışmanı Fikret İlkiz’in birer konuşma yaptığı çalıştayda, Oda TV davası kapsamında bir yıla yakın tutuklu kalan gazeteci Ahmet Şık da basının adeta bir fotoğrafını çekti.  Programın sonunda genç gazeteciler özgür medyanın gerekliliklerini ortaya koydukları bir bildirge hazırladılar.

ARŞİV