Metropolde yaşlı olmanın hikâyesi; ‘Avni Amca'

Metropolde yaşlı ve yalnız olmayı anlatan ‘Avni Amca’ filmi, Kadıköy Belediyesi’nin Yaşlılar Haftası etkinlikleri kapsamında izleyiciyle buluşacak. Galası 22 Mart'ta CKM’de yapılacak olan kısa film, büyük şehir hayatının, en sevdiklerimize bile zaman ayırmayı eziyet olarak görmemize neden olan hızlı ve insanı tüketen temposuna vurgu yapıyor.

13 Mart 2013 - 11:12


Gökçe UYGUN
Sosyal belediyecilik anlayışı ile yaşlıların topluma kazandırılması konusunda tedbirler alan ve yaşlılara yönelik projeler yürüten Kadıköy Belediyesi, bu zamana dek “Yaşlılara Saygı Haftası” süresince; yaşlılar için önem arz eden konuların değinildiği seminer ve paneller, ücretsiz sinema gösterimi, dans gibi birçok etkinlik gerçekleştirdi. Bu sene 18-24 Mart arasındaki Yaşlılara Saygı Haftası etkinliklerini ise yaşlılığa dair çekilen bir kısa filmle taçlandırıyor. Kadıköy, metropolde yalnız yaşayan yaşlı bir adamın etkileyici hikâyesinin anlatıldığı “Avni Amca” kısa filminin gala gösterimine ev sahipliği yapacak. Profilo Dayanıklı Ev Aletleri'nin sponsorluğunda, Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle, Lavanta Film'in yapımcılığında çekilen Avni Amca’nın ilk gösterimi, 22 Mart 2013 Cuma günü saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirecek. “Hiçbir şey göründüğü kadar değildir...” sloganını taşıyan film, izleyicisini önyargıları ile yüzleştirirken, “Sevdiklerime yeterince zaman ayırabiliyor muyum?” sorusu üzerinden bir vicdan muhasebesinin yolunu açıyor. Filmde Toron Karacaoğlu, Zerrin Nişancı, Beyaz Şekerci, Elif Atakan, Canan Okan ve Coşkun Özmeriç gibi üç ayrı kuşağı temsil eden, izleyicinin tiyatro, sinema ve dizi projelerinden ötürü yakından tanıdığı bir oyuncu kadrosu rol alıyor.


SEYİRCİ YAŞLILIK VE YALNIZLIKLA YÜZLEŞECEK
Avni Amca'nın yönetmeni Çiğdem Topaloğlu, bir taraftan metropolde yaşayan yaşlı nüfus sayısı tüm ülkelerde hızla yükselirken, diğer taraftan metropol hayatının zamanı hızlı tüketen ve en sevdiklerimize bile zaman ayıramayacak hale gelmemize sebep olan temposunun arttığını belirterek, “Bu proje bu iki unsuru da içinde barındıran çok evrensel bir soruna dikkat çeken bir proje olduğu için hayata geçirmeye karar verdik. Bu filmde yalnızlık teması dışında üzerinde en çok durduğum konu vicdan muhasebesi ve önyargılarımız... Film bu anlamda bir taraftan metropolde yaşayan herkesin deneyimleme durumda kalabileceği yalnızlık olgusu üzerine vurgu yaparken diğer taraftan da ‘Sevdiklerimize yeterince zaman ayırıyor muyuz?’ sorusunu sorduracak” dedi.


YAŞLI NÜFUSU ARTIYOR
Filmin sponsoru Profilo Dayanıklı Ev Aletleri’nin Pazarlama Müdürü Bahriye Bayraklı Tavukçuoğlu da ortalama insan ömrünün her geçen yıl biraz daha uzamasıyla birlikte Türkiye’de son 10 yılda ortalama insan ömrünün kadınlarda 4 yıl uzayarak 77 yaşına, erkeklerde ise 5 yıl uzayarak 72 yaşına geldiğini vurgulayarak, “'Gelecek 10 yılda bu sürecin devam etmesi ve yaşlı nüfusunun Türkiye’de giderek artması bekleniyor. Bir beyaz eşya markası olarak tüketicilerimiz arasında önemli bir yeri olan bu grubun ihtiyaçlarına kulak vermeyi önceliklerimiz arasına aldık. Avni Amca da gelecekte nüfusumuz içinde daha geniş bir kitleyi oluşturacak yaşlılarımızı neden daha fazla düşünmemiz gerektiğini güçlü mesajlarla anlatan bir kısa film. Marka olarak duruşumuzun bu kısa film örtüştüğünü düşündüğümüz için projeyi destekliyoruz” diye konuştu.








ARŞİV