Metro geliyor, meydan yayalaşıyor

Kadıköylülerin en çok şikâyet ettikleri konuların başında gelen Kadıköy Meydanı, Kadıköy-Kartal Metrosu’nun işletmeye açılmasıyla birlikte yayalaştırılacak...

16 Kasım 2011 - 11:52

Kadıköy'ün giriş kapısı iskele meydanı, her gün binlerce insanın otobüslere vapurlara dolmuşlara inip bindiği, evlerine okullarına işyerlerine giderken güzergâh olarak kullandığı Kadıköy'ün adeta giriş kapısı olan İskele Meydanı, uzun süredir metro kazıları, otobüs durakları, büfeler, çadırlar nedeniyle adeta bir işgal altına.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) sorumluluğunda olan meydan, bugünlerde yeni bir çehreye kavuşmaya hazırlanıyor. Zira İBB, Kadıköy-Kartal metrosunun işletmeye açılmasıyla birlikte Kadıköy İskele Meydanı'nın, Rıhtım Caddesi ve Haldun Taner Tiyatrosu'ndan itibaren araç trafiğine kapatılacağını açıkladı. Böylece metronun Kadıköy istasyonunun bulunduğu bölge yayaların kullanımına açılacak. Otobüs ve dolmuş durakları olarak kullanılan alanların da yayalaştırma bölgesine katılması ile İstanbul, 60 bin metrekare büyüklüğünde yayalaştırılmış bir meydana kavuşacak. Meydanın yayalaştırılmasından sonra Kadıköy Metro İstasyonu’nu kullanan yolcular araç trafiğine maruz kalmadan deniz iskelelerine, dolmuş ve taksi duraklarına ve İSPARK otoparkına rahatça erişebilecek. Yayalaştırma projesine başlanmadan önce Albay Faik Sözdener Caddesi iki şerit gidiş, iki şerit geliş çalışacak şekilde yeniden düzenlenecek. Meydanın batı tarafında dolmuş ve taksiler için duraklar yapılacak, ayrıca Albay Faik Sözdener Caddesi üzerinde ve Haldun Taner Tiyatrosu’nun önünde indi bindi cepleri yapılacak.
 
METRODA TEST SÜRÜŞÜ
 
Yapımına 2005'te başlanan Kadıköy-Kartal Metrosu'nda nihayet test sürüşü yapıldı. Daha önce “2011 yılı sonunda hizmete gireceği” açıklanan hattın açılışı şimdi de “Şubat 2012” tarihine ertelendi. Hattın test sürüşünü özel bir tarih olan 11.11.2011 tarihinde saat 11.11’de kendisi yapan
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kartal'dan metro ile Kadıköy İstasyonu’na geldi. Topbaş, bu hat sayesinde Kadıköy-Kartal arasının 29 dakikada aşılacağını belirterek, günde 1.5 milyon yolcu taşıyabilecek, 22 kilometrelik hattın 1,6 milyar dolara malolduğunu açıkladı.
Kadıköy-Kartal metro hattı tamamlandığında (ve Marmaray, Yenikapı-Hacıosman, Otogar-Bağcılar-İkitelli hatları gibi yapımı devam eden diğer hatlar tamamlandığında) Kartal’dan metroya binen bir yolcu için yolculuk süreleri; Kadıköy 29 dakika, Üsküdar 35 dakika, Yenikapı 47 dakika, Taksim 55 dakika, Otogar 66 dakika, Hacıosman 79 dakika, Havalimanı 79 dakika, Olimpiyat Stadı 89 dakika olacak.
Etiketler; metro

ARŞİV