Metrobüse fazla ücret ödemeyin!

İstanbul’da toplu taşımaya yapılan zam ile zor günler geçiren halk, metrobüslerde ücret iade sistemini kullanmayınca bir kez daha zarara giriyor.

13 Eylül 2012 - 14:13
İstanbul’da toplu taşımaya yapılan zam ile zor günler geçiren halk, metrobüslerde ücret iade sistemini kullanmayınca bir kez daha zarara giriyor.
 
1 Eylül’den itibaren toplu taşımada geçerli olan zamlı tarife, İstanbul halkına iki kez mağduriyet yaşatıyor. Birçok İstanbullu yüksek ücret ödemesinin yanında, metrobüslerde iade sistemini kullanmayınca daha da yüksek fiyatla seyahat etmiş oluyor.
Zamlı tarifeyle değişen bir uygulama da metrobüs hattında kademeli fiyat uygulamasına gidilmesi. Metrobüste daha önce ilk üç durak için uygulanan uygulama yeni dönemde yaygınlaştırıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamayagöre eski sistemde metrobüsle 3 durak giden bir kişi parasının bir kısmını iade alıyordu. 3 durak sonrasında ise standart fiyat uygulanıyordu. Yeni sistemle birlikte durakların kademeleri artırıldı. Buna göre, metrobüs hattında 1-3 durak arası 1,45 liradan 1,60 liraya, 4-9 durak sayısı 2,10 liradan 2,40 liraya, 10-15 durak sayısı 2,50 liraya, 16-21 durak sayısı 2,60 liraya, 22-27 durak sayısı 2,70 liraya,28-33 durak sayısı 2,80 liraya, 34-39 durak sayısı 2,90 liraya, 40 ve üzeri durak sayısı ise 2,95 liraya yükseltildi.
Ancak ücretlendirmedeki ‘küçük detay’ çoğu vatandaşın gözünden kaçıyor. Örneğin metrobüse Söğütlüçeşme durağından binen bir kişinin, Zincirlikuyu’da inmesi durumunda 8 durak gittiği için 2,40 lira ödemesi gerekiyor ancak metrobüse binerken akbilden çekilen tutar en uzun yolculuk ücreti olan 2,95 lira. Zincirlikuyu’da inen yolcunun para iade makinesinden 55 kuruşu geri alması gerekiyor. Bir yolcu bunu yapmaması durumunda kaç durak giderse gitsin en uzun yol ücreti olan 2,95 lirayı ödüyor.
Vatandaşların fazla para ödememesi için mutlaka para iade makinelerinden akbillerindeki tutarı geri alması gerekiyor.
 
BANLİYÖ TRENİ DE YÜZDE 50 ZAMLANDI
Akaryakıt, LPG, toplu ulaşım zamları derken, İstanbullulara bir kötü haber daha geldi. İstanbul’da banliyö trenlerine yüzde 50 zam yapıldı.
Sirkeci-Halkalı ve Haydarpaşa-Pendik arasında sefer yapan banliyö tren ücretlerine yüzde 50 zam yapıldı. Banliyo tren ücretlerinin tek yön 2 TL olan fiyatlandırması, 3 TL’ye yükseltildi.
Fiyat artışı, Eylül ayı başından itibaren uygulanmaya konuldu.

ARŞİV