'Millennium İkilemi: GDO'lar'

Caddebostan Gönüllüleri, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde “Millennium İkilemi: GDO’lar” başlıklı bir konferans düzenledi.

28 Nisan 2016 - 14:47
Caddebostan Gönüllüleri, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde “Millennium İkilemi: GDO’lar” başlıklı bir konferans düzenledi. Prof. Dr. Şeminur Topal’ın konuşmacı olduğu konferansta “Frankenfoods=Frankeştayn Gıdalar” olarak isimlendirilen “Genetiği Değiştirilmiş (GD) (Transgenik) Gıdalar ve Organizmalar (GDO’lar)” hakkında bilgi verdi. Topal, konferansta özetle şunları söyledi: “Günümüzde yoğun tartışmalara da konu olan bir modern biyoteknoloji uygulamasıyla, gen transferi sonucu üretilen ürünler, günlük beslenmemizdeki egemenliğini arttırmıştır. Esasen transgenik teknolojinin yola çıkış serüveninde; en çok üstünde durulan husus, bu ürünlerin açlıkla mücadelede etkin olacağı savunmasıydı. Oysa dünyada halen, farklı yazılı kaynaklara göre değişmekle birlikte, 800.000-1.200.000.000 insan açtır ve bu sayıda hiçbir azalma olmamıştır. GDO’ların ve ürünlerin üretim ve ticaretlerinin hızla yaygınlaşması sonucu, başta sağlık sorunları olmak üzere doğabilecek olası riskler, tüm dünyada farklı yaklaşımlarla tartışılmaktadır. Sağlık riskleri yanında diğer olası riskler; Çevresel (Ekolojik) riskler ve biyoçeşitlilik kaybı,
Tarımsal kısıtlara varan riskler, Biyogüvence riskleri, Ekonomik ve ticari riskler, Sosyal ve hukuksal riskler, Etik açıdan gelişebilecek riskler olarak sıralanabilmektedir.”
Öte yandan Kriton Curi Parkı Gönüllü Evi Prof.Dr Şeminur Topal’ı konuk etti. Topal burada da “GDO ve Biogüvenlik” konusunda katılımcılara detaylı bilgiler verdi.

ETKİLİ İLETİŞİMİN YOLLARI
Caddebostan Gönüllü Evi’nde Eğitmen Zübeyde Yılmaz’ın katılımıyla “İnsan İlişkilerinde Doğru İletişim” başlıklı bir seminer düzenlendi. Araştırmalara göre, iletişimde beden dilinin etkisinin çok daha fazla olduğunu söyleyen Yılmaz “Sevgi, anlayış, gülen bir yüz ifadesi iletişimin olmazsa olmazıdır.” dedi. Yılmaz, Nazım Hikmet Ran’ın “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine” sözleriyle konuşmasına son verdi.


ARŞİV