Milli mücadele kahramanı Hüseyin Köycü anıldı

Milli mücadele kahramanı şair Hüseyin Köycü için Hüseyin Köycü Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği tarafından Çiftehavuzlar Büyük Kulüp’te bir anma töreni gerçekleştirildi.

02 Şubat 2011 - 14:19

Cumhuriyetin kurulmasında önemli emekleri olan Milli Mücadele kahramanlarından Hüseyin Köycü, ölümünün 53. yıldönümünde düzenlenen panelde anıldı. Panelde Köycü’nün 79 yaşındaki birinci torunu ile yeni doğan yüzüncü torunu birlikte fotoğraf çektirdi.
Milli mücadele kahramanı şair Hüseyin Köycü, Çiftehavuzlar Büyük Kulüp’de düzenlenen törenle anıldı. Hüseyin Köycü Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği tarafından düzenlenen panele; eski bakanlardan CHP Parti Meclisi üyesi Önay Alpago, emekli Orgeneral Çevik Bir, eski İstanbul Valisi Nevzat Ayaz, Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, Prof. Dr. Koptagel İlgün, Hüseyin Köycü’nün torunları ve çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan törende ilk olarak konuşan Köycü’nün torunlarından Prof. Dr. Koptagel İlgün, “Hiçbir resmi tahsili olmayan Köycü babasının etkisi ile kendisini geliştirdi. Birinci Dünya Savaşı sırasında Allahuekber Dağı eteğindeki Örtülü Köyü( şimdiki ismiyle Şenkaya) ve çevresinde halkı örgütleyerek destan halinde ve milli mücadelenin o bölgede şahlanmasını sağlayan şiirler yazarak Oltu, Ardahan, Kars ve Erzurum yöresinde gösterdiği kahramanlıklarla düşmana karşı kurulan her harekette başta gelen kişi olmuştur” dedi.
Köycü’nün hayatını halkın kültürel ve sosyal gelişimine adadığını belirten İlgün, “Köycü Bundan 80 yıl önce bu gün adına haydi kızlar okula, baba beni okula gönder adı ile yapılan çalışmalar gibi, tüm kız çocuklarının okutulması için ailelerin evlerini ziyaret edip onları iknaya çalışıyordu. Yüce Önderimiz Cumhuriyetimizi kurduktan sonra Köycü, bölgede Atatürk İnkılaplarını ve o çalışkan ruhu kendisine rehber edinerek bölgenin aydınlanması için gece gündüz demeden çalışıyordu” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye çıkan Hüseyin Köycü Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Tokay Köycü de yaptığı konuşmada, “Hüseyin Köycü bir okuldur, bir kahramandır. Halkı cehaletten kurtarmak için mücadele eden birkaç Türk büyüğünden biridir. Onu saygı ile anıyoruz” diye konuştu
Konuşmaların ardından katılımcılara Prof. Dr. Koptagel İlgün tarafından hazırlanan Hüseyin Köycü’nün hayatının anlatıldığı bir sinevizyon gösterisi sunuldu.
Panelde Hüseyin Köycü’nün birinci torun 79 yaşındaki Kubilay İlgün ile birkaç aylık olan yüzüncü torunu Ali Kamallı ile diğer torunları birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.
Törene Prof. Dr. Koptagel İlgün’ün yönettiği eski bakanlardan CHP Parti Meclisi Üyesi Önay Alpago ve Hüseyin Köylü’nün torunlarından Kutlu Köycü, Bora Yalçın ve Argın Aytaç’ın konuşmacı olarak katıldığı panelle devam edildi.
 


ARŞİV