Mimarlar Odası’ndan Kadıköy Belediyesi’ne ziyaret

Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı’nın Mimarlar Odası Genel Başkanı Zeynep Eres Özdoğan ve Mimarlar Odası yöneticileriyle bir araya geldiği toplantıda, kentsel çalışmalarda meslek odaları ve yerel yönetimlerin iş birliklerinin artırılması konuşuldu

14 Kasım 2024 - 09:59

Kadıköy Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmalarının en yoğun yaşandığı ilçelerin başında gelen Kadıköy’de inşaat projelerini titizlikle inceliyor ve denetliyor. Mimari projenin onayından ruhsat alma sürecine kadar olan aşamalarda rol alan raportör, büro sorumlusu, müdür yardımcısı, müdür ve başkan yardımcısının tamamı mimarlardan oluşuyor. Kadıköy Belediyesi bu özelliği ile İstanbul’da tek ilçe. Kadıköy Belediyesi ve Mimarlar Odası yürütülen protokol ile de projeler Kadıköy Belediyesi’ne gelmeden önce Mimarlar Odası tarafından kontrol ediliyor. Yapı ruhsatı ve avan proje başvurularında Mimarlar Odası onayı ile Mimarlar Odası tarafından düzenlenen üye sicil belgesi aranıyor. Kadıköy Belediyesi, bu protokolü uzun yıllardır uygulan tek belediye olma özelliğini de taşıyor. Bu protokolle sağlıklı kentleşme ve nitelikli bir yapılaşma faaliyeti için gerekli olan mimarlık hizmetlerinin ilgili mevzuata, bilimsel esaslara ve mesleki kurallara uygun olarak yerine getirilebilmesi hedefleniyor. 

ÖRNEK OLMASI İSTENİYOR 

Mimarlar Odası ve Kadıköy Belediyesi arasında yürütülen iş birliklerinin ileri bir noktaya taşınması ve bu ortaklığın diğer belediyelere de örnek olması için Mimarlar Odası üyeleri 12 Kasım Salı günü Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı’nı ziyaret etti. Toplantıya Mimarlar Odası Genel Başkanı Zeynep Eres Özdoğan, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı İ. Başar Necipoğlu, Mimarlar Odası Genel Sekreteri Tores Dinçöz, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi İkinci Başkanı Erol Türkmen, Mimarlar Odası Anadolu 1. Büyükkent Bölge Temsilciliği (Kadıköy) Başkanı Saltuk Yüceer ve sekreteri İlker Fişek katıldı. Toplantıya ayrıca Kadıköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Anıl Halis Akar, müdür yardımcısı Nesli Acar ve proje tasdik büro şefi Pınar Gökçen de katılım gösterdi. 

Kadıköy’deki kentsel dönüşüm çalışmalarının yeniden hız kazandığını ifade eden Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, proje onay süreçlerinin dijital ortama ve e-imza uygulamasına taşınması konusunda çalışma yaptıklarını söyleyerek bu şekilde ruhsat ve proje onay süreçlerinin kısalacağını, mimarlar ile daha etkin iletişim kurulacağını ifade etti. Kösedağı, dijital sisteme geçilmesiyle, işlemleri daha şeffaf ve hızlı hale getirmeyi hedeflediklerini de belirtti. Mimarlar Odası Genel Başkanı Zeynep Eres Özdoğan da Kadıköy Belediyesi’nin Mimarlar Odası ile yürüttüğü ortak çalışmalardan ve iş birliklerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunun diğer belediyelere de örnek olması gerektiğini ifade etti. Toplantıda kentlerin sorunları, sağlıklı ve yaşanılabilir kentler yaratmak için yapılması gerekenler tartışıldı. Meslek odaları ve yerel yönetimlerin birlikte hareket etmelerinin sorunların çözümü konusunda fayda sağlayacağı kaydedildi.

DİJİTAL ORTAMDA YÜRÜTÜLECEK 

Kadıköy kentsel dönüşümün yoğun olduğu bir ilçe olduğu için Kadıköy Belediyesi’ne yapılan ruhsat ve proje talebi de yüksek. Kadıköy Belediyesi’nin hazırlığını yaptığı yeni proje ile belediye hizmetleri içerisinde yer alan ruhsat alma ve proje onay süreçleri dijital ortama ve e-imza uygulamasına taşınacak. Böylece ruhsat ve proje onay süreçlerinin kısaltılması, mimarlar ile daha etkin iletişim kurulması, sürecin daha şeffaf ve hızlı hale getirilmesi hedefleniyor. Müellifler, mal sahipleri ve müteahhitler tüm işlemin hangi aşamada olduğunu dijital olarak takip edebilecek ve raportör ile etkin iletişim kurabilecek. Dijital sistemle, proje müellifleri ve İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teknik ekibi ortak bir platformda buluşacak ve yapı ruhsat onay sürecindeki aşamaların daha hızlı ve kontrollü ilerlemesi sağlanacak. Projeler dijital ortamda kontrol edilecek ve incelenebilecek, eksikleri varsa yine bu platform üzerinden proje müelliflerine bildirim yapılacak. Proje denetimlerinde asıl sorumlu kurum olan firmalar da kontrol mekanizmasına dahil edilecek. Sorumlulukların paylaşılması ve iletişimin elektronik ortamda yapılması ile birlikte “belediye-mimarlık ofisi-vatandaş” arasındaki yoğunluğun azaltılması sağlanacak. Proje ile kâğıt israfının önüne geçilecek. 

 

ARŞİV