Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2018 yılında aldığı kararla, Anadolu yakasının en önemli yeşil alanlarından biri olan Validebağ Korusu’nun millet bahçesi olması için adım atmıştı. Proje kapsamında yolların rehabilitasyonu, ışıklandırma, amfi tiyatro, çocuk oyun alanları, fitness alanları ve bisiklet parkuru yapımı gibi inşaat faaliyetleri yapılması planlandı.Validebağ Gönüllüleri Derneği ve TMMOB’a bağlı çok sayıda meslek odası kararın iptal edilmesi için mahkemeye başvurdu. Daha önce açılan davalarda imar planlarının yürütmesi durdurulurken, 30 Kasım’da İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nde görülen davanın sonuçlarına göre Millet Bahçesi projesi ve projenin imar planları iptal edildi.
UZMANLAR UYARMIŞTI
Projeyle ilgili hazırlanan raporlarda da Millet Bahçesi’nin yapılması durumunda yaşanacak sorunlar vurgulanmıştı. Uzmanlar şu uyarılarda bulunmuştu: “İnşaat sırasında malzeme taşınması, kazının dışarı çıkarılması, beton atılması gibi nedenlerle toprak çok sıkışacak, ağaçların kök solunumu ve yağışın toprağa sızması azalacaktır. İnşaat sürecinde gürültü, toz ve diğer nedenlerle yaban hayatı zarar görecektir.”
DOĞAL SİT ALANI
Validebağ Korusu Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanı ve birinci derece doğal sit alanı. Koşuyolu’nda 354 bin metrekare alana kurulu olan Validebağ Korusu’nun mülkiyeti Hazine’ye, kullanımı Millî Eğitim Bakanlığı’na (MEB) ait. İçinde çok sayıda anıt ağaç bulunan koru 1999 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edildi. Koru içinde, koruma altına alınan Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Köşkü ve ek olarak Validebağ Sanatoryumu, Mustafa Necati Bey Öğretmen Huzurevi, Çamlı Köşk ve Kuş Evi mevcut. Çoğunluğu göçmen 100’ün üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapan koru dünyanın başlıca kuş göç yollarından biri üzerinde ve doğal yaşamın denge noktalarından birini teşkil ediyor.