Kadıköy Belediyesi’nin ilçedeki sorunlara çözüm bulmak için başlattığı ‘Konuşan Kadıköy’ toplantıları devam ediyor. Mahallelilerin günlük sıkıntılarını tespit etmek amacıyla düzenlenen toplantıların Merdivenköy ve Sahrayıcedit ayağı 19 Ekim Pazartesi günü 23 Nisan Parkı’nda gerçekleşti. Merdivenköy ve Sahrayıcedit’de yaşayanların biraraya geldiği mahalle toplantısı, pandemi önlemlerine uygun olarak gerçekleşti.
23 Nisan Parkı’nda gerçekleşen toplantıda ilk sözü Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı aldı: “Müdürlerimiz, belediye meclis üyelerimiz, başkan yardımcılarımız olmak üzere hepimiz buradayız. Her konuda eleştirinizi ve yol göstericiliğinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Başta Defne Park olmak üzere her türlü soruyu sorabilirsiniz. Bu toplantılar Anlat Kadıköy’den farklı toplantılardır. Bazen karıştırılabiliyor. Anlat Kadıköy, yasa gereği stratejik planın yapılması için yapılan toplantılardır. Günlük problemlerin haricinde 5 yıl sonra Kadıköy’ü nasıl görmek istersiniz konusu üzerine kuruludur. Bu toplantılarda ise bugünü, yaşadığımız sorunları, belediye ile ilgili şikâyetlerinizi ve önerilerinizi konuşacağız.”
Sırayla söz alan mahalleliler, Merdivenköy ve Sahrayıcedit’de gördükleri sıkıntıları ve yaşadıkları sorunları belediye yetkililerine aktardı. İşte dile getirilen sorunlardan bazıları:
“HAYVAN SEVGİMİZ SUİSTİMAL EDİLİYOR”
Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, sokak hayvanları hakkında yöneltilen sorulara şöyle cevap verdi: “Gezici hayvan aracımız ve ambulansımız hizmet vermeye devam ediyor. Herhangi bir kaza veya talep olduğunda hayvanlarımızı Merdivenköy’de ameliyat edebiliyoruz. Bunun haricinde kısırlaştırma da yapıyoruz. Mesela mayıs ayında 230, haziran ayında 316, temmuz ayında 338, ağustos ayında 228, eylül ayında ise 350 kedimiz kısırlaştırıldı. Burada sorun Kadıköy’ün kedi ve köpekleri değil. Sorun Kadıköy’e dışarıdan getirilen kedilerdir. Burada Kadıköylülerin hayvan sevgisi suistimal ediliyor. Fenerbahçe Parkı, Kalamış Parkı ve Yoğurtçu Parkı gibi büyük parkların içerisine sürekli kedi köpek bırakılıyor.”
“KADIKÖY ÇOK YORULDU”
Kaldırımlar ve yağmur sularının birikintisine yönelik sorunlar hakkında konuşan Şerdil Dara Odabaşı, “Kadıköy ne yazık ki son beş yılda adına kentsel yenileme dedikleri, bana göre bina yenilemesi olan durumlar içerisinde. Kentsel dönüşüm başka bir hikâyedir. Bir bölgenin veya belli özellikteki alanın yenilenmesine kentsel dönüşüm denir. Bu bina yenilenmelerinden dolayı Kadıköy çok yoruldu. Kaldırımları bozuldu, yolları bozuldu, asfaltı bozuldu, kaldırımların üzerinde ki inşaatlar yüzünden birtakım sıkıntılar oluştu. Bu sebeple bizim çok ciddi bir alt yapı problemimiz var.” dedi ve şöyle devam etti: “Kadıköy Belediyesi’nin yetkisinde olan ara sokaklardaki yağmur atık sularının ana hatta bağlanması gerekiyor. Ana hattı ise İSKİ’nin yapması gerekiyor. Son 25 yılda Kadıköy ne yazık ki cezalandırıldı ve yağmur atık suları yapılmadı. Ana hat yağmur atık suları yapılmadığı için, biz ara sokaklardaki yağmur atık sularını yapsak bile bağlantı yerimiz olmadığından boş kalacaktı. Şimdi İSKİ Ekrem İmamoğlu’nun Belediye Başkanı seçilmesiyle Kadıköy’ü öncelikli olarak listeye aldı. Şimdilerde Rıhtımı bitirdi ve sonrasında Rıhtıma yakın yerlerin ana hatlarının bitirilmesi planlanıyor. Pandemi döneminde biz bu tür ihalelere ara vermiştik ancak ihaleler yeniden yapıldığı için şu anda arkadaşlarımız Kadıköy’ün sekiz ayrı noktasında kaldırım, yağmur atık su çalışmalarını devam ettiriyor.”
“GEREKİRSE CEZA KESİLECEK”
Pazar alanlarında korona virüsü tedbirlerine uyulmadığını dile getiren mahalle sakinlerine de yanıt veren Şerdil Dara Odabaşı, “Pazar yerlerindeki hijyen kurallarıyla ilgili bir toplantı gerçekleştirdik. Tüm tezgâhlar arasındaki sosyal mesafe en az 1 metre olacaktır. Bütün satıcıların maske takma zorunluluğu var. Ayrıca alıcılar eliyle ürünü seçemeyecek. Gerekirse konuyla ilgili ceza kesilecek.” şeklinde konuştu.
Sıkça dile getirilen konulardan biri olan sosyal tesis konusu ile alakalı olaraksa şunları söyledi: “Emekliler için sosyal tesis yapılmasını sizden daha çok istiyorum ama konuyla ilgili yer bulma problemimiz var. Çünkü Kadıköy’deki en büyük sıkıntı arsa üretmektir. Mesela arkamızdaki arsa çok büyük ama maalesef özel mülkiyet. Sahibi gelip bize müracaat etmediği takdirde bizim oraya bir alan inşa etme şansımız yok.”
Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, son olarak Defne Park’ın 15 -20 gün içerisinde çocuk kütüphanesi ve kafe olarak açılacağı bilgisini paylaştı.