Melih Cevdet Anday Belgeliği açıldı

Türkiye Yazarlar Sendikası Belgeliği ve Müzesi, Arif Damar belgeliğinden sonra bu ay da Türkiye şiirinin öncülerinden Melih Cevdet Anday’a kapılarını açtı.

07 Aralık 2011 - 10:20

Çocukluğu Kadıköy Bahariye’de geçen, Orhan Veli ve Oktay Rifat ile birlikte şiirde Garip akımının öncülüğünü yapmış olan Melih Cevdet Anday’ın yazı gereçlerinin, ilk baskı kitaplarının, el yazısı şiirlerinin ve yazı taslaklarının sergilendiği belgelik, Türkiye Yazarlar Sendikası’nda açıldı.

Açılış konuşmasını yapan sendika başkanı Mustafa Köz, Melih Cevdet Anday’ın şiirimizdeki özgün, yol açıcı yerine ve belgeliğin okurlar için önemine değindi.
Köz’den sonra konuşan, sendikanın önceki başkanlarından Cengiz Bektaş da Anday’ın bugünlerde daha fazla okunmasına ve anlaşılmasına gereksinim duyulduğuna, belgeliğin bir işlevinin de okurla yazarları buluşturmak olduğuna değindi.
Cengiz Bektaş’tan sonra söz alan Mehmet Zaman Saçlıoğlu ise Anday’ın ülkenin aydınlanma tarihimizdeki yeri ve şiirimize getirdiği yenilikler üzerinde durdu. Fügen Kıvılcımer, Melih Cevdet’in Rosenbergler için yazdığı “Anı” şiirini okurken Ertan Mısırlı “Fotoğraf”, Engin Turgut da “Yağmurun Altında” şiirlerini okudu.
Genel sekreter Müslim Çelik, Nurullah Can ve Sabahattin Yalkım, Anday’la tanışma anılarını anlattılar, ayrıca Çelik, “Rahatı Kaçan Ağaç” şiirini, Can da Anday’ın Edgar Allan Poe’dan çevirdiği unutulmaz Annabell Lee şiirini izleyicilerle paylaştı.
Şairin eşi Suna Anday’n da katıldığı açılışa, sendikalı yazarların yanı sıra okurlar da ilgi gösterdi. Belgelikte Kasım Koçak’ın yaptığı bir Melih Cevdet Anday portresi de izleyicilerle buluştu.
Sendikanın belgeliği, ocak ayında da İkinci Yeni şiirinin öncülerinden Cemal Süreya’yı konuk edecek.  

ARŞİV