mimar.ist Haydarpaşa'yı yazıyor

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin yayın organı olan mimar.ist dergisinin bahar sayısı çıktı. 3 aylık mimarlık kültürü dergisi olma özelliği taşıyan mimar.ist'in son sayısında mimarlık...

03 Mayıs 2011 - 13:28

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin yayın organı olan mimar.ist dergisinin bahar sayısı çıktı. 3 aylık mimarlık kültürü dergisi olma özelliği taşıyan mimar.ist'in son sayısında mimarlık alanındaki gelişmelere, akademisyen ve mimarların inceleme yazılarına yer veriliyor. Son sayıda dikkat çeken önemli bir yazı ise ''Haydarpaşa Garı Yangını'' başlığını taşıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Gül Ünal ve VII. No.'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden y. mimar F. Deniz Gündoğdu'nun kaleme aldığı yazı, kamuoyuna ''Kültürel mirasımız afet risklerine ne kadar hazırlıklı?'' sorusunu yöneltiyor. Haydarpaşa'daki yangının, garının öneminin anlatıldığı yazıda, dünyadaki tarihi yapılarda meydana gelen yangınlar ve alınan önlemler sıralanıyor. Tarihi çevre ve yapılarda afet risk yönetimine vurgu yapılan yazının son bölümünde Haydarpaşa Garı yangınının, kültür mirasının yangınlara karşı korunmasına ilişkin uluslararası bir girişimin başlamasına vesile olduğu belirtiliyor.

HAYDARPAŞA ULUSLARARASI ARENADA

Yazıda, ''Yangının hemen sonrasında ICOMOS/ICORP Uluslar arası Anıtlar Sitler Konseyi – Uluslararası Risklere Hazırlık Komitesi'nin üyelerine haber, web ortamından ulaştırıldı. Doğal ve insan kaynaklı afetler ile silahlı çatışmalar durumundaki kültür mirasının korunması konusunda uzmanların bir araya geldiği uluslararası komitenin üyeleri, haberin hemen ardından konu üzerinde fikir alışverişine başladı. Kültür mirasının afet risklerine karşı korunması ve afet risk yönetimi çalışmalarının yaygınlık kazanarak makro ve mikro ölçekte uygulamaya geçecek yönetim planlarının oluşturulması, yerine konulması imkansız kültür değerlerimizin uzun yıllar varlıklarını sürdürmesine olanak sağlayacaktır'' deniliyor.
 


ARŞİV