Merdivenköy REFERANDUM'u konuştu

Merdivenköy Gönüllülerinin, İlhan Cihaner ve İsmail Altay’ın katılımıyla gerçekleştirdiği panelde “Anayasa Referandumu” konuşuldu

02 Mart 2017 - 16:34

Merdivenköy Gönüllüleri, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, İstanbul Barosu Meclis Başkan Vekili Av. İsmail Altay’ın katılımıyla “Anayasa Referandumu” konulu bir panel gerçekleştirdi. 27 Şubat Pazartesi günü gerçekleşen panelde Kadıköy Belediyesi Meclis Başkanvekili Yener Kaza moderatör görevini üstlenirken, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin dinleyiciler arasındaydı.

“BU REJİM DEĞİŞİKLİĞİ”

Panelde konuşan İstanbul Barosu Meclis Başkan Vekili Av. İsmail Altay, referanduma sunulan teklifle, Türkiye’nin rejiminin değiştirilmek istendiğini ifade etti. Cumhurbaşkanının tarafsız değil, partili olmasının birçok mağduriyet ve problem yaşatacağını savunan Altay, cumhurbaşkanının denetimsiz yetkilerle donatıldığını dile getirdi. Referanduma sunulan sistemle cumhurbaşkanının üç şapkayı birden takacağını söyleyen Altay, şöyle devam etti: Ülkeyi cepheleştirdiler. Bu bir rejim mi hükümet sistemi değişikliği mi? Hatırlarsınız doğan görünümlü şahinler vardı. Bu da cumhurbaşkanlığı görünümlü başkanlık sistemi. Bu anayasada cumhurbaşkanı üç şapkayı birden takacak. Biri devlet adamı şapkası. Hükümet başkanı şapkası da onun. Üçüncü şapkası da parti başkanlığı şapkası. Parti başkanı şapkasını taşıyan birinin objektif olma şansı yok. Herkesi nasıl kucaklayabilir? Taraflı olacak. Zaten böyle bir sistem yaratmak istiyorlar.”

“İSTİKRAR NASIL GELECEK?”

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, getirilmek istenen sistemle birlikte Türkiye’ye ‘istikrar’ geleceğini söyleyenleri şöyle eleştirdi: “Eğer bu yapı gelirse ülkenin istikrarlı olacağını söylüyorlar. Oysa 15 yıldır zaten iktidardalar. Onların anladığı anlamda istikrarda bir problem olmaması lazım. İstikrarı savunanlar, istikrarı hükümet sayısına göre belirliyorlar. Oysa istikrar o değildir. İstikrar siyaset istikrarıdır. Türkiye’nin temel meseleleriyle ilgili baktığınız zaman turizm politikalarından tutun terörle mücadeleye kadar, dış politikadan tutun, Kürt meselesinin çözümüne kadar hangi noktadan alırsanız alın keskin dönüşleri var. AKP 15 yılda kendi içinde istikrarı dahi sağlayamamıştır. Ne olacakta istikrar gelecek bu sistemden sonra?”

“NEDEN 2 YIL ERTELEME ?”

Cihaner, referanduma “EVET” çıkması durumunda değişikliklerin 2019’da yürürlüğe girmesine de tepki gösterdi: Bu sistem geçerse, adeta bir sihirli değnek değmiş gibi, terör bitecek, ekonomi düzelecek, işsizlik hallolacak diyenler neden 2019’a erteliyorlar değişikliği?  Neden 2 sene boyunca gençlerimiz şehit olsun, vatandaşlarımız işsiz, yoksul kalsın?

“HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR”

“HAYIR” çalışmasının sadece örgütlü yapılara ve siyasi partilere bırakılmaması gerektiğini söyleyen Cihaner,  herkese çok büyük görev düştüğünü söyledi. Cihaner, çalışma sırasında birebir temasın çok önemli olduğunu söylerken, kullanılacak dilin yapıcı ve pozitif olması gerektiğini vurguladı. Anayasa değişikliğinin mevcut siyasi aktörlerden bağımsız olarak anlatılması gerektiğini belirten Cihaner, kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı dilden herkesin sakınması gerektiğinin altını çizdi.

SEÇSİS GÜVENSİZLİĞİ

Cihaner, seçim sistemine olan güvensizliğin sandığa gitmekte tereddüt eden genç seçmeni oy kullanmama şeklinde bir davranışa ittiğini, sistemin partiler tarafından denetlendiğini söyledi: “Öyle bir hava var ki ne yaparsak yapalım ‘SEÇSİS aracılığıyla oradan zaten evet sonucu çıkartılacak.’ Bu tam bir aldatmaca. Ayrıca sandığa gitme konusunda tereddütlü olan genç seçmeni oy kullanmama şeklinde bir davranışa itiyor. Gerçeklikte böyle değil. Eğer biz sandık kurulunda görev yaparsak, müşahitlik yaparsak sandık tutanaklarını süratle partiye ulaştırırsak hiçbir problem kalmaz. SEÇSİS’in bir benzeri partide var. Hemen hemen her partide vardır bu. Sandık sonuçları kontrol edilir. Bir usulsüzlük varsa itiraz edilir. Yeter ki sonuna kadar başında duralım.


ARŞİV