Sendikalı oldukları için işten çıkarılan DGD-Sen üyesi Migros işçileri, Kadıköy’de yaptıkları eylemle işlerine geri dönmeyi ve sendikanın tanınmasını istediler.
Depo Güvenlik Sendikası (DGD-Sen)’e üye oldukları için 24 Aralık 2013 tarihinde işten çıkartılan ve o günden beri direnişte olan 33 Migros işçisi eylemlerini sürdürüyor. Sendikanın da desteğiyle işçiler, 6 Nisan Pazar günü Kadıköy’de bir kez daha eylem yaptı.
Altıyol Boğa heykeli önünde toplanan işçiler pankartlarını açarak yürüyüşe başladılar. “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarının atıldığı yürüyüş, Bahariye Caddesi üzerinden Migros’un Moda mağazasına kadar sürdü.
Mağaza önünde konuşmalar yapan işçiler Migros mağazalarından alışveriş yapmama çağrısı yaptılar. Eyleme destek verenler bu sırada mağazanın içine girerek işçilere destek olmak için alışveriş yapanları boykota katılmaya davet ettiler.
“SENDİKALI OLDUĞUMUZ İÇİN İŞTEN ATILDIK”
Daha sonra Tarihi Çarşı içindeki Migros mağazasına giden işçiler eylemlerini burada sürdürdüler. Mağazanın önündeki basın açıklamasını işten çıkarılan işçilerden Halil Alparslan Kılkan okudu. Açıklamada işçilerin yaşadıkları durumu şu ifadelerle özetlendi: “Bizler sendika üyesi olduğumuz için Migros, Usgrup ve Mbm şirketleri tarafından işinden, emeğinden edilen işçileriz. Bir senedir işten atılan işçi sayısı 50’yi buldu. Hukuksuz, komik gerekçelerle işten atılıyoruz. En son atılan 6 arkadaşımıza, Adana-Antalya depolarına sürgün edildikleri kâğıtlar imzalatılmaya çalışıldı. İmzalamayınca da kapının önüne kondular. İşten atılan işçiler olarak işe iade-sendikal tazminat davaları açtık. Hukuki olarak da mücadelemizi sürdürüyoruz.”
Açıklamanın devamında “teknolojik yatırım”, “küçülme” gibi bahanelerle işten atmalar sürerken diğer taraftan da yeni işçi alımlarının devam ettiği ifade edildi. Migros’tan alışveriş yapmayarak kendilerine destek olunması çağrısı yapılan açıklamada şu talepler yer aldı: “Çalışma saatleri 8 saate düşürülsün, Fazla mesai işçi inisiyatifine bırakılsın, zorlama yapılmasın, yemekler düzeltilsin, işçiler aç çalışmaya zorlanmasın, servis sayıları arttırılsın, iş güvenliği önlemleri arttırılsın, eğitimler yapılsın, onur kırıcı haysiyetsiz tavırlar küfürler aşağılamalar son bulsun.”
Basın açıklaması, Migros’a sendika girene kadar mücadelenin devam edeceği belirtilerek sonlandırıldı.