Mide kanserine dikkat!

Mide kanseri teşhisinde endoskopi tekniğinin önemine değinen Genel Cerrahi Uzmanı Muharrem Kuzkaya, ‘Mide rahatsızlıklarını önemseyin’ dedi.

30 Kasım 2011 - 11:39

Mide kanseri teşhisinde endoskopi tekniğinin önemine değinen Genel Cerrahi Uzmanı Muharrem Kuzkaya, ‘Mide rahatsızlıklarını önemseyin’ dedi.

Özel Üsküdar Anadolu Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Muharrem Kuzkaya mide kanserine karşı gerekli sağlık kontrollerinin yaptırılması konusunda vatandaşları uyardı.
Ülkemizde; Kolombiya ve Japonya ülkelerinde olduğu gibi mide kanserine yakalanma oranının yüksek olduğunu belirten Opt. Dr. Kuzkaya, mide kanserinin, cerrahı gerçekten zorlayan majör sağlık sorunlarından biri olduğunu da ifade ederek, “Nadir bir hastalıktır ama ülkemizde en sık görülen hastalıklardan biri de mide kanseridir. Bağırsak sisteminde kalın bağırsak kanserinden sonra en çok görülen kanser türü. Karın ağrısı, hafif bir bulantı, hafif bir öğürme şikâyetiyle de başlayabilir. Bazen hasta hafiften bir hazımsızlık da yaşayabilir. Her şikâyet mide kanseri demek değildir. Fakat Özel Üsküdar Anadolu Hastanesi olarak şuna dikkat ediyoruz: Bu tür şikâyetleri dikkate alarak, hastalarımızı kesin teşhis için endoskopiye tabi tutuyoruz. Özellikle 40 yaş üstü hastalar risk gurubunda olabilirler. 40 yaş altı hastalarımıza da şikâyetlerine bağlı olarak, daha çok şüphelendiklerimize endoskopi öneriyoruz. Endoskopi mide kanserinin teşhisinde çok önemli. Endoskopide yemek borusu, mide, on iki parmak bağırsağını kontrol etmiş oluyoruz. Mide rahatsızlıkları özellikle ileri yaşlarda dikkat edilmesi gereken bir konu. Yanma, ekşime, hafif hazımsızlık, ağrı ile gelen şikâyetleri dikkate alıyoruz” dedi.
MİDE KANSERİNDEN KORUNABİLİR MİYİZ?
Mide kanserinden korunmak için risk faktörlerinden uzak durmak gerektiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Opt. Dr. Muharrem Kuzkaya gıda maddesi tüketiminin mide sağlığı açısından çok önemli olduğunu söyledi. Konserve türü gıda maddelerinden kaçınılması tavsiyesinde bulunan Kuzukaya, mangalda pişirilmiş ve yanmış gıdalar ve yanmış tost ekmeklerinin de mide sağlığını tehdit ettiğini belirtti.
Ülserin kansere dönmediğini ancak kanserin ülserleşebildiğini de belirterek önemli bir konuya açıklık getiren Kuzkaya, kanserde teşhis koymanın çok önemli bir aşama olduğunu ve 12 yıllık tecrübesiyle ve bilimsel birikimiyle bu konuda çok yol kat ettiğini belirterek, “Mide kanserinde de diğer hastalıklarda olduğu gibi teşhis sonrası da çok önemlidir. Hastanemizde ameliyat dâhil her türlü tedaviyi yapabiliyoruz” dedi.
İhtisasının ardından endoskopi konusunda da özel eğitimler alan Kuzkaya, genç yaşına rağmen derin birikimiyle özel sağlık sektöründe kendini kanıtlamış isimler arasında yer alıyor. 
Mustafa SÜRMELİ

ARŞİV