Merdivenköy'de beton santrali kurulması engellendi

Kadıköy Belediyesi, Merdivenköy’deki eski Çocuk Esirgeme Kurumu arazisinde kurulmak istenen beton santraline, ilçedeki hava kalitesini düşüreceği ve insan sağlığına zarar vereceği nedeniyle izin vermedi

13 Mart 2019 - 14:56

Bundan 12 yıl önce Emlak GYO tarafından satışa çıkarılan ve özelleştirilen Merdivenköy’deki eski Çocuk Esirgeme Kurumu arazisinde hazır beton santrali kurulmak istendi. Kadıköy Belediyesi’nin olumsuz görüş bildirmesiyle santralin kurulması engellendi. Kurban Bayramı öncesinde kurban pazarı olarak da değerlendirilen ve semt sakinlerinin koku ve sinekten şikayet ettiği arazide özel bir beton firması santral kurmak istedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kadıköy Belediyesi’ne gönderdiği yazıda beton santrali kurulabilmesi için gerekli izinlerin sağlanması talep edildi.

 Arazide fidan yetiştiriciliği için atölye de kurulmuştu ve kurulan sistem ile gübre ve toprak karışımı yapılıyordu. Kadıköy Belediyesi’nin girişimleriyle bu atölye de kapatıldı.

“İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI”

Kadıköy Belediyesi Çevre ve Kontrol Müdürlüğü’nün cevap yazısında ise hazır beton santralinin kurulmasının uygun olmadığı ifade edilerek şöyle denildi: “İlçemizde kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen Fikirtepe, Dumlupınar, Merdivenköy ve Eğitim mahallerini kapsayan alanlarda yapılan inşai faaliyetler sonucu oluşan tozumanın neden olduğu şikayetler giderek artış göstermektedir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün kurduğu hava kalitesi ölçüm istasyonları sonuçlarına göre; Sanayiden Kaynaklı Hava Kalitesinin Kontrolü yönetmenliğinde belirtilen kirlilik değerlerinin üzerinde olduğunu gösteriyor. Bölgede kurulacak olan başka bir beton tesisinin ilçemizde hava kalitesini daha da düşüreceği ve insan sağlığına ciddi zararları etkileri bulunacağından , hazır beton tesisi kurulumu müdürlüğümüzce uygun görülmemektedir.”

İSKİ HAFRİYAT DÖKÜYORDU

Kadıköy’ün en önemli kamu arazilerinden biri olan ve geçmişte deprem toplanma alanı olarak kullanılabilen 90 dönümlük arazi İSKİ’nin hafriyat döküm sahası olarak da kullanıldı. 200 metreküpe kadar hafriyat döküm izni verilen arazide 5 bin metreküp toprak birikince, Kadıköy Belediyesi alana hafriyat dökülmemesi talebinde bulundu. İBB’ye iletilen yazıda bölgenin kaçak hafriyat dökümüne elverişli hale getirildiğine dikkat çekilerek, arazinin döküm sahası olarak kullanılmaması istendi. İBB’de Kadıköy Belediyesi’nin talebine olumlu yanıt vererek, arazideki atık toprağı kaldırttı.

8 SANTRALDEN 4’Ü KAPATILMIŞTI

Hava ölçüm raporlarına göre Kadıköy’deki hava kalitesinin en düşük olduğu bölgeler Fikirtepe ve Merdivenköy olarak belirlenmişti. Bu sonuçlara etki eden en önemli faktörler ise Fikirtepe’de çalıştırılan hazır beton şantiyeleriydi. 2017 yılında Kadıköy Belediyesi birimlerinin ve mahalle sakinlerinin girişimleri sonucunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kaçak çalıştırılan 4 adet santrali kapatmak zorunda kaldı. Geriye kalan 4 santralden şu an sadece 1’i faaliyetlerine devam ediyor.


ARŞİV