Miting, atölye, konser, seminer…

Kadınlar 8 Mart’ta kentin dört bir yanında!  Kadınlar 8 Mart’ta Kadıköy, Taksim ve Beşiktaş’ta sokaklara çıkacak, birbirinden farklı etkinliklerde biraraya gelecek

04 Mart 2020 - 13:59

8 Mart Kadın Platformu, tüm kadınları 8 Mart’ta sokaklara çıkmaya ve Kadıköy’deki buluşmaya çağırdı. İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, 8 Mart Günü Kadıköy’de yapacakları Kadın Buluşmasına ilişkin İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Platform, tüm kadınları 8 Mart’ta Kadıköy’deki buluşmaya çağırdı. Toplantıda konuşan Şenay Kumuz, son beş yıldır kadınların, toplumdan izole edilmiş alanlarda buluşmaya zorlandığını belirterek bu nedenle bu yıl Kadıköy’de buluşacaklarını duyurdu.

FEMİNİSTLERİN GECE YÜRÜYÜŞÜ 

Öte yandan kadınlar her zamanki gibi feminist gece yürüyüşü için Taksim’e çıkacaklar. 8 Mart akşamı saat 19.00’da İstiklal Caddesi girişindeki Fransız Kültür Merkezi önünde buluşacak olan kadınlar Tünel’e dek ışıklarla, düdüklerle ve ‘gücümüz birbirimizden, gücümüz feminizmden’ diyerek yürüyecekler.  Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri de 8 Mart günü saat 16.00’da Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda gerçekleşecek eyleme çağrı yaptı. Çağrıda “Kadın cinayetlerini durdurmak için, kadınların kendi hayatlarına dair karar alabilmeleri için, eşit ve özgürce yaşamaları için meydanlarda olacağız” denildi. 

Kadıköy’deki 8 Mart etkinliklerinden bazıları şöyle: 

• 7 Mart Cumartesi akşamı Kadıköy Nayah’ta sahne kadınların olacak. Bugüne kadar Nayah sahnesinde bolca mesai yapmış olan kadın DJ ve vokalistlerin yanı sıra müstesna konuklar Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak hazırlanmış bir programla Sista Sound etkinliği kapsamında gece boyunca sırt sırta verecekler. KulakKurdu Ohrwurm, Lady Kadijah, Sista Aloha ve DJ Boss Lady’nin gece boyunca deck’lerin başında parti havasını devam ettireceği 7 Mart’ta mikrofonun konukları ise Güneş Özgeç, İdil Meşe, Melissa Lara Clissold, Özge Ürer ve Dubhead olacak. Etkinlik saat 22.00’da başlayacak. Biletler 20 TL.

• Umut-Sen, Türkiye’deki Göçmen ve Mülteci Kadınlar” etkinliği düzenliyor. Türkiye’nin mevcut göç rejiminde göçmen ve mülteci kadınların konumu nedir? Farklı hukuki statülerde kalan, toplumsal cinsiyetlendirilen işlerde çalışan kadın göçmenler Türkiye’de ne tür toplumsal cinsiyete dayalı risklerle karşılaşıyorlar? Türkiye’deki göçmen ve mülteci kadınların durumunu ve karşılaştıkları sorunları araştırmacılar Emel Coşkun, Beril Eski ve gazeteci Elvira Budaichieva anlatacak. Söyleşi, 7 Mart Cumartesi saat 16.00’da Osmanağa Mah. Gençlik Sokak No:5 Kat:3 adresinde yapılacak.

• Yazarlar, 8 Mart’ta Kadıköy’de okurları ile buluşacak. Moderatörlüğünü Aynur Kulak’ın yapacağı etkinlik, saat 14.30’da Akademi Kitabevi Cafe’de gerçekleşecek. Etkinliğe Aslı Tohumcu, Betül Dünder, Deniz Durukan, Emel İrdem, Fatma Nur Kaptanoğlu, Feryal Tilmaç, Figen Şakacı, Gamze Arslan, Gonca Özmen, Hatice Meryem, Irmak Zileli, Melisa Kesmez, Mevsim Yenice, Nilay Özer, Mine Söğüt, Nilüfer Açıkalın, Müge İplikçi, Sibel Oral ve Tuğçe Isıyel katılacak.

• Hemşinliler Eğitim ve Kültür Derneği, 8 Mart’ta düzenleyeceği etkinlikle, “kadınlar için başka bir dünya mümkün” diyecek. “4 Kadın 4 Hayat” başlığıyla Zühtüpaşa İlköğretim Okulu’nda düzenlenen etkinlik, 14.30’da moderatörlüğünü Berrin Yıldız Tavman’ın yapacağı bir panelle başlayacak. Fenerbahçe Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölümü öğretim üyesi-yazar Ebru Güzel “Dönüşüm Yolculuğu”, iş insanı-üniversiteli kadınlarla çalışan kadınları buluşturan dijital kız kardeşlik ağı Binyaprak İnsan Kaynakları gönüllüsü Güler Yıldırım “Hayal Et Gerçek Olsun”, iş insanı-doğaçlama tiyatro oyuncusu Ezgi Şener “Sahne Kadının!” ve öğrenci-Gülümse Topluluğu Başkanı Gamze Atmaca “Sev-Umut Et-Gülümse” başlıkları kapsamında konuşmalar yapacak. Akademisyen-yazar Ebru Güzel’in “Eşikteki Çocuk” adlı kitabını da imzalayacağı etkinlikte, sadece kadınlardan oluşan “Sahne Kadının!” ekibi sahneleyecekleri doğaçlama bir oyunla kadınlarla buluşacak. Etkinliğe katılım ücretsiz.

• Blues müzik ile ilgili sivil toplum faaliyetlerini geliştirmenin yanı sıra kadınların blues müzikteki yerini güçlendirmeyi de misyon edinmiş Blues Derneği 8 Mart’ı tüm gün sürecek dopdolu bir programla kutlayacak. Söyleşi, kısa film gösterimi ve dans atölyesi ile başlayacak etkinlik gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürecek ve çoğunluğu kadın müzisyenlerden oluşan bir konser ile devam edecek. Konser sırasında Blues kadınlarının hikâyelerinin anlatıldığı kısa sunumlar da yapılacak. Etkinlik 8 Mart Pazar akşamüstü saat 17.00’de başlayacak. Ağaç Ev Kadıköy’de yapılacak etkinlikte; söyleşi, kısa film gösterimi ve dans etkinlikleri ücretsiz olacak, konsere giriş ücreti ise 20 TL. 

• Kadıköy’deki Eskici Gizli Bahçe ‘Bazı Şeyler’ sahnesi de bir kadın etkinliğine ev sahipliği yapacak. 8 Mart Pazar günü saat 16.00’da yapılacak söyleşide Klinik Psikolog Dr. Serap Altekin, günlük hayatta ve medyada toplumsal cinsiyet ve kadına şiddet konusunda bilgiler verecek. Söyleşinin ardından Ceyhun Pome küçük bir akustik dinleti sunacak. Her iki etkinlik de ücretsiz. 

• Kendini ‘değişken kadrolu stand-up kalabalığı’ diye tanımlayan Tuzbiber ekibi, 8 Mart Kadınlar Günü’nü kadın komedyenlerle kutlayacak. 8 Mart akşamı saat 21.15’te Kadıköy-Aylak’ta başlayacak gecenin biletleri 40 TL ancak kadın izleyicilere %50 indirim var. 

• Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, “Kadının Peşinde: Bilimkurgunun ve Fantastiğin Gayrimeşru Tarihi, Üreme Sancısı” başlıklı bir söyleşiye ev sahipliği yapacak.  Bilimkurgu ve fantastik kurgunun kadına dair yönlerinin ele alındığı söyleşi dizisinin bu bölümünde Fatma Cihan Akkartal, Jülide Kayaş ve Nazlı Bülay Doğan, kadının gizil gücü doğuma dair mitleri, fantazileri ve korkuları ele alacaklar. Soyun devamı, insanlığın bekası ve dünyaya geliş yollarının tür anlatılarındaki temsillerinin kadının varoluşuyla ilişkisinin tartışılacağı söyleşide Damızlık Kızın Öyküsü, Dune, Rosemary’nin Bebeği, Son Umut gibi örneklerden yola çıkılarak üremeye dair sancılar masaya yatırılacak. Moda Safa Sokak numara 20’deki kütüphanede 8 Mart günü gerçekleşecek ücretsiz söyleşi saat 14.00’da başlayacak. 


ARŞİV