Mimar.ist'ten özel sayı

‘İstanbul'a Geçmişten Bakmak’ Mimarlık kültürü dergisi mimar.ist'in özel sayısında, son 10 yılda İstanbul'un yaşadığı kırılma noktaları anlatılıyor...

12 Ekim 2011 - 15:32

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin yayın organı olan mimar.ist Dergisi, 10 yaşına girmesi vesilesiyle “İstanbul'a Geçmişten Bakmak” başlıklı özel bir sayı yayınladı. Derginin 40. sayı özel eki, “mimar.ist'ten seçmeler” üstbaşlığı ile 2001-2011 yılları arasını kapsıyor. Dergide, Kızkulesi'nden İstanbul'un yeşil alanlarına, deprem tehlikesinden kültürel mirasın korunmasına dek pek çok konu hakkında 30'a yakın makale ve inceleme yazısı bulunuyor.

 
İSTANBUL'A SAHİP ÇIKILMALI...
 
mimar.ist Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlıkm Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz İncedayı, kaleme aldığı sunuş yazısının girişinde, Nazım Hikmet'in Şeyh Bedrettin Destanı'ndaki şu dizelerini anımsatıyor; 
Ne ah edin dostlar, ne ağlayın!
Dünü buüne, bugünü yarına bağlayın!”
“Geride bıraktığımız sürece bakarak, geçen zaman aralığında kentin kırılma noktası niteliğinde yaşadıklarını, gelişme/gerileme süreçlerini anlatan bir derleme hazırlamak istedik” diyen İncedayı, bir bellek tazelemesi yaratmayı, İstanbul’a yönelik plan ve projelerin yeniden sorgulanmasını sağlamayı ve kentin acil sorunlarına dikkat çekmeyi amaçladıklarını vurguluyor.
İncedayı, İstanbul’da 10 yıldan bu yana kentsel mekânda sermayenin baskın egemenliğinin tüm hızıyla sürdüğünü vurgulayarak, bu baskılara ve bilim dışı uygulamalara karşı ortak tepkinin daha fazla ertelenmemesini istiyor.
 
HAYDARPAŞA YANGINI
 
Dergide, “Haydarpaşa Garı Yangını” başlıklı bir yazı da yer alıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Gül Ünal ve VII. No.'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden y. mimar F. Deniz Gündoğdu'nun kaleme aldığı yazı, kamuoyuna “Kültürel mirasımız afet risklerine ne kadar hazırlıklı?” sorusunu yöneltiyor. Haydarpaşa'daki yangının, garının öneminin anlatıldığı yazıda, dünyadaki tarihi yapılarda meydana gelen yangınlar ve alınan önlemler sıralanıyor. Tarihi çevre ve yapılarda afet risk yönetimine vurgu yapılan yazının son bölümünde Haydarpaşa Garı yangınının, kültür mirasının yangınlara karşı korunmasına ilişkin uluslararası bir girişimin başlamasına vesile olduğu belirtiliyor. Yazıda, “Kültür mirasının afet risklerine karşı korunması ve afet risk yönetimi çalışmalarının yaygınlık kazanarak makro ve mikro ölçekte uygulamaya geçecek yönetim planlarının oluşturulması, yerine konulması imkansız kültür değerlerimizin uzun yıllar varlıklarını sürdürmesine olanak sağlayacaktır”deniliyor.
Ayrıca “Galataport ve Haydarpaşaport'u Ne Kadar Biliyoruz?” başlıklı yazıda da Y. Mimar Mücella Yapıcı, bu projelere dair süreçleri anlatıyor.
 
Gökçe UYGUN

ARŞİV